Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Hajrá, Nagyatád!

"Az év leghosszabb napja", a Nagyatádi ExtremeMan verseny szombat reggel rajtol.

A magyar hosszútávú triatlon verseny összenőtt Nagyatád városának nevével. Nem csoda, hiszen az  ExtremeMan versenyt 1990 óta minden éveben itt rendezik meg. Évről évre egyre több indulót és triatlonért rajongót „szippant be” az ironman. Július 29-én pedig közel 700 egyéni vág neki a 3,8 km úszásnak, 180 km kerékpárnak és 42,195 km futásnak Nagyatádon. [valami]

A verseny története

Ezt is olvasd el! Triatlon kisokos

 

A nagyatádi ExtremeMant is a szükség és a sportszeretet keltette életre. Egészen 1984-ig mehetünk vissza, ha vissza akarjuk fejteni Nagyatád történetét, hiszen Magyarországon Csutorás József és Lenti Zsolt ebben az évben fogadásból teljesítette a 3,8 km úszásból, 180 km kerékpározásból és a maratoni táv lefutásából álló triatloni versenyszámot. A dolognak híre ment, végül 1989. szeptemberében a Balaton körül rendeztek egy hasonló versenyt (a Balaton összesen 15 fokos volt, a legtöbben neoprén ruházat nélkül úsztak, a kerékpár szám a Balaton megkerülésével pedig 198 km-esre sikeredett). 1990-ben már sokan várjták a versenyt, de szinte az utolsó pillanatban a szervezők lefújták. Csalódott versenyzők veszik tudomásul a hírt, de a köztük lévő Dr. Herr Gyula megoldást keresett és elhatározza, hogy Nagyatádon rendezi meg a versenyt. Összesen 6 hét alatt, a magyar triatlonisták példamutató összefogásával megszervezik a rednezvényt. Azóta minden évben megrendezik a nagyatádi ExtremeMan versenyt, az indulók száma pedig évről évre nő.

Érdekes párhuzam, hogy a Hawaii Ironman szintén egy fogadásból nőtte ki magát: Cser Beatrix indul a Hawaii Ironmanen!

A „legek”

A stratégiám mindig ugyanaz: próbálok a lehető legjobban kijönni a vízből, csak a saját versenyemre fókuszálok, és azt csinálom, amire felkészültem. Hogy ez mire elegendő, az mindig egy nagy kérdés, ha az szükséges a cím megszerzéséhez, akkor a csúcsok sem fognak elmaradni. (Major József, 10X-es teljesítő, pályacsúcstartó)

A verseny történetében a leggyorsabb Major József (Joe) 2008-as ideje, csupán 8 óra 20 perc és 26 másodperc kellett neki a klasszikus ironman táv teljesítéséhez. Érdekesség, hogy 2008 és 2010 között mindig Joe volt a leggyorsabb, minden idők 4 leggyorsabb idejét azóta is tartva (8:21:54-2010, 8:22:00-2006, 8:23:19-2009). A leggyorsabb nő Zelinka Gabriella 2014-ben, 9:14:41-es eredményével. Az atádi ExrtemeMan versenyekek Szebeni Endre teljesítette a legtöbbször, 26 alkalommal ért célba a versenyen, legjobb ideje: 12:51:00. A nők esetében ezt a címet Böröcz Mária és Hegedűs Erika érdemelte ki 14 teljesítésével, Mária legjobb ideje 12:58:00, Erikáé 10:16:00.

"Az eXtremeManre egyszer azt találtam mondani: „Ez az a verseny, ahol minden a versenyzőről szól.” Ezt ma is csak így tudom megfogalmazni. Olyan hangulata van, hogy az ember Nagyatádra szinte "hazamegy"." (Szebeni Endre, 26X-os teljesítő)

Minden indulónak sok boldog pillanatot és boldog célbaérkezést kívánunk!