Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Milyen a jó túrabot?

Összeszedtünk néhány hasznos alapinformációt a túrabotokról.

Egy pár túrabotot érdemes beszerezni mindenkinek, aki szívesen kirándul a természetben. A túrabot segít mozgás közben megőrizni a test stabilitását, támasztékot ad a természetben előforduló változatos talajon. A felsőtest izommunkája révén, valamint a botokra támaszkodva csökken a lábakra, a derékra, térdízületre irányuló terhelés mértéke. A túrabotokról hosszan lehetne értekezni, így most pár alapinformációval szeretnénk segíteni, hogy alapszinten eligazodhass a túrabotok világában.

 
FN Boutique
|
Nagyon széles a túrabotok kínálata, ma már a funkcionalitás mellett a csajos dizájn is szerepet játszhat a választásnál Fotó: FreiSein túrabot, fnboutique.com

Botok, amiket a leggyakrabban használunk túrázás, futás közben

Turistabot: A turistabotokat általában szólóban lehet megvásárolni. Sokszor gyaloglóbotnak, hegymászó botnak nevezik,  de van, aki túrabotnak is hívja ezt a típust is, bár ez utóbbit párban szokás vásárolni. Ez a bot a használatát illetően olyan, mint amikor túra közben felkapsz az egyik kezedbe egy vándorbotot, tehát félkezes támasztékot biztosít. A legtöbb ilyen turistabotnál állítható a magasság. Használata könnyebb terepen és kevés felszerelés cipelése esetén javasolt, hiszen egy komolyabb terepen járva vagy nagyobb súlyt cipelve a hátunkon már kényelmetlen lehet a féloldalas támasztás. 

Túrabot: Egy átlagos futó számára, aki gyakran jár teljesítménytúrára, a párban kapható túrabot talán a legjobb választás. Ezek a botok segítenek, ha hosszabb emelkedőn szeretnél feljutni, vagy ha a lejtőkön csökkenteni szeretnéd a térdeidre nehezedő terhelést, illetve a csúszós, keskeny ösvényeken vagy instabil felületeken is segít megőrizni az egyensúlyodat. Ezeknek a botoknak a magassága állítható, valamint léteznek kisebb vagy nagyobb markolatú botok is, illeszkedve akár a kisebb női vagy gyermek kezekhez. 

Nordic walking botok: Talán a nordic botokról érdemes még szót ejteni, hiszen nagyon sokan hódolnak a nordic walkingnak. A nordic botokat is párban szokták értékesíteni. Leginkább abban térnek el a túrabotoktól, hogy speciális a markolatuk, valamint egy pántrendszerrel vannak ellátva, melynek segítségével a botot a kézhez lehet rögzíteni. A kényelmes és dinamikus használat érdekében érdemes a botot legalább a pántok miatt kipróbálni. Nordic botoknál a fix méretűeket ajánlják. 

Mikor érdemes túrabotot használni?

  1. Segít az egyensúly megtartásában. A kétoldali támaszték segít megőrizni az egyensúlyod, így sokkal stabilabban tudod magad tartani. Különösen akkor célszerű a használata, ha például a hátadon lévő hordozóban cipeled a gyerkőcöd, aki állandóan izeg-mozog. Amennyiben hosszú túrákra indulsz, és sok felszerelést kell magaddal vinned, a túrabot olyankor is hasznos társad lehet.
  2. Nehezebb terepen, saras, csúszós, vagy keskeny ösvényeken segít. Egy szélesebb patakon való átkelésnél például két választásod van: vagy belegázolsz a vízbe (télen megfontolandó, hogy érdemes-e), vagy megpróbálsz a kiálló köveken, farönkökön keresztül átlépegetni. Jól jön a bot keskeny ösvényeken, erős rézsűkön, vagy bármilyen csúszós felületen történő átkelés esetén. Ilyen esetekben egy túrabot extra stabilitást ad!
  3. Ha télen túrázol. A jeges, havas utak szintén kihívást jelenthetnek a lábaid számára, tehát egy kis extra támaszték nem árt! Nem tudni, hogy a hófödte utakon melyik hókupac mit takar, könnyedén jeges részekre tévedhetsz, vagy megbotolhatsz egy kőben. A plusz támasz sokat segít az esés elkerülésében!
  4. Ha az emelkedők nagyon nehezen mennek. Szeretnéd az egész testedet jól átmozgatni a túrázás, a meredek szakaszok közben? Akkor jöhet a bot! Az eszköz segítségével a felfeléken a karodat is erősebben tudod használni, ezzel jelentősen megkönnyíted a lábad munkáját, és sokkal hatékonyabban tudsz feljutni az emelkedőkön. Fokozatosan vezesd be a túrabot használatát, mert jelentősen megdolgoztatja a felsőtestedet. Rossz tartás esetén, ha a vállaidat felfelé húzod a túrabot használata közben,  a csuklyás izom bedurranhat, kényelmetlen feszülést okozva a vállaknál. 
  5. Ha a lejtőkön szeretnéd csökkenteni a térdedet és bokádat érő terhelést. Amikor lejtőn haladsz, főleg úgy, ha futva teszed ezt, a bokádat és térdedet minden egyes leérkezésnél a tested többszörös súlya terheli, a becsapódási erő ilyenkor hatványozottan hat. Ez sérülésekhez vezethet, és bizonytalan leérkezéseket eredményez. Stabilabban, biztosabban és bátrabban tudsz majd lejtőzni, ha plusz két támasztékkal segíted a talajfogást!
  6. Be tudod vetni a felsőtested erejét. Aki megszereti a bot használatát, azok közül sokan mondják, hogy a láb fáradtsága később jelentkezik a bot használata mellett. Tehát a bot jól jöhet hosszabb túrák vagy futások alkalmával. Persze ez akkor igaz, ha a felsőtested már hozzászokott a bot használatához. A bot használatával képes leszel arra, hogy jobb tempóban haladj.

A jól használható túrabot ismérvei

Könnyű, legalábbis első fogásra azt érzed, hogy nincs jelentős súlya. Az alumínium és a karbonszálas túrabot a leggyakoribb, és grammra pontosan meg tudják mondani az üzletben, hogy az ott vásárolható botoknak mekkora a súlya. Nyilvánvalóan mások az igényei egy komolyan versenyző ultrafutónak, mint egy havonta vagy kéthavonta erdőben futó/túrázó amatőr szabadidősportolónak. Ha hosszú életű darabot szeretnél, válaszd az alumíniumot. A karbonszálas egy kicsit nagyobb lengéscsillapítást ad, de könnyen megrepedhet és eltörhet, vagyis kevésbé tartós darab. A ma kapható túrabotok ki tudják elégíteni a szabadidősportolók igényeit, nagyon sokfélét lehet vásárolni.

A túrabot nem alapkellék, de jó szolgálatot tesz, ha van egy pár belőle otthon. Hosszabb túráknál, egy nehezebb terepfutásnál, sérülésből történő visszatérés során, családi kirándulásokon is jó szolgálatot tesz. Ha találsz egy pár botot, ami ráadásul még tetszik is, akkor nem érdemes spórolni rajta, hiszen sok-sok évig használhatod majd!

 

Kényelmes a fogója. A legtöbb bot fogója parafából vagy közepesen kemény, szivacsszerű anyagból (EVA) készül, fontos, hogyha izzad a tenyered, ne csússzon. A Frein Sein túrabotok ergonomikus fogója kellemes fogást biztosítanak, a kemény habszerű fogó pedig elvezeti az izzadtságot a tenyeredről.

Csuklópánttal rendelkezik. A botot terepfutáshoz vagy túrázáshoz fogod használni, és vannak olyan helyzetek, amikor szükség lehet a kezek szabaddá tételére. Például, ha hirtelen bele kell kapaszkodnod valamibe, vagy épp a frissítésedet szeretnéd magadhoz venni. Ilyenkor nagyon hasznos lehet, ha van az eszköznek csuklópántja, és szükség esetén úgy tudod szabaddá tenni a kezedet, hogy közben a botot nem kell letenni a földre, vagy letámasztani. 

Állítható a magassága. Amikor "botozol", a könyöködnek ideálisan 90 fokos szöget kell bezárnia, de vannak olyan helyzetek, például emelkedős része esetén, amikor a botot érdemes 5-10 centivel rövidebbre vagy lejtőn, hosszabbra állítani. A Frein Sein botok 65 cm-től egészen 140 cm-es magasságig állíthatók, csavarós megoldással. Akik komoly versenyeken vesznek részt, azoknak szempont lehet az is, hogy mennyire gyors és praktikus a bot állíthatósága. 

 

Legyen könnyen hordozható a minimálisan összecsukott méretben. A túrabotok egy, kettő, három, vagy akár több részből is állhatnak. Ennek a legkisebb összecsukási méret szempontjából van jelentősége, hisz minél kisebbre tudod csukni a botodat, annál kényelmesebb annak cipelése akkor is, ha épp nem használod. 
 
Praktikus, gyors és stabil zárrendszer. Sok túrázó életét megkeseríti, ha a bot zárrendszere egy idő után nem működik megfelelően. Ezt rendszeres karbantartással, tisztítással és a zárrendszer alapos kiszárításával kerülheted el, sőt a WD40-nel is érdemes időnként lefújni a zárszerkezetet, hogy az könnyebben mozogjon.