Teljes kiőrlésű lisztet és minimális édesítőszert tartalmaz, zsírtartalma alacsony. Nagyon egyszerűen elkészíthető, és ízlés szerint bármilyen bogyós gyümölcsöt választhatsz hozzá.
Áfonyás banánkenyér teljes kiőrlésű lisztből
Hozzávalók (kb. 8 szelethez):
150 g teljes kiőrlésű liszt
2 teáskanál sütőpor
1 csipet só
1 db tojás
1 db nagy, érett banán
1 evőkanál olvasztott kókuszzsír vagy vaj
pár csepp vaníliaaroma
2 evőkanál natúr görög joghurt
2 evőkanál méz
kb. ½ csésze áfonya (mirelit is jó)
Elkészítése:
A sütőt melegítsd elő 165 fokra. Egy vekniformát bélelj ki sütőpapírral vagy fújj be olajspray-vel.
A lisztből mérj ki egy evőkanálnyit egy kis tálkába, a többit öntsd egy keverőtálba, és add hozz a sütőport és a sót. Egy másik edényben keverd össze az olvasztott kókuszzsírt vagy vajat, a tojást, a vaníliaaromát, a pépesített banánt, a joghurtot és a mézet.
Az áfonyaszemeket keverd bele a félretett lisztbe, majd óvatosan forgasd a gyümölcsöt a tésztához. Öntsd az előkészített formába, majd süsd 35-45 percig (érdemes tűpróbát csinálni). Miután kivetted, hagyd a formában hűlni legalább 10 percig.
Elkészítési idő: 50 perc
Tipp:
• A vekniforma méretétől függően már a 30. percnél érdemes rá-ránézni a sütire!
• Ha egy kicsivel magasabb zsírtartalom is belefér, olajos magvakkal is dúsíthatott a tésztát.