Cukor vagy más édesítőszer nélkül készül, a fogás édes ízét az almaszósz és a datolya adja. Vegán desszertről vagy reggeliről van szó, amely gluténmentes is, csak fontos ellenőrizni a csomagoláson a jelölést!
Áfonyás-banános sült zabkása
Hozzávalók (8-10 adaghoz):
2 db érett banán
1 bögre cukrozatlan almaszósz
½ bögre növényi ital
2 bögre zabpehely
¼ bögre őrölt lenmag
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
pár csepp vaníliakivonat
¼ teáskanál só
5 szem Medjool datolya apróra vágva (vagy 1/3 bögre másféle aszalt gyümölcs)
½ bögre durvára vágott mandula
növényi olaj a sütőedényhez
½-1 bögre áfonya
Elkészítése:
A sütőt melegítsd elő 180 fokra, és vékonyan kenj ki olajjal egy kb. 20 x 20 cm-es sütőformát (a legpraktikusabb megoldás, ha olajspray-t használsz).
Tedd egy keverőtálba a villával pépesített banánt, az almaszószt és a növényi italt, majd keverd össze. Egy másik edényben keverd össze a zabpelyhet, az őrölt lenmagot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. A száraz hozzávalókat add hozzá a banános mixhez, majd forgasd hozzá az apróra vágott datolyát és a durvára vágott mandulát. Végül keverd hozzá az áfonyát is.
Önts az egészet az előkészített sütőedénybe, simítsd el a tetejét, majd süsd kb. 40 percig. Ezután vedd ki a sütőből, és hagyd hűlni legalább 10 percig, mielőtt tálalnád. Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom.
Elkészítési idő: 45 perc