Gyümölcsös édességek futóknak
Írj nekünk

Áfonyás-banános sült zabkása

Istock | Áfonya helyett/mellett bármelyik kedvenc bogyós gyümölcsöddel elkészítheted

Hagyományos zabkása néhány csavarral.

Cukor vagy más édesítőszer nélkül készül, a fogás édes ízét az almaszósz és a datolya adja. Vegán desszertről vagy reggeliről van szó, amely gluténmentes is, csak fontos ellenőrizni a csomagoláson a jelölést!

 

Áfonyás-banános sült zabkása

Hozzávalók (8-10 adaghoz):

2 db érett banán

1 bögre cukrozatlan almaszósz

½ bögre növényi ital

2 bögre zabpehely

¼ bögre őrölt lenmag

1 teáskanál sütőpor

½ teáskanál szódabikarbóna

pár csepp vaníliakivonat

¼ teáskanál só

5 szem Medjool datolya apróra vágva (vagy 1/3 bögre másféle aszalt gyümölcs)

½ bögre durvára vágott mandula

növényi olaj a sütőedényhez

½-1 bögre áfonya

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra, és vékonyan kenj ki olajjal egy kb. 20 x 20 cm-es sütőformát (a legpraktikusabb megoldás, ha olajspray-t használsz).

Tedd egy keverőtálba a villával pépesített banánt, az almaszószt és a növényi italt, majd keverd össze. Egy másik edényben keverd össze a zabpelyhet, az őrölt lenmagot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. A száraz hozzávalókat add hozzá a banános mixhez, majd forgasd hozzá az apróra vágott datolyát és a durvára vágott mandulát. Végül keverd hozzá az áfonyát is.

Önts az egészet az előkészített sütőedénybe, simítsd el a tetejét, majd süsd kb. 40 percig. Ezután vedd ki a sütőből, és hagyd hűlni legalább 10 percig, mielőtt tálalnád. Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom.

Elkészítési idő: 45 perc