Gyümölcsös édességek futóknak
Írj nekünk

Duplán áfonyás zabsüti

Istock | Ha szereted az áfonyát és a zabpelyhet, akkor ez az édesség a kedvenced lehet!

Alacsony zsírtartalmú desszert.

Nemcsak az a jó benne, hogy zsiradék nélkül készül, de ha méz helyett juharszirupot használsz, akkor vegán sütit kapsz, valamint gluténmentes is, ha garantáltan gluténmentes zabpehelyből készíted. A dupla „áfonyalöketet” az adja, hogy friss vagy fagyasztott áfonyát, valamint áfonyadzsemet is tartalmaz. De ugyanezen módszer alapján kipróbálhatod friss őszibarackkal és őszibarackdzsemmel, vegyes bogyós gyümölcsökkel és bogyós gyümölcs dzsemmel, körtével, almával és így tovább.

 

Duplán áfonyás zabsüti

Hozzávalók (9-12 szelethez):

80 g zabpehely

55 g zabkorpa

60 g liszt (bármilyen jó hozzá, kivéve a kókuszliszt)

1 teáskanál sütőpor

¼ teáskanál só

120 ml cukormentes mandulaital

60 ml méz vagy juharszirup

2 evőkanál nyírfacukor vagy kókuszvirágcukor

2 teáskanál vaníliakivonat

140 g áfonya (friss vagy mirelit)

3 evőkanál áfonyalekvár

olajspray a formához

 

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Egy 20x20 cm-es sütőformát bélelj ki sütőpapírral úgy, hogy kissé túllógjon az edény oldalán, így majd könnyebb lesz kiemelni a sütit. Finoman fújd be olajspray-vel, aztán tedd félre.

Egy nagy keverőtálban keverd össze a zabpelyhet, a zabkorpát, a sót, a sütőport és a lisztet. Aztán add hozzá a mandulaitalt, a mézet vagy a juharszirupot, a cukrot, a vaníliakivonatot, és alaposan keverd össze az egészet. Végül forgasd hozzá az áfonyát (nagyon fontos: ha mirelitet használsz, forgasd meg a szemeket 1 evőkanálnyi lisztben, és így add a tésztához).

A tésztát öntsd az előkészített formába, és szépen simítsd el egy spatulával. A lekvárt kisebb adagokban kanalazd a tetejére, majd egy fogpiszkáló segítségével szépen, finoman „hullámozd” bele a tésztába.

Süsd a sütit kb. 20 percig (végezz tűpróbát, hogy tényleg átsült-e), majd vedd ki a sütőből, és hagyd a formában kihűlni. Aztán emeld ki a papírnál fogva, és szeleteld fel.

Elkészítési idő: 35 perc