Nemcsak az a jó benne, hogy zsiradék nélkül készül, de ha méz helyett juharszirupot használsz, akkor vegán sütit kapsz, valamint gluténmentes is, ha garantáltan gluténmentes zabpehelyből készíted. A dupla „áfonyalöketet” az adja, hogy friss vagy fagyasztott áfonyát, valamint áfonyadzsemet is tartalmaz. De ugyanezen módszer alapján kipróbálhatod friss őszibarackkal és őszibarackdzsemmel, vegyes bogyós gyümölcsökkel és bogyós gyümölcs dzsemmel, körtével, almával és így tovább.
Duplán áfonyás zabsüti
Hozzávalók (9-12 szelethez):
80 g zabpehely
55 g zabkorpa
60 g liszt (bármilyen jó hozzá, kivéve a kókuszliszt)
1 teáskanál sütőpor
¼ teáskanál só
120 ml cukormentes mandulaital
60 ml méz vagy juharszirup
2 evőkanál nyírfacukor vagy kókuszvirágcukor
2 teáskanál vaníliakivonat
140 g áfonya (friss vagy mirelit)
3 evőkanál áfonyalekvár
olajspray a formához
Elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Egy 20x20 cm-es sütőformát bélelj ki sütőpapírral úgy, hogy kissé túllógjon az edény oldalán, így majd könnyebb lesz kiemelni a sütit. Finoman fújd be olajspray-vel, aztán tedd félre.
Egy nagy keverőtálban keverd össze a zabpelyhet, a zabkorpát, a sót, a sütőport és a lisztet. Aztán add hozzá a mandulaitalt, a mézet vagy a juharszirupot, a cukrot, a vaníliakivonatot, és alaposan keverd össze az egészet. Végül forgasd hozzá az áfonyát (nagyon fontos: ha mirelitet használsz, forgasd meg a szemeket 1 evőkanálnyi lisztben, és így add a tésztához).
A tésztát öntsd az előkészített formába, és szépen simítsd el egy spatulával. A lekvárt kisebb adagokban kanalazd a tetejére, majd egy fogpiszkáló segítségével szépen, finoman „hullámozd” bele a tésztába.
Süsd a sütit kb. 20 percig (végezz tűpróbát, hogy tényleg átsült-e), majd vedd ki a sütőből, és hagyd a formában kihűlni. Aztán emeld ki a papírnál fogva, és szeleteld fel.
Elkészítési idő: 35 perc