Alex9500 | Reggelire, uzsonnára vagy desszertként egy finom leves után szuper választás az almás zabkenyér
Az egyik legnépszerűbb gyümölccsel és az őszi-téli időszak kedvelt fűszereivel készül ezt a tápláló, egészséges süti, amit nemcsak desszertként fogyaszthatsz, hanem akár reggelire is.
A tápláló, energiát adó, kellemesen puha finomságba zabliszt kerül: a zabliszt kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a sima finomliszt, lassabb felszívódású is, rostban viszont gazdagabb.
Spórolhatsz a kalóriával, ha a süteményhez cukor helyett az általad preferált cukorhelyettesítőt használod.
Almás-diós zabkenyér
Hozzávalók (12 szelethez):
2 bögre zabliszt
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
csipetnyi só
2 teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál őrölt gyömbér
½ teáskanál őrölt szerecsendió
2 db tojás
¼ bögre olvasztott kókuszzsír
½ bögre kókuszvirágcukor
1/3 bögre méz
pár csepp vaníliaaroma
½ bögre görög joghurt
1/3 bögre cukrozatlan almapüré
1-2 db Granny Smith alma
1/3 bögre durvára vágott dióbél
olajspray (vagy más zsiradék) a formához
Elkészítése:
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Egy vekniformát fújj ki olajspray-vel.
A zablisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a fűszereket keverd össze egy tálban. Egy másik tálban dolgozd össze a nedves hozzávalókat, vagyis a tojást, az olvasztott kókuszzsírt, a cukrot, a mézet, pár csepp vaníliaaromát, majd forgasd hozzá a kis kockákra vágott almát. Aztán keverd hozzá a joghurtot és az almapürét, utána szórd hozzá a zablisztes-fűszeres elegyet, és alaposan keverd össze a tésztát. Végül forgasd hozzá a diót is.
Öntsd a tésztát az előkészített formába, majd süsd kb. 1 órán át (végezz tűpróbát!). Félidőben nézz rá, hogy nem pirult-e meg a teteje, ebben az esetben borítsd be alufóliával, és így süsd készre.
Miután kivetted a sütőből, hagyd teljesen kihűlni a formában.
Elkészítési idő: 75 perc