Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Egy új tanulmány szerint a futás csökkentheti az alvási apnoe kialakulásának kockázatát

choreograph | A rendszeres testmozgás az alvászavar megelőzésében is segíthet

Még erre is jó!

A rendszeres testmozgás – így hőn szeretett sportágunk, a futás is – számos egészségügyi előnnyel bír. Egy nemrégiben publikált kutatás szerint a rendszeres fizikai aktivitás csökkentheti az alvási apnoe kialakulásának kockázatát!

 

Az alvási apnoe egy olyan kifejezés, amit bizonyára mindenki hallott már, de kevesen tudják, hogy pontosan mit is jelent. Komoly alvászavarról van szó, amelynek során a beteg légzése alvás közben időről időre leáll, majd újraindul. Természetesen ez közel sem ideális állapot, és súlyos mellékhatásokhoz vezethet.

Két fő típusát különböztethetjük meg, az egyik az obstruktív alvási apnoe, a másik pedig a centrális alvási apnoe – az előbbi a gyakoribb forma. A National Sleep Foundation közlése szerint az alvási apnoéban szenvedők kb. 85%-a nem is tudja, hogy ezzel a betegséggel küzd.

Az alvási apnoe jellemző tünetei közé tartozik többek között az erős szájszárazsággal, torok- és fejfájással való ébredés, a napközbeni intenzív fáradtságérzet és ingerlékenység, az erőteljes horkolás (fontos megjegyezni, hogy nem minden horkolónak van alvási apnoéja).

 

A futás még erre is jó!

De mi köze van mindennek a futáshoz? Nos, a már említett tanulmány szerint a napközben végzett fizikai aktivitás csökkentheti az obstruktív alvási apnoe kialakulásának kockázatát. A tudósok több mint 138.000 alany egészségügyi adatait vették górcső alá, akik közül a vizsgálat kezdetén senkinél sem diagnosztizáltak alvási apnoét. A kutatók arra jutottak, hogy azoknál, akiknél a vizsgált időtartam alatt (10-18 év) magasabb volt a napi fizikai aktivitási szint, mintegy 54%-kal kisebb valószínűséggel alakult ki alvási apnoe.

A kutatás egyik vezetője, Tianyi Huang, a Harvard Medical School alvásosztályának adjunktusa azt is kiemelte, hogy a rendszeres, legalább heti összesen 3-4 óra testmozgás (pl. futás, tenisz, kerékpározás) azért is segít az alvási apnoe megelőzésében, mert csökkenti a probléma kockázati tényezőinek – túlsúly, cukorbetegség, magas vérnyomás – kialakulásának rizikóját is.

 

Csak óvatosan a sorozatmaratonokkal!

A tanulmány külön kitér az ülő életmód hatásaira az alvási apnoéval kapcsolatban. A vizsgálat szerint azok, akik naponta 4 vagy több órát töltöttek tévénézéssel (manapság természetesen a streaming szolgálatatók programjai is ebbe a kategóriába tartoznak), azoknál 78%-kal magasabb az alvászavar kialakulásának kockázata, mint aktív társaiknál.

Érdekes módon azonban a kutatási eredmények alapján az ülőmunka nem hordoz magában olyan magas rizikót, mint amikor a „szórakozás kedvéért” ücsörgünk. Persze, ez sem hasznos a szervezet számára, viszont például a Netflix-maraton egy kicsit más kategóriába esik. Dr. Tianyi Huang ezt azzal magyarázza, hogy a kikapcsolódásként végzett, hosszan tartó képernyőbámulás sok esetben olyan káros szokások kialakulását vonja maga után, mint az egészségtelen nassolnivalók és a cukros üdítők túlzott fogyasztása. Ennek következtében túlsúly, elhízás alakulhat ki, ami – ahogy már az előbb említettük – az alvási apnoe egyik rizikófaktora.

 

Mozgásban!

A szakemberek azt is hozzáteszik, hogy az alvászavar elkerüléséhez nem szükséges minden áldott nap magas intenzitású edzést végezni, erről szó sincs, sokan például a mindennapi tempós gyaloglást választják, amely szintén jó eredményre vezethet.

Érdemes tehát irányadóként szem előtt tartani a WHO általános ajánlását a fizikai aktivitással kapcsolatban: hetente 150-300 perc mérsékelt intenzitású testmozgás vagy 75-150 perc magasabb intenzitású testmozgás.

 

 

A cikkhez felhasznált források: fittandwell.com, womensrunning.co.uk