Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Hogyan térj vissza a sporthoz egy baleset után?

Sérüléseinkből szeretünk minél hamarabb felgyógyulni, hisz életünk része a mozgás. Az edzésekben, a táplálkozásban tudatosak vagyunk. És baleset esetén?

Sérüléseinkből szeretünk minél hamarabb felgyógyulni, hisz életünk része a mozgás, és a szokásos lendület. Akármilyen baleset ér, fontos, hogy minél hamarabb jó kezekbe kerüljünk és a teljes gyógyulásig vezető utat tisztán lássuk. Nézzük át, hogy mit tehetünk önmagunkért egy ilyen helyzetben, hisz tényleg mindenkit érhet baleset, bármikor! 

Futóversenyeken vagy edzés közben az ízületeket, inakat érintő sérülések, törések, illetve húzódások fordulnak elő leggyakrabban, sok esetben esés következtében. Persze a civil életünkben is érhetnek balesetek. Bármilyen körülmények között történjen a baj, annak hatása van a hétköznapokra, az edzéseinkre, és sokszor családtagjaink életére is. Súlyosabb esetben akár több napos vagy hetes kórházi kezelés, otthoni gyógyulás és számtalan utókezelés is várhat ránk, míg ismét eljutunk arra a fizikai szintre, ahol a baleset előtt voltunk. Mi, amatőr sportolók, nem csak meggyógyulni szeretnénk, hanem ugyanolyan sportteljesítményt várunk el magunktól mint, a sérülés előtt. Sajnos vannak olyan helyzetek, amikor ez nem lehetséges, de törekedni kell, hogy a lehető legjobban jöjjünk ki a sérüléseinkből. Ezért pedig sok mindent tehetünk, mi magunk is!

Így tért vissza Zoli a sportoláshoz, balesete után

Zoli jelenleg főleg kerékpározik, de régebben triatlonozott és rendszeresen járt versenyekre. Gyalogosként egy járdára felhajtó autó elütötte, és kompressziós gerinctörést szenvedett, amiben három csigolyája sérült. A baleset után 4 hetet töltött kórházban, majd 6 hónapig egy ún. korzett gerincfűzőt kellett viselnie. 

Egy amatőr sportoló nem csak felgyógyulni szeretne egy balesetből, hanem ugyanolyan formába szeretne regenerálódni, mint a balesete előtt volt. (fotó: canstock)

“A fűző viselése során az ágyból felkelés, a cipő bekötése is gondot okozott. Kezdetben még az is nagy siker volt, ha a vizet egyedül tudtam meginni. A családom segítsége nélkül gondban lettem volna. A 6 hónap alatt az izmaim teljesen legyengültek. Ezután következett a standard gyógytorna, aminek az volt a célja, hogy az elgyengült izmok és megrövidült szalagok visszanyerjék rugalmasságukat. Újra kellett állítani a kerékpárom, mert a tartásom megváltozott. Azokon a helyeken, ahol a csigolyák összeforrtak, merevebb lett a hátam. Kezdetben ez sok fájdalommal járt. A további rehabilitációban aztán elkezdtem az úszást. A gyorsúszás mint olyan, megszűnt az életemben, mert a sérült rész nem tudta visszanyerni a rugalmasságát, így nem tudtam úgy kifordulni a levegővételhez, mint korábban. Azóta leginkább mellben úszom. Miután meggyógyultam, eljártam versenyekre, de már nem tudtam ugyanolyan jó eredményeket elérni, mint korábban. A felépülésem szempontjából nagyon fontosnak tartom a standard gyógytorna utáni időszakot, amikor sportorvosi segítséggel felépített edzést írtak elő. Ez segített eljutni oda, ahol a baleset előtt voltam, fizikálisan. " 

"Azt gondolom, hogy drágább mulatság, ha akár csak amatőr sportolóként ér valakit baleset, mert mi többet akarunk elérni a gyógyulás során. A felépülés nekem annyiba került, mintha folytattam volna az edzéseket és a versenyeket."

"A felépülés sikere nem csak azon múlik, hogy valaki elvégzi-e a kijelölt gyakorlatokat.  Mindenkinek más ritmusban és másként regenerálódik a szervezete. Azt mondhatom, hogy 2 évvel a baleset után, már mindent tudtam csinálni, amit korábban, kivéve az úszást. "

"Azt gondolom, hogy drágább mulatság, ha akár csak amatőr sportolóként ér valakit baleset, mert mi többet akarunk elérni a gyógyulás során. A TB például fizet valamennyi úszást, de sokkal több kell ahhoz, hogy a baleset miatt elveszített formáját visszanyerje valaki. Nekem volt egy régi típusú baleset biztosításom, és ez segített áthidalni a kezdeti költségeket, bár sok esetben az ügyintéző jóindula befolyásolta, hogy egy-egy extra kezelést kifizettek-e. Ma már vannak kimondottan amatőr sportolóknak kialakított biztosítások, ahol a speciális sportolói igényeket is figyelembe veszik."

 "A felépülés nekem annyiba került, mintha folytattam volna az edzéseket és a versenyeket. Extra költségként olyan dolgok merültek fel, mint a sportorvosok által javasolt táplálékkiegészítők (pl. csont gyógyulását segítő készítmények, vitaminok), melyeket normál esetben nem vásároltam volna, vagy az olyan speciális gyógyászati segédeszközök, amivel már lehetett sportolni, de kívül estek a TB keretein."

"Egy komoly baleset után visszatérni ugyanabba a formába hosszú idő, és lelkileg megviseli az embert, mert az elején úgy érzi, hogy nem halad. Az a fajta bizonytalanság, hogy nem tudod és senki sem tudja megmondani, hogy valaha vissza fogsz-e jutni oda, ahol a baleset előtt voltál, nehéz. Érdemes utánanézni, hogy milyen lehetőségeink vannak amatőr sportolóként, mert már a kezelés elején számít, hogy hozzáértő kezekbe kerülünk-e, és az utókezelés is nagyban befolyásolja, a gyógyulás sikerességét.

Minél hamarabb, minél jobb ellátást!

"Bármilyen mértékű is legyen a sérülés, kulcsfontosságú az időfaktor, vagyis az, hogy a beteg a lehető legrövidebb idő alatt megfelelő ellátásban részesüljön.” - mondja Dr. Knoll Zsolt.

Az idő tényező nem csak a baj pillanataiban fontos, hanem a gyógyulási szakaszban is.  Sokan ezért fordulnak magánintézményekhez, hogy mielőbb megkapják a segítséget, ami azonban pénzbe kerül.

"Egy komoly baleset után visszatérni ugyanabba a formába hosszú idő, és lelkileg megviseli az embert, mert az elején úgy érzi, hogy nem halad."

Cél, hogy lehetőleg ugyanúgy bírjuk a terhelést, mint a baleset előtt

"A rehabilitáció egy olyan kezelés, melynek célja, hogy a beteg visszanyerje azokat a képességeit, amivel a sérülés előtt rendelkezett. Voltaképpen utókezelésről van szó: fizioterápiáról, gyógytornáról, manuálterápiáról, rögzítő eszközök használatáról és olyan további kezelésekről, melyek újból formába hozzák a sérültet.“  -mondja Dr. Karai Gábor, aki egy olyan orvosi call center csapatában dolgozik, melyet biztosítással rendelkező amatőr sportolók is gyakran felhívnak, baleset utáni időszakban kérdéseikkel.

Miben tud segíteni egy telefonon elérhető orvos?

Balesetet vagy sérülést szenvedett futók, sportolók, jól tudják, hogy a kezelésekkel kapcsolatban és a gyógyulás időszakában is számtalan kisebb-nagyobb kérdés merül fel az emberben.  “Az emberek általában nincsenek tisztában azzal, hogy egy sérülés után hogyan tovább. Amikor valaki könnyebben sérül, nem tudják, hogy az adott sérüléssel szükséges-e azonnal orvoshoz fordulni vagy sem. Ha szükséges lépni, akkor akár hétvégén is tudunk segíteni. A baleset utáni időszakban is sok kérdést kapunk az ügyfeleinktől, például hogy milyen fájdalomcsillapítót vehetnek be, milyen mellékhatásokra számíthatnak, két különböző gyógyszert szedhetnek-e együtt.” - meséli Dr. Karai Gábor.

Az edzések újrakezdése

„Egy sérült amatőr sportoló általában türelmetlen, pedig ha túl hamar tér vissza valaki a terheléshez, nem gyógyul meg rendesen, újra sérülhet” - mondja Dr. Karai Gábor.  A telefonos orvosi segítség biztonsága mellett érdemes elvégeztetni egy terheléses vizsgálatot is, hogy kiderüljön, milyen fokú teljesítményromlást okozott az edzések kihagyása, és jó, ha egy edző is tud segíteni a visszatérés során. Ilyen komplex segítségnyújtásra is van ma már lehetőség. 

Sportolóként nagyon sokat teszünk az egészségünkért: tudatosan táplálkozunk, táplálék-kiegészítőket szedünk, erősítjük az izmainkat, javítjuk a fizikai és mentális egészségünket. 

Miért épp a balesetek kapcsán ne lennénk tudatosak?!