Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Maraton 2 órán belül?

Három futó megpróbálja 2 órán belül teljesíteni a maratont, de nem is akárhogyan!

Három futó, az olimpiai bajnok Eliud Kipchoge, a kétszeres Boston Maraton nyertes Lelisa Desisa és a félmaratoni világbajnok Zersenay Tadese május 6-án nekivág a lehetetlennek, és megpróbál 2 óra alá menni maratonon. 

A jelenlegi világcsúcsot még Dennis Kimetto állította fel még 2014-ben 2:02:57-es idővel. Kimetto előtt sokan azt is lehetetlennek gondolták, hogy 2 óra 3 percen belül fussa le bárki is a 42,195 km-t, de a berlini maratonon (a világ egyik legjobb pályája a csúcsdöntögetésre) a kenyai futó megmutatta, hogy lehetséges. 

Nem versenyen futnak

A kísérletet az olaszországi Monzaban rendezik meg a Forma-1-es versenypályán, hogy a futóknak az úthibákkal, szintemelkedéssel ne kelljen törődniük. 17 és fél kört teljesítenek majd itt, mivel egy kör kb. 2,4 km. Ez a rekord-kísérlet bizony nem a városnézésről és a látványosságokról szól.

A három futó és a kísérlet fő szponzora, jelentős erőforrásokat mozgatott meg a felkészülésbe. A futók kiválasztása után további vizsgálatokat végeztek. Az ott kapott eredmények szerint a három közül egyetlen rajtolónak van esélye a csúcs felállítására.

Három induló, egy esélyes?

A szakértők a legkevesebb esélyt az eritreai Zersenay Tadesenek adnak, akinek az egyéni rekordja 2:10:41. Azt mondják, a 35 éves futó talán be sem fejezi a versenyt. Nagyobb eséllyel indul az etióp Lelisa Desisa a megmérettetésen, a 27 éves sportoló legjobbja 2:04:45. A legnagyobb sansszal a kenyai Eliud Kipchonge rajtolhat, aki tavaly csupán 8 másodperccel maradt el a világrekordtól Londonban, a 32 éves Kipchonge legjobb ideje tehát 2:03:05. De a genetika és a rekordok nem jelentenek egyértelműen sikert vagy kudarcot, azt a maratont bizony le is kell futni, amihez hatalmas szív is kell!  

A világcsúcs hitelesítésének rengeteg támpontja van, a pálya kimérése, a pálya szintkülönbsége (pl. negatív szintemelkedésű pályákon nem lehet világcsúcsot futni, ilyen például a Los Angeles Maraton is). A kísérletet a Nemzetközi Atlétikai Szövetség nem támogatja, így ha sikerül is a kísérlet, a világrekorder Kimetto marad.

A siker kulcsa nem adott

A 2 órán belüli maratonhoz 2:51-es kilométereket kell szaladni az indulóknak. (Ezt nyugodtan ízlelgesd egy kicsit és esetleg próbálj meg menni egy ilyen kilométert...kerékpárral!) De a tempó nem az egyetlen, ami nehézséget okozhat. Sok mindenen áll vagy bukhat a maraton, és ez a profik és az amatőrök esetében nem feltétlenül tér el nagyon. Az időjárás, a páratartalom és a futó mentális és fizikai állapota (hasmenés, rosszullét, dehidratáció stb.) szabotálhatja az ember feletti kísérletet. Mindenesetre a kezdeményezés bátor és egyedi, érdeklődéssel várjuk, mi lesz a kimenetele. 

A kísérletet neten is követheted, a közvetítés a Nike facebook oldalán is nézhető lesz, 05.06-án reggel 5:30-tól.