Írj nekünk

Máthé Dóra

szerkesztő, ultrafutó

Futásról Nőknek | Máthé Dóra - szerkesztő, újságíró, ultrafutó

Amatőr ultrafutó vagyok. Az egyetem első félévében kezdtem el futni, mert az új közösségben kevésbé találtam a helyem. Mivel sem társaságom, sem pénzem nem volt a bulizásra, valami olyat elfoglaltságot kerestem, ami olcsó, bármikor végezhető, és sport. Gondoltam, megpróbálok futni, mert az amúgy is olyan trendi, és közben lehet zenét hallgatni. Olvastam valami magazinban, hogy Sarah Jessica Parker is fut. :)

1

Az otthoni torna soha nem ment, a jógát meg eluntam. A futás azért jött be, mert elmentem valameddig, aztán haza kellett jutni valahogy. Végül rákattantam. Minden szabad gondolatom akörül forgott, hogy mikor, hogy és mennyit tudok futni. Ugyanahhoz az élményhez aztán egyre több kellett. Egy idő után már napi 2 edzés, esetleg 1 úszás, 1 futás. Magát a futást nem kifejezetten élveztem, inkább csak elvoltam benne, de az élmény, amikor hazaérek és „megvan”, na, az tetszett. Ez kellett többször!  Végül rabja lettem hát a futásnak.  Csatlakoztam a margitszigeti futókhoz, de amikor repülőket kellett futni, mindig én lettem az utolsó. Kitaláltam hát, hogy én úgy leszek menő, hogy a közös futás előtt futok 1 kört, 2 kört, 3 kört a Szigeten. Így legalább volt mire fogni, hogy miért vagyok lassú.  Meglepő módon, egyáltalán nem esett nehezemre hosszabbakat futni. 

Egy ilyen közösségi futáson ismertem meg a férjem (ekkor még nem volt a férjem, az fura lett volna úgy), akinek kijelentettem, „én ultrafutó leszek”. Ő ultrafutó lévén tudta, hogy milyen nehéz ez a műfaj, de biztatott, és elhívott egy 6 órás futásra Balatonalmádiba. Elmentem, és félmaratonokkal a hátam mögött futottam 57 kilométert 6 óra alatt. Végig jól éreztem magam, megtetszett a körözgetés is, szóval maradtam és azóta nincs megállás, sem a kapcsolatunkban, sem az ultrákban! Kétszer voltam eddig a 24 órás válogatott tagja, 2017-ben pedig csak azért nem, mert éppen első gyerkőcünkkel voltam terhes.