Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Miért alakulhatnak ki izomfájdalmak és sérülések futás során?

Ezer helyen olvastad te is, és én is, lerágott csont, hogy futás előtt legalább 10-15 perces  bemelegítéssel ajánlott kezdeni, majd az edzés végén alaposan le kell nyújtani. Tedd a kezed a szívedre: megteszed ezt minden alkalommal? A munkahelyen görnyedten ülünk a széken, a vállaink előreesnek, miközben előretolt nyakkal nézzük a monitort.  Mindezt megspékeljük még a futással (és csak a futással), megfelelő előkészítés és nyújtás nélkül, masszőrhöz már nincs időnk eljárni, a regenerációs programok pedig rendre elmaradnak. Aztán csodálkozunk, ha fáj a vállunk, a fejünk, a derekunk, majd hosszabb időre lesérülünk. A testünk meghálálja a törődést, hosszú évekig társunk lesz a futás örömeiben, de meg is bosszulja magát, ha elhanyagoljuk.  Vacak érzés izomlázasan lebicegni a lépcsőn egy ütős terepfutás után, fájó talppal vagy térddel, fogat összeszorítva kocogni a többiekkel, visszamondani egy közösségi futást, mert annyira fáj, hogy nem megy tovább.  Mikor érzi jól magát az izomzat? Mit tehetsz azért, hogy bírja a tested a maximális terhelést? Ezekre kerestem a választ, Takács Kinga, Trigger Point Master Trainer segítségével.  
Az SMR GRID henger segít a kötőszövet és ezáltal az izomzat optimális tónusának helyreállításában. (fotó: rmda.hu) 
Testünket, izmainkat akkor tudjuk a legideálisabban használni, ha abban nincsenek asszimetriák, izomegyensúly problémák, ha nem ülnek meg a salakanyagok az izomzatban (pl. tejsav).Az lenne a tökéletes, ha körülvenne minden amatőr futót egy olyan szakmai stáb, mint a profikat.  Kéne egy gyógytornász, egy gyúró, egy dietetikus, egy edző, egy pszichológus - kit hagytam ki? Mivel legtöbbünk úgy fut vagy triatlonozik, hogy közben családja és munkája is van, többnyire maradnak az otthon is megvalósítható megoldások. Ha futás előtt, a bemelegítés során használod az SMR GRID hengert és az edzés végén is átgyúrod az izmaidat, máris nagyon sokat tettél önmagadért.
 
Kapcsolódó cikkek:
 
Egy futó és triatlonista története, aki létrehozta a Trigger Point Performance rendszert Tippek az SMR henger használatához futóknak HOL SZÚRHATOD EL? Futóknál sérülés leggyakrabban túlterhelésből, helytelen mozdulatok kivitelezéséből, a pihenés hiányából,  a bemelegítés - nyújtás elhanyagolásából,  egy adott izomcsoport túlzott használatából vagy a test már meglévő izomegyensúlyának elbillenéséből (pl. gyenge törzsizomzat) ered általában. Persze közvetett okai is lehetnek a fájdalmaknak (hormonális, pszichés, stressz okozta stb.), melyek a meglévő mechanikai problémák mellett, tovább fokozzák a fájdalmakat vagy egy komolyabb sérülés kialakulását.  
A kötőszöveti háló.
AZ IZOMFÁJDALOM, IZOMFESZESSÉG, TRIGGER PONTOK Kinga segített, hogy megértsem, az izomfájdalmak kialakulásának okait. Itt az ideje egy kis anatómiai fejtágításnak, közérthetően. A fascia vagy más néven kötőszövet, a legelterjedtebb szövettípus a testünkben. Egy folytonos, egészben összefüggő struktúra. Ez a szövet az, ami elválasztja egymástól a szerveket, összeköti az izmokat a csontokkal, a bőrrel - támaszt ad, vázat képez, összeköt, összetart, elválaszt. Izmainkat is ilyen kötőszöveti pólya, azaz izompólya  (myofascia)  veszi körül. Az izompólya feladata abban áll,
A kötőszövet összeköti az izmokat a csonttal.
hogy egyben tartsa az adott izomegységet, védje azt, és az izmokat a csontokhoz kapcsolja. A helytelen életmód és edzés szokások, a fascia szálak összetapadását és állagának romlását okozzák. Fájdalmas pontok alakulnak ki az izomzatban, amit trigger pontoknak vagy letapadási pontoknak hívnak. A fájdalom lokálisan vagy akár a test távolabbi pontjain is jelentkezhet. A fascia nagyon könnyen alkalmazkodik a változásokhoz, így túlburjánzik, lazul, feszül, attól függően milyen sérülés vagy inger éri a környező testtájat. A fascia akkor jó, ha nem túl feszes és nem is túl laza. A feszes kötőszövet korlátozza az izmok munkáját. Képzeld el, hogy a rajtad lévő póló a fascia. Húzd meg a pólód alját és figyeld meg, hogy hogyan változik meg a pólód feszessége például a vállaknál. A fascia is így reagál. Lehet, hogy a talpadban van a fájdalom, de a problémádat mondjuk a vádlid rövidülése okozza. Ezért is fontos a teljes test izomzatának rendszeres karbantartása.
 
MILYEN PROBLÉMÁKAT OKOZNAK A FESZES IZMOK? A feszes izmok fájdalmat okoznak. Az izomfájdalmak, a trigger pontok pedig zavart okoznak az izom működésében, csökken az ízület mozgástartománya, az izom-koordináció, és a maximális erőkifejtés. Magyarán, nem tudsz lazán, könnyedén futni, nem leszel olyan gyors. A fájdalom, az ismétlődő sérülések pedig krónikus problémákat okozhatnak, csökkentik a motivációt. SMR, AZ OTTHONI ÖNMASSZÁZS MÓDSZERE A izompólya tele van érzékelő receptorokkal, ezért nagyon jól reagál a masszírozásra. Éppen ezért nagyon hatékony, ha eljársz masszíroztatni vagy beiktatsz időnként egy manuálterápiás kezelést. Az SMR (self myofascial release), azaz az izompólya önmasszázs pedig segít, a feszes izompólya ellazításában, az izomtónus ideális állapotának visszanyerésében. Sok esetben pedig megelőzheted a komolyabb sérülés kialakulását. Két masszázs között az SMR hengerezés a legjobb otthoni megoldás.
Kapcsolódó cikkek:
 
Egy futó és triatlonista története, aki létrehozta a Trigger Point Performance rendszert Tippek az SMR henger használatához futóknak