Akár a fogyás a célod a futás mellett, akár szeretnél egy kicsit egészségesebben, esetleg gluténmentesen étkezni, akkor az alábbi, nem klasszikus pizzatésztából készült fogások között biztosan megtalálod a neked valót! A feltétek itt most „mellékszerepet” játszanak, a hangsúly a pizza alaptésztáján van.
Pestós-paradicsomos zöld pizza
(A tészta alapja: brokkoli)

HOZZÁVALÓK (2-4 ADAGHOZ):
1 fej brokkoli
1 db tojás + 1 db tojásfehérje
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál zabpehelyliszt
½-½ teáskanál só, fokhagymapor, szárított oregánó és bazsalikom
1 csésze zöld pesto
½ fej lila hagyma
2 db paradicsom
1 marék magozott fekete olajbogyó
ízlés szerint a tálaláshoz friss bazsalikomlevelek és fenyőmag
Elkészítése:
A sütőt melegítsd elő 220 fokra. A brokkolit szedd rózsáira, öblítsd le, majd törölgesd meg. Tedd konyhai aprítóba/késes robotgépbe, és alaposan aprítsd össze a rizséhez vagy a kuszkuszéhoz hasonló méretűre. Öntsd egy mikróba tehető edénybe, adj hozzá egy kevés vizet, és párold a mikróban 4-5 percig. Miután kivetted, hagyd egy kicsit lehűlni. Utána kanalazd át egy tiszta konyharuhára, fogd össze a textília sarkait, majd alaposan csavard ki a brokkolis masszából a lehető legtöbb nedvességet.
Egy tálban alaposan keverd össze a tojást, a tojásfehérjét, az olívaolajat, a zabpehelylisztet és a fűszereket, majd dolgozd hozzá a brokkolit. Egy sütőpapírral bélelt nagy tepsire kanalazd rá a tésztát, és formázz belőle 1 nagy vagy 2 kisebb pizzaalapot. Süsd kb. 15-20 percig, míg a széle aranybarnára és ropogósra sül. Kend meg az alapot a pestóval, oszd el rajta a felszeletelt paradicsomot, a felkarikázott, gyűrűkre szedett lilahagymát és a felszeletelt olajbogyót. Süsd a pizzát további 8-10 percig. Tálaláskor szórd meg friss bazsalikommal és fenyőmaggal.
Elkészítési idő: 30 perc
Tippek:
• A zöld pizzatészta másik verziója, ha az aprított brokkoli fele mennyiségét reszelt cukkinivel helyettesíted. A cukkinit nem kell előfőzni, viszont ebből is alaposan ki kell nyomkodni a nedvességet, valamint a tésztához kicsit több, legalább 1/3 csésze liszt szükséges (például zabliszt vagy teljes kiőrlésű liszt).
• Erre a pizzára azért nem tettünk sajtot, mert a pesto alapból tartalmaz reszelt parmezánt, és a feltétnél a sajt elhagyásával csökkenteni lehet a fogás kalóriatartalmát. De természetesen a sajtrajongók nyugodtan tehetnek rá felszeletelt pizzamozzarellát vagy light trappista sajtot.
Margherita pizza
(A tészta alapja: karfiol)

Hozzávalók (2-4 adaghoz):
1 fej karfiol
50 g reszelt light sajt
1 db tojás
½-½ teáskanál szárított oregánó, bazsalikom és só
paradicsomszósz
friss bazsalikomlevelek
kb. 100-130 g pizzamozzarella
Elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 220 fokra. A karfiolt szedd rózsáira, öblítsd le, majd törölgesd meg. Tedd konyhai aprítóba/késes robotgépbe, és alaposan aprítsd össze (olyannak kell lennie nagyjából, mintha kuszkusz lenne). Öntsd egy mikróba tehető edénybe, és párold a mikróban 4-5 percig. Miután kivetted, hagyd egy kicsit lehűlni, mert nagyon forró. Utána kanalazd át egy tiszta konyharuhára, fogd össze a textília sarkait, majd alaposan csavard ki a karfiolos masszából a lehető legtöbb nedvességet.
Öntsd a zöldségalapot egy tálba, majd add hozzá a tojást, a light reszelt sajtot és a fűszereket. Alaposan keverd össze, majd tedd át a masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és formázz belőle pizzalapot. Tedd a sütőbe kb. 15 percre, amíg szép aranybarna színt nem kap a szélén és a közepén.
Az alapot kend meg a paradicsomszósszal, oszd el rajta a vékonyra szeletelt pizzamozzarellát, és szórd meg bazsalikommal. Végül süsd készre kb. 8-10 perc alatt (vagy amíg a sajt az ízlésed szerinti állagot és színt el nem éri).
Elkészítési idő: 30 perc
Tippek:
• Amikor a tésztát formázod, ügyelj arra, hogy ne legyen túlságosan vékony, különben az elkészült pizza könnyen széteshet. A másik megoldás, hogy a tészta kicsit tömörebb legyen, hogy adsz hozzá még pluszban egy kevés mandulalisztet. Érdemes kísérletezni, hogy a számodra legfinomabb állapot elérd.
• A receptnek valóban nagyon fontos része, hogy a megpárolt karfiolmorzsalékból a lehető legtöbb folyadékot kicsavard!
• Előfordulhat, hogy a pizzaalapnak kicsit több idő kell a sütőben, mint 15 perc. Figyeld a színének és az állagának a változását, és ha szükséges, nyugodtan süsd néhány perccel tovább.
Polenta pizza
(A tészta alapja: kukoricadara)

Hozzávalók (4-6 adaghoz):
1 evőkanál olívaolaj
4 csésze víz
1 csésze kukoricadara
1,5 teáskanál só
ízlés szerint paradicsomszósz, apró szemű gomba, lilahagyma és bazsalikom a feltéthez
Elkészítése:
Forrald fel a vizet, ad hozzá a sót és a darát, majd csökkentsd alatta a hőmérsékletet mérsékelt lángra. Állandó kevergetés mellett főzd a kását 2-3 percig, amíg kissé be nem sűrűsödik, és el nem válik az edény falától. Ezután fedd le, és 5 percenként újra alaposan átkeverve főzd krémessé és könnyűvé további kb. 25 perc alatt.
Egy tepsit kenj ki olívaolajjal, majd kanalazd rá az elkészült kását, és formáld kb. 7-8 mm magas körré egy spatula segítségével. Hagyd kihűlni teljesen, majd egy sütőpapírdarabbal lefedve tedd be a hűtőbe egy időre (legalább 1 órára vagy akár egy teljes éjszakára), hogy jól összeálljon.
Miután összeállt az alap, csepegtesd meg kevés olívaolajjal, és süsd 230 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig. Ezután kend meg paradicsomszósszal, ízlés szerint oszd el rajta a feltéteket, és süsd további 10-12 percig. Miután kivetted, hagyd legalább 5 percig pihenni/hűlni.
Elkészítési idő: 60 perc + hűtés
Tippek:
• A polenta pizza tésztájához a legegyszerűbb kásaverziót adja közzé a receptünk, de számos más módon is elkészíthető. A vizet teljes egészében lecserélheted például zöldségleves alaplére. Vagy a víz egy részét helyettesítheted tejjel vagy növényi tejjel. Sokan készítik a polentát vajjal és/vagy reszelt parmezánnal dúsítva, akinek nem kell odafigyelnie a kalóriákra, így is kipróbálhatja.
• A polentát a só (és ízlés szerint a parmezán) mellett fokhagymával is ízesítheted.
+1 recept: Shalane Flanagan kedvence, a quinoa pizza

1 ½ csésze főtt quinoát keverj össze 1 db tojással, 1 teáskanál szárított oregánóval, 1 teáskanál sütőporral és ¼ teáskanál tengeri sóval. A tésztát tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd formázd kb. 6-7 mm magas körré. Süsd 200 fokos sütőben kb. 25 percig, vagy amíg át nem sül a közepén és aranybarna nem lesz. Utána helyezd el rajta a kedvenc feltéteidet, és süsd további 10-15 percig.