Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Mi kell ahhoz, hogy Spartathlont fuss?

A Futásról Nőknek Magazinban olyan emberekkel vagyok kapcsolatban, akik maguk is futnak. A Csak Futok blog szerzője is kedves futó ismerősöm, és neki valamiért az ultra a szíve közepe Ha pedig ultra, akkor Lubics Szilvi kikerülhetetlen a témában. Az ő előadásán járt Virág, és kérte, hogy osszam meg beszámolóját mindazoknak, akik motivációra vágynak vagy csak szerenének bekukkantani a szent őrültek világába. Innentől folytatja Virág.

Motivációs előadáson jártam. A „lubicsszilvién”. Oké, nem fogok kertelni: ki nem állhatom a motivációs tréning -  előadás kifejezéseket. Mondom ezt úgy, hogy több év motivációs óra áll mögöttem, trénerként is, tanárként is. Most azonban megtörtem. Lubics Szilvi neve bevonzott a Szegeden tartott közönségtalálkozóra.

De ne szaladjunk előre! Tulajdonképp mi bajom ezekkel a motivációs előadásokkal?  Nem akarok igazságtalan lenni. Mert persze minden motivációs tréningnek van valamiféle tanulsága, vannak benne elgondolkodtató elemek.  Bennem azonban mindig motoszkál némi szkepticizmus. Meglehetősen rutinosan szűröm ki ugyanis a motivációs tréning-piacon lődörgő, gyorstalpalókat végzett, önjelölt gurukat, akik jó pénzért adják el a boldog és sikeres élet receptjének titkát. Olcsó Facebook-idézetekkel megspékelt, önismereti könyveket zanzásító hétvégeken. A 21. század a marketingesek, motivátorok és guruk évszázada. Útmutatásra vágyunk ugyanis. És meglehetősen sokan vagyunk.

Szilviről viszont tudtam, hogy nem gyorstalpalón szerzett motivációs bizonyítványt, hanem több ezer kilométeren keresztül tanult.

GONDOLATAIM AZ ELŐADÁS ELŐTT

Teljesen önző volt a hozzáállásom. Az elmúlt években magam is az ultrafutás felé fordultam, így voltak bennem kérdések, melyekre szerettem volna választ kapni. Mert, ami velem történt az elmúlt két évben a futás által, ugyanannak kellett megtörténnie Szilvi életében is. Egész egyszerűen nem lehet másként. Benne is biztosan ugyanazok a kételyek és kérdések fogalmazódtak meg, ahogy egyre beljebb jutott az ultra világában, mint most bennem.   Mert mi más lehet a Spartathlon (246 kilométeres ultrafutóverseny), az oda vezető fizikai és lelki út, ha nem egy totális személyiségformáló tréning,  ami folyamatosan alakítja a benne élő futót?

ÉS SZILVI ELKEZDETT MESÉLNI

Szilvi többször is kitért rá, hogy a futás által anyaként, feleségként és fogorvosként is jobb lett, 2003 óta.

Hogy mi kellett ehhez? Mi az, ami által motiváltabb, sikeresebb emberként élheted meg a hétköznapjaidat? Mi az, amire a futás megtaníthat?  És mit taníthat meg neked egy nő, egy feleség, egy háromgyermekes édesanya, egy fogorvos, aki csak az elmúlt 5 évben, több, mint 38 000 km-t futott? Ezekre a kérdésekre kaptam választ, miközben hallgattam őt.

"Fókuszálj" - mondta Szilvi.

"Ha olyan helyzetben vagy, ami embert próbáló, és kibírhatatlannak tűnik, két kérdésre fókuszálj csak magadban:

Mit keresek itt? Mi a dolgom itt?

Ezekre a kérdésekre tudnod kell a választ ahhoz, hogy tovább haladhass!" - magyarázta.

A Spartathlonon indulók az egyik legnehezebb szakaszként tekintenek az 1200 méter magas Parthenio-hegyre (A Hegy), és az oda felvezető 10 km-es emelkedőre.  Itt már csak pislákoló fények mutatják az utat, és a futók fele már kiszállt a versenyből. Gondolom sejted, hogy itt mekkora szükség van a fókusz mondatokra.

Mi az, amiért idejöttem?

"Le akarom futni a Spartathlont. Hiszek benne, hogy miattam fog szólni a Himnusz”- hallható Szilvi hangja azon a motivációs videón, amit megnéztünk.

Mit kell tennem?

„Hiszek benne és összeszedem magam. Semmi mást nem kell csinálni, csak futni.

Futnom kell, nem szabad gyalogolnom, mert nem kell. És akkor én leszek legelöl”- megrendítő volt hallgatni ezeket az éles mondatokat. Nem volt még alkalmam hangosan hallani bárki belső monológját. Hiszen futás közben sokan monologizálunk.

"Hiszem, és tudom, hogy a kritikus helyzetekben a legegyszerűbb szavaknak, a lecsupaszított gondolatoknak van létjogosultsága." - mondta.

Értelmezd újra a céltudatosságod!

Ha sikeres akarsz lenni, ha több vagy más szeretnél lenni, mint a többiek, akkor lépten-nyomon a céltudatosságra okítanak a motivációs könyvek és guruk. Nap mint nap szembesülsz ezzel: légy céltudatos a munkádban, a gyereknevelésben, a kapcsolataidban, a pénzügyeidben, a futásaidban. Unalomig elcsépelt szó, minden sikeres és kevésbé sikeres ember napi imája.

Én azonban azt hiszem, időnként bele kell állni ennek a szónak a szemantikájába: mit is jelent pontosan? Számodra milyen érzéseket és tennivalókat takar be ez a pár betű?

Szilvi számára - amikor eldöntötte, hogy 27 órán belül lefutja a Spartathlont - a céltudatosság egészen a konyhába költözött.  Itt ugyanis kitűzte a falra a teljes útvonal térképét, az összes csekkponttal, az egyes távok tempójával és érkezési idejével. A reggeli kávé mellé a másodpercekkel való játékot is odatette. Milliószor átszámolta, fejben lefutotta. Végül 5 percet tévedett. Ennyivel hamarabb ért Leonidászhoz.

Higgy magadban! Képes vagy rá!

Elhiszem, hogy képes leszek azt az utat végigjárni, ami az én feladatom. Elhiszem, hogy le tudom futni azt a távot, ami ép ésszel talán felfoghatatlan. És elhiszem, hogy akkor is tovább tudok menni, amikor a testem nem akarja.

Nesztaniba 172 km után érkeznek meg a futók. Ez a Hegy után 7 km-rel van, és rögtön egy temető látványa fogadja a megérkezőket: az egész békés, megnyugtató. A kápolna előtt matracok vannak, itt lehet lepihenni, aludni egy kicsit.

Szilvi nevetve mesélte: „Én mindig csak itt akarok lefeküdni”. 2011-ben egy 8 perces fekvést engedélyezett is magának, annak ellenére, hogy tudta, számára nem jó a fekvés.

Ez az a pont, ami komoly próbatétel elé állítja a futót. Mindegy, hogy ülsz, fekszel vagy alszol. El kell hinned, hogy fel tudsz állni, folytatni fogod tovább.

Értékeld kellően az akadályokat és kudarcokat!

De vajon képes vagy-e rá? Tudsz -e foglalkozni a kudarc okaival, tudod-e elemezni, képes vagy-e tanulságokat kiszedegetni egy-egy negatív élményből? Milyen különös volt Szilvi szájából hallani, hogy számára mekkora megpróbáltatást jelentenek a 24 órás versenyek. Hogy mennyire nem szeret körbe-körbe körözni, mert nehezen van meg a tempó, és mentálisan nehezen viseli, ha nem A pontból B pontba halad.

A 2015-ös 24 órás torinoi tapasztalatai, amikor nem sikerült a terveknek megfelelően futnia, új utakra, a terepfutás felé irányították: „Évente legalább egy terepversenyen szeretném magam megszívatni” - jelentette ki határozottan.

És mi kell ahhoz még, hogy Spartathlont fussál?

Szilvi ezt három szóval foglalta össze: bizonyítási vágy, elszántság és szorgalom.

És tudod: nincs más dolgod, csak futni.

Jó futást!

Kiss Virág