Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Fehérjét, de miből? Fehérjés italokat kóstoltam

A Besenyő TT István által képviselt tudatos táplálkozás korszakán már jócskán túllépve (annak minden szaván jókat röhögve), de túlzásba nem esve, azért igyekszem figyelni, hogy mit eszem. Nem szeretnék tudományos kiselőadásba kezdeni, hisz nem vagyok táplálkozástudományi szakember, az edzőin kapott pár órás képzést pedig nem érzem elég mélynek ahhoz, hogy szakértsek a témában, de mint amatőr futó, nyilván szereztem én is tapasztalatokat az edzés - táplálkozás relációjában. Egy biztos, minél komolyabbak az edzéscélok, annál inkább kiköveteli magának a test a minőségi és megfelelő arányokban összeállított étrendet. Ebből következzék az is, hogy a test direkt jelzése nélkül ugyanúgy fontos (lenne) a személyreszabott és változatos táplálkozás. A magazinban mostanában a fehérjékről írtunk, én pedig ennek apropóján megkóstoltam a Parmalat Fit fehérjés tejitalát csokis, vaníliás és banános ízekben.

 

Nem vagyok nagy húsevő, nem vagyok vega, de ritkán eszem húst. A fehérjét általában tejtermékekből és hüvelyesekből szoktam pótolni, és hosszabb versenyeken alatt is szoktam bevinni fehérjét. Először akkor kezdtem foglalkozni a tudatos fehérje pótlás kérdéssel, mikor 6 óra feletti futásra adtam a fejem. Ekkor ajánlotta Maráz Zsuzsi, hogy figyeljek az izmok regenerációjára már verseny közben is, és vegyek magamhoz fehérjét a hosszú kilométerek alatt, mert késleltethetem az izom fáradtságot. A másik, hogy az egyre gyakoribb futások következményeként azt vettem észre, hogy az izmaim elkezdtek eltűnni rólam.

Zsuzsi módszere működött, és azóta is szedek hosszú versenyeken BCAA-t. Ugyanakkor még mindig nem voltam elég tudatos az edzés után fehérjebevitel szempontjából, pedig láttam az általam követett triatlonosoknál v. futóknál, hogy abszolút figyelnek a fehérje pótlásra is egy hosszú edzés vagy verseny után, nem kihagyva a talán még fontosabb szénhidrát pótlást.  Itt van például a kiváló hosszútávú triatlonos, Mirinda Carfrea alias Rinny,  aki maga is tejes csokiitalt reklámozott évekig.

Nem tudom, hogy te mennyire vagy képben a fehérje fogyasztást illetően, nekem voltak kisebb-nagyobb hiányosságaim ezzel kapcsolatban. Csanaky Lilla, Magazin oldalunk sporttáplálkozási guruja viszont írt a napokban egy kiváló cikket a fehérjepótlásról, amiben mindent megosztott velünk, amit egy futónak v. triatlonosnak tudnia kell a témával kapcsolatban.  Ami fontos, hogy az alacsony fehérjebevitel valóban negatívan hathat a futóteljesítményre. 

 

Futóként továbbra is elsőszámú szempont a szénhidrátok pótlása egy edzés után, ám a fehérje pótlására is szükség van az izmok regenerációja miatt. Így futás után érdemes a fehérjés italok mellett valamilyen formában, például 1-2 banán elfogyasztásával szénhidrátot is bevinni a szervezetbe.

A fehérjebevitellel kapcsolatban, nekem reflexszerűen a fehérje turmixok ugranak be, de bevallom nem nagyon szeretek kutyulgatni. Sokkal szívesebben fogyasztok fehérje szeletet, fehérje tartalmú alapanyagot (joghurt, tej) v. kész fehérjés italt (és itt jött kapóra a Parmalat FIT kipróbálásának lehetősége), amit nem kell méricskézni, felönteni és a többi.  Viszont egy futóverseny végén, vagy egy olyan edzésen, amikor nem otthonról indulok és érkezem, nem  életszerű, hogy elkezdjek fehérjés turmixot keverni, márpedig közvetlenül edzés után nekem a folyékony dolgok esnek csak jól. Praktikus lehet egy könnyen szállítható, hűtést nem igénylő fehérjés ital,  amiből azonnal meg lehet oldani a frissítés. Az edzés után fél órával már képes vagyok enni is, ilyenkor ha fehérjéről van szó, szívesen eszek túrót, natúr joghurtot, halat, quinoát, csicseriborsót. Nem vagyok vega, de edzés után húst nem igazán tudok enni, egyszerűen nem esik jól.

A tavaszi zsongás közösségi futásunkon fehérjés itallal frissítettünk.

A legutóbbi Futásról Nőknek közösségi futásunkon, minden résztvevő kipróbálhatta a fehérje pótlást, hisz a Parmalat FIT adott nekünk pár palack fehérjés italt. Három ízben kóstoltuk a terméket: csokis, vaníliás és banános ízekben.  Nekem személy szerint a banános lett a kedvencem, mert az a legkevésbé intenzív ízesítésű, azt éreztem a legkönnyebbnek. A vaníliás kicsit édesebb, a csokis pedig a legsűrűbb állagú.  Persze a közösségi futáson mindenki másra tette le a voksát.  Mindenképp praktikus volt számunkra ezen a közösségi futáson, hogy az italokat nem kellett hűteni, mert alapjáraton is eláll szobahőmérsékleten. Tehát a hétköznapokban is könnyen hozható-vihető akár egy sporttáskában, és akár edzés v. verseny után azonnal fogyasztható,  bár szerintem hűtve a legfinomabb.

 

A termékekkel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy 0,5 literes kiszerelésben kapható, csökkentett cukortartalommal készült és mindegyik íz 30 gr fehérjét tartalmaz. A szénhidrát mennyisége és a kalória értékek a következőképp alakulnak: vaníliás - 29 gr - 250 kcal, banános: 26 gr - 245 kcal, és a csokis: 26g - 255 kcal.

 

Fehérjeital és szénhidrát kombinációk

Lilla tanácsát követve, én jelenleg a nálam lévő Parmalat FIT-et kipróbáltam banánnak turmixolva, illetve úgy is, hogy a müzlimet öntöttem fel a fehérjés itallal. Ennek a kombinak az az előnye, hogy futás után nem csak a fehérje, de a szénhidrát visszapótlása is megoldott.

Ha te is megkóstoltad ezt az új terméket, esetleg oszd meg, hogy neked melyik ízlett a legjobban.

 

Jó futást!

Györgyi