Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Erdélyi Zsófia – babaszoba és futópálya közt

Erdélyi Zsófia közép és hosszútávfutó olimpikonunk, többszörös országos bajnok atléta, júniusban adott életet első gyermekének, Leventének. Bevallása szerint, azóta az anyaság csodálatos, ám fáradtságos útját járja.  Augusztus elején tette közzé Facebook oldalán, hogy elkezdte a futást és megpróbál kvalifikálni a riói olimpiára. Nem rejtette véka alá, hogy bizony nem egyszerű a visszatérés a terhesség és a gyermekágyas időszak után:  "A futással még barátkozom, de igyekszem nem elveszíteni a hitem, amikor kínszenvedés egyik lábamat a másik után tenni, és küzdök a számomra oly lassúnak tűnő tempóért" - írja. Terhességéről, az anyaság első hónapjairól és persze a futásról kérdeztem. 

[blog_extra_test kep="/wp-content/uploads/2015/09/futasrol_noknek_futas_terhesen-e1441109830434.jpg" link="" cim="Futás terhesen?" alcim="Amennyiben szövődménymentes a terhesség, a megszokott futóedzéseket nyugodtan folytathatja a kismama. - Dr. Boross Edina (RW 2014)" gomb_felirat="Mindig konzultálj az orvosoddal, ha várandósan futni szeretnél!"]

Hogyan viselted a terhességet?

Az első három hónapot szinte végig kísérte a hányinger, ami általában mindig hányással végződött, de ennek ellenére szemtelenül jöttek fel rám a plusz kilók. Bárhol, bármikor képes voltam aludni, és sosem volt elég az alvás, még akkor sem, ha éjszaka sikerült 9-10 órát aludnom. Aztán ahogy ez az idő eltelt, a következő hónapokban aktívabb lettem, babaszobát terveztem, festettem, díszítettem de még ekkor is sokat aludtam. A legvégét viszont már borzasztóan viseltem. Annyira vizesedtem, hogy a papucsot is nehezen húztam a lábamra. Minden éjszaka azt vártam, hogy na majd most jönni fog a baba, de nem jött. Minden reggel a párom felé fordultam és azt mondtam szomorúan “Na, ma sem szültünk”. Aztán végül segítséggel, de csak kibújt a kisfiunk.

A Facebookra feltettél egy fotót, ami a szülés előtt készül közvetlenül és azt írtad, hogy azt a képet inkább takargatni kéne. Valóban nem a képekről megszokott szálkás, száguldozó Zsófit láthattuk, de mindenki másként viseli a várandósságot. Te hogyan étkeztél és edzettél a terhességed alatt?

erdelyi_zsofia_1

Nem figyeltem oda különösebben az étkezésre. Ebben nem vagyok jó. Azt ettem amit kívántam. Szerencsére sokszor gyümölcsöt óhajtott a testem. Viszont rengeteg vizet ittam. Nagyon sokat szedtem fel. 55 kilósan derült ki, hogy várandós vagyok, és 79 kilósan mentem a korházba. De ebből rengeteg volt a víz. Szülés után egyből 10 kiló eltűnt, majd további 6-7 a hazamenetelem után. 
Nem csinálnék semmit se másképp. Élveztem a várandós napjaim, mozogtam amikor kedvem volt, ettem amit szerettem volna, aludtam amikor fáradt voltam, és aktívkodtam amikor ahhoz volt kedvem. 
Az elején bringázgattam, úszkálgattam, aztán egyszer elmentem korizni, síelni (természetesen csak óvatosan) aztán volt, hogy futogattam, majd a várandóságom végén a párommal eljártunk biciklizgetni. Nem estem túlzásba, azt csináltam ami jól esett, akkor amikor kedvem volt. Nem volt edzésterv, semmi. Így volt jó, így élveztem.

[blog_extra_test kep="/wp-content/uploads/2015/09/futasrol_noknek_szoptatás-e1441110251776.jpg" link="" cim="Nem apad el a tej?" alcim="A La Leche Liga ajánlása szerint, a napi egy-két órás könnyű vagy közepes intenzitású testmozgás nem okozza a tej elepadását." gomb_felirat=""]

Mikor született meg a kisbabád - mit tudhatunk róla?

Június közepén született Levente, sajnos császármetszéssel. Azért sajnos, mert szerettem volna természetes módon a világra hozni, de a mérete és egyéb dolgok miatt, végül közölték velem, hogy műtét lesz. Nagyon édes babó, bár mi mást mondhatnék. Ügyesen alszik, és nem nevezném nyűgösnek sem. Sokat mosolyog, amivel mindenkinek fel tudja dobni a napját. Szóval egy tünemény.  

Zsófi és Levente ( a pici csomag Zsófira kötve) :) Zsófi és Levente ( a pici csomag Zsófira kötve) :)

Mikor kezdted újra az edzéseket?

A szülés utáni 6. hétig vártam a futással. Addig csak bohóckodtam a babával a kezemben. Guggolásokkal, támadólépésekkel és ehhez hasonló gyakorlatokkal szórakoztattam magam. Az első héten nem estem túlzásba, 3 kilométerig jutottam, és attól is kiköptem a tüdőm.

Mi volt a fő motivációd a futóedzések elkezdésére?

Természetesen az, hogy ez az életem, és 6 éves korom óta űzöm. Másrészről Rió, ami motivál jelenleg. Bár ha nem lenne Rió, akkor is visszatértem volna a futópályára. A futás nekem kell, még akkor is, amikor néha alig bírom magam rávenni, hogy neki induljak.

Megnyugtató hallani, hogy a profiknak is időnként nehezére esik az elindulás. :)  Mikor jött Rió gondolata?

Hmm…természetesen London után egyből. Egy sportoló számára az Olimpia a legek legje. ☺ Vagy legalábbis nekem az. [blog_extra_test kep="/wp-content/uploads/2015/09/futasrol_noknek_pulzusmeres-e1441110915975.jpg" link="" cim="Tudtad?" alcim="A várandósság elején akár 7 ütés/perccel, a végén pedig 15-tel is nőhet a pulzusszám a várandósság előtti időszakhoz képest. A terhesség előrehaladtával az edzések hosszát és intenzitását progresszíven csökkenteni ajánlott." gomb_felirat=""]

Mi volt vagy akár még mindig - mi a legnehezebb  a futás újrakezdésben a szülés után a számodra?

A legnehezebb elfogadni azt, hogy nem úgy mennek a lábak mint régen. De újra kezdeni nem volt nehéz. Alig vártam, hogy kiléphessek az ajtón, és futhassak pár kilométert.

Gondolom nagyon megváltozott a ritmus az életedben a kicsi érkezésével - hogyan találsz időt az edzésekre, főleg, hogy becéloztad az olimpiát? Ki éjszakázik a babával?

A ritmus valóban megváltozott. Nem alszom egyhuzamban 4-5 óránál többet. Természetesen én éjszakázok, mivel szoptatok, és szoptatni is szeretnék amíg tudok. Sokszor elő fog fordulni, hogy Levi cumisüvegből kapja majd az anyatejet, így amikor mellette vagyok, a közelben vagyok, szeretném mindig szopiztatni. A párom vállalná az éjszakai etetést, de én minnél kevesebbszer szeretném, hogy cumisüvegből egyen. A jelenlegi futásaim nem vesznek sok időt igénybe, így estefelé megyek ki edzeni, még fürdetés előtt. Tervek vannak, hogy, hogy fogjuk a nehezebb, hosszabb edzéseket megoldani. Remélem, hogy majd tervek szerint is fog alakulni minden. Rengeteg segítséget kapok a nagyszülőktől, a páromtól, szóval mondhatnám azt is, hogy egyszerű dolgom van. ☺ Rendkívül hálás vagyok nekik, hogy ennyire támogatnak mindenben.

Mi az a célverseny ahol szurkolhatunk neked az olimpiai kvótáért?

Jelenleg semmi sincs még biztosan eldöntve. Szaladnom kell még pár kört, hogy biztosan merjem állítani, hogy itt, vagy ott fogok próbálkozni. Sok lehetőségem nem nagyon van, mert egy 2016 januári vagy februári versenyt keresek, hogyha esetleg valami rosszul sülne el, akkor legyen még lehetőségem újra próbálkozni április vagy május környékén.   Sok sikert Zsófi a felkészülésben!   Jó futást!   Györgyi