Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Beszámoló a 2013-as, 6 órás ultrafutó országos bajnokságról

 

Írta: Elek Dóra Zsuzsanna
 
 
 
Tegnap, azaz november 3-án rendezték meg az Otivita Ultrafutó Kupa utolsó állomását, ami egyben 6 órás országos bajnokság is volt. Hatalmas mezőny sorakozott fel az egyéni indulók körében. A 81 induló, (ez ultrafutásban szokatlanul magas szám) egy 1150 méteres körpályán kerülgette egymást, és ezt a szó szoros értelmében mondom. A 6 órás főversenyre érkezők mellett,  volt 1, 2 és 4 órás versenyszám is, így összesen 142 versenyző rajtolt el a pályán, plusz a váltók! Nagy izgalommal figyeltem a versenyt, ahol most sérülés miatt nem indulhattam. 
 
 
 
A 2013-as 6 órás OB győztesei. 1. hely:  Maráz Zsuzsa, Polyák Csaba, 2. hely:  Gyebnár Éva, Steib Péter 3. hely: Makai Viktória, Zabari János Forrás: (IronTeam SE FB oldal)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A megszokottól eltérő, kissé kaotikus állapot uralta az első két óra eseményeit. Az OB versenyzőinek igen ügyesen, a futókat kerülgetve, az ideális ívet megtalálva kellett versenyezniük a jó eredmény érdekében.
Aztán fogyatkozni kezdett a mezőny, hisz az egy- majd a kétórás futókat “dudálták le” (egy hangos dudaszó jelzi, ha letelik a futás ideje, így tudják meg a versenyzők, hogy számukra véget ért a verseny).
Innentől már csak azok maradtak, akik 4 és 6 órát futottak. A 4 órázóknak ekkor, a 6 órázóknak még kicsivel később kezdődött el “A VERSENY”. A 4 órásoknál is szép eredmények születtek, a férfiaknák Belej Bálint 50 kilométer , a nőknél pedig Balla Diána 40 kilométer fölött zárt.
Sajnos sem a pálya (a maga emelkedőivel), sem az időjárás (a maga záporával és erős széllökéseivel) nem volt ideálisnak nevezhető a 4. óra után. Hatalmas, célkaput kidöntő széllökések támadták a kisebb testű futókat és vitték hírül a versenyt és az energiaszeletek csomagolását. Ehhez természetesen jéghideg eső is dukált az utolsó bő egy órában, ami a frissítők életét is megnehezítette.
A nőknél Maráz Zsuzsa majdhogynem rajt-cél győzelmet aratott, hiszen már az első óra végén első helyre került és onnantól nem hagyott kételyt afelől, hogy ki lesz az országos bajnok idén. Ő a szerény:) majd' 75 kilométerével a férfiak között is 4. helyezett lett volna. Ezüstérmes lett Gyebnár Éva, aki az utolsó 10 percben ezüstösödött be, mert ekkor sikerült a térdével már igencsak bajlódó Makai Viktória elé kerülnie.
 
A férfiak versenye nem papírforma szerint alakult, izgalmakat nyújtva ezzel a nézők, szurkolók számára. Zabari János, a múlt heti (!!!) Bécs-Pozsony-Budapest győzelem után, csak úgy letett 80 kilométert a képzeletbeli ultrafutó mérőasztalra. Ez az elképesztő teljesítmény most a 3. helyre volt elég. Az ezüstérmes Steib Péter a tőle megszokott koncentrációval vezette a mezőnyt egészen az utolsó óráig, amikortól gyötrő görcsök és gyomorproblémák miatt nem tudta hozni az addigi tempóját, de így is 81 kilométer fölött zárt. Elképesztő tempót diktált az utolsó egy órában (és természetesen előtte sem lustálkodott) a győztes, az országos bajnok, az ultrafutásban idén megmutatkozó és ezen a versenyen talán a foga fehérjét is megvillantó Polyák Csaba, aki így 84 kilométer fölött zárt, (ami majdnem két teljes maraton!).  Csaba 74 egész kört tett meg!  Ezen körök súlya nehezedik már mindazok vállára, akik Polyák Csaba ellen versenyezni kívánnak az elkövetkezőkben.
Minden versenyzőnek lehetősége volt meleg zuhanyt venni, ami ezután az esős-szeles idő után igazi megváltást nyújtott számukra. Valamint az Ultrafutó Kupa zárásaként minden résztvevőt vacsorával látott vendégül az IronTeam. Egy igazán színvonalas versenynek lehettünk tanúi, mind a szervezőket, mind a versenyzőket tekintve.