Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Készülök a NY Maratonra!

Idén készülök a versenyekre, nem hirtelen felindulásból nevezek be, mint a korábbi években. Az első félévem a terepfutásról,  a második félév inkább a klasszikus maratonról szól. Elkezdődött a visszaszámlálás! November 6-án futom a NY maratont, és már nagyon várom! Ez lesz az első külföldi versenyem. Tavaly rendesen elszúrtam a logisztikát, így idén igyekszem sokkal alaposabban felkészülni, és a verseny előtti teendőket átgondolni. A versenyek számát is ésszerű keretek közé szorítottam idén, így időben is, és a sérülések elkerülése szempontjából is sokkal átgondoltabb az évem. Kicsit bogarásztam a neten, hogy mit tanácsol az internet futó közössége, mire érdemes figyelni, ha valaki külföldi futóversenyen akar futni. Az utazással, logisztikával, a verseny megszervezésével, és a biztonsággal kapcsolatban is olvastam jó tippeket. Egy maratoni felkészülés során én is hajlamos vagyok csak a kellemes dolgokra koncentrálni - mint az edzés, a hol lakunk majd, a mit nézünk meg a verseny előtt és után, melyik légitársasággal repülünk. Biztosan minden rendben lesz - ez jár a fejemben természetesen. Rendben is lesz persze, hiszen a NY Maraton oldalán klasszul össze van szedve, hogy mi mindenre érdemes gondolni a verseny előtti időszakban, és ezek a tippek nem csak a NY Maratonra, de bármelyik másik futóversenyre is hasznosak lehetnek. Jöjjön pár olyan ötlet, ami nem biztos, hogy eszünkbe jut egy verseny előtti időszakban, pedig nem árt gondolni rá!

Egy nagy verseny előtt, menj el egy terheléses vizsgálatra

Teljesen jogos tipp a NY Maraton szervezői részéről, hogy egy nagy verseny előtt érdemes megejteni egy terheléses vizsgálatot. A legtöbb versenyen annyiban kimerülnek az egészségügyi kockázatokkal kapcsolatos figyelmezetetések, hogy egy rövid passzusban leírják, hogy milyen fizikai és mentális felkészültség szükséges a verseny teljesítéséhez. Ezután pedig mi versenyzők nyilatkozunk, hogy mindezt tudomásul vettük. A mai teljesítménycentrikus világban hajlamosak vagyunk a végletekig feszíteni a fizikai teljesítőképességünk határait, és elfelejteni, hogy egy maraton is óriási terhelés a szervezetnek. Előfordult, hogy magam is láttam futót, aki lesérült vagy rosszul lett versenyen. Legyen a felkészülés része a terheléses vizsgálat!  A maraton előtt, ezt még nekem is meg kell tennem, hogy megnyugodjak, minden okés velem. Ajánlom mindenkinek, hogy egy nagyobb kihívás előtt nézesse meg magát.

Biztosítsd a biztonságod

Utasbiztosítást általában mindenki köt, egy hosszabb út előtt.  A versenyszervezők, illetve a futóversenyekkel foglalkozó utazási irodák felhívják a figyelmet, hogy érdemes megnézni az otthoni balesetbiztosítást is, hogy az mire terjed ki. Egy hazai felmérés szerint, a leggyakrabban előforduló balesetek között, a sportbalesetek foglalják el a harmadik helyet. Egy komolyabb sérülés itthoni is pénzbe kerül, de külföldön még inkább, nem beszélve arról, ha esetleg komolyabb baj ér, ami akár hetekig nem engedi, hogy visszatérjünk a munkába.  Van olyan baleseti felépülési biztosítás, ami kimondottan sportolóknak lett kialakítva, a gyors és hatékony felépülés érdekében.  A sportszempontú biztosításban (pl. NN baleseti felépülési biztosítás XL csomagja), 24 órás orvosi és edzői telefonos szolgálat, terheléses vizsgálat, ortopédiai vizsgálat, gyógytorna, valamint súlyosabb kimenetelű sérülések támogatását segítő további szolgáltatások is szerepelnek. Ahhoz, hogy valaki átgondolja a saját biztonságát, nem kell külföldi versenyre utazni, hisz edzésen, egy hazai versenyen, de akár az utcán is érhet baj. A NY Maratonon nem, de vannak olyan versenyek, ahol már be kell mutatni biztosítást ahhoz, hogy valaki a rajtba állhasson. A saját netes kutatásom alapján úgy tűnik, hogy a külföldi futók számára ez már egyre inkább bevált dolog.

Biztonság a versenyen

A tömegrendezvényeken egyre szigorúbbak a biztonsági intézkedések (szerencsére), így például a NY maratonon nekünk versenyzőknek is lesz csomag ellenőrzés - pontosabban kérik, hogy lehetőleg ne is hozzunk magunkkal csomagot. Illetve a szervezők felsoroltak jó pár dolgot, amit versenyzőként, de szurkolóként sem lehet bevinni a verseny területére.

Tájékozódj, hogy hol van elérhető orvos

A NY Maraton oldalán található általános egészségügyi tanácsok mellett, melyek arra hívják fel a figyelmet, hogy csak akkor álljunk be a rajtba, ha megfelelően fel vagyunk készülve, vagy ha nem vagyunk betegek a verseny előtt napokban, kérik, hogy ellenőrizzük az orvosi hot spotok helyét a verseny útvonalán. Bárki, bármikor rosszul lehet verseny közben. Magamról tudom, hogy  a monitor előtt ülve sokszor legyintünk az ilyen leírásokra, mindaddig míg szembesülünk egy balesettel futás közben. Nagyon hasznos, ha tudjuk, hogy mit csináljuk, hová forduljunk, ha valami nem stimmel. A NY Maratonon a befutó körüli rész be van kamerázva, mert a több tízezer futó közül szabad szemmel nehéz észrevenni, ha valaki rosszul van, mondja a NY Maraton orvosa. A legtöbb rosszullét a befutó közelében vagy a befutó után szokott történni, mondja Dr. Stuart Weiss. A verseny orvosai ellátnak mindenkit, de ha valakinek utókezelésre van szüksége, akkor azt már mindenkinek magának kell intézni. Ilyenkor nem árt, ha van segítségünk. Legközelebb a versenyfelkészülés logisztikájáról írok! Az edzéseim klasszul mennek. Kicsit nehezebb, hogy most több a gyors futás a programomban. Lihegek nagyokat, de haladok! :) Kukkants be az Instagramra a Futásról Nőknek Magazin oldalára - oda teszem fel a futós fotóimat én is! Jó futást! Györgyi