Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

PolarNight Halfmarathon – fuss a sarki fényben

Futóversenyek Európában

Klemmné Zabó Ági engedélyével | Fuss félmaratont Norvégiában, akár a sarki fényben pompázó égbolt alatt

Egy igazi gyöngyszem az európai futóversenyek között.

Hogy a futás mennyire nem unalmas sport, azt az is bizonyítja, hogy évről évre egyre több futónál szempont, hogy ne csak a tempóról és a távról, de az utazásról és a különleges élményekről is szóljon egy-egy futóverseny. Most a PolarNight Halfmarathont szeretnénk bemutatni, ahol 2020-ban Klemné Zabó Ági is indult. Segítségével első kézből szeretnénk kedvet csinálni ehhez a norvég versenyhez, amit minden év januárjában rendeznek meg Tromso városában, és ha minden szerencsésen alakul, a sarki fényben pompázó ég alatt. 

Tromso a sarki fény csodája alatt

 

Mit érdemes tudni a verseny helyszínéről?

Tromso Norvégia legészakibb városa, ami az Északi-sarkkörtől további 400 km-re észak felé helyezkedik el. Maga a városközpont egy szigeten található, amire egy alagúton és egy hídon keresztül lehet bejutni. A januári időszak kimondottan kedvező a sarki fény megtekintésére. Január elején, amikor a versenyt rendezik, már igen hideg az időjárás arrafelé. A Golf-áramlatnak köszönhetően azonban a városon belül egy számjegyűek a mínuszok, -4, -6 fok körüli hőmérséklet a jellemző. Természetesen a városon kívüli területeken a -20 Celsius is előfordulhat. 

 
Klemné Zabó Ági engedélyével | Nagyon fontos, hogy a hideg, téli versenyekre és futásokra felkészülj, ősztől fokozatosan szoktasd a légzőszerveidet a hideghez
 

PolarNight halfmarathon születésnapra

– Sok futós oldalt szoktam olvasni – meséli Ági. – Az egyiken pár éve rátaláltam erre az izgalmas futóversenyre, ami azt ígérte, hogy a szinte egész napos sötétségbe burkolózó Tromso városában a sarki fény szépségét látva futhatok egy félmaratont. Végül a decemberi születésnapomon, két héttel a verseny előtt kaptam meg ajándékként ezt a lehetőséget a családomtól.

 
MSM - Midnight Sun Marathon Facebook-oldal | Ha éppen hófelhőbe burkolózik a város, nem láthatod a sarki fényt, de az élmény akkor is csodálatos

 

Legfontosabb információk a versenyről és Tromsóról

– Én személyesen a maratonokért utazom általában, de ezért a félmaratonért úgy gondoltam, hogy érdemes repülőre ülni.  Utólag azt mondom, hogy teljesen új dimenziót nyitott a PolarNight félmaraton a 20 éves futóéletemben. Egy teljesen új élményeket adó versenyen vehettem részt – meséli Ági.
– 4 napra utaztunk ki a férjemmel kettesben. Pénteken indultunk Magyarországról, és hétfőn érkeztünk haza, a versenyt pedig szombaton délután 15 órakor rendezték. Számunkra nagyon furcsa, de egyben izgalmas volt megtapasztalni, hogy Tromsóban 11-kor kel fel a nap, ami inkább hasonlít egy szürkülethez, majd szinte azonnal lebukik 13:00 vagy 13:30 óra körül. A versenyünk rajta délután 3-kor volt, és ekkor már javában sötétség lepte el a várost. Szombat délelőtt várost néztünk, felvettük a rajtszámot, délután pedig a verseny volt a fő program. A versenyközpont a városházán található, ahol van pár kiállító is, és vásárolhatsz magadnak emlékbe pár PolarNight félmaratonos terméket, a szokás dolgokat: pólót, sapkát, fejpántot stb..
– Ezen a rendezvényen 5, 10 és 21 kilométeres távokon lehet indulni. A rajtszámokat a verseny napjának délelőttjén lehetett átvenni. Helyszíni nevezésre az 5 és 10 kilométeren volt lehetőség. Ne egy nagy versenyre gondoljatok, a teljes mezőny 1800 fő volt, amiből nagyjából 1000 fő indult a félmaratoni távon.
 
 

Milyen ruhában érdemes futni?

– Mint említettem, nincs elviselhetetlenül hideg, de azért érdemes több rétegben öltözni. Hogy mennyire megszokás kérdése a hideg, azt az is bizonyítja, hogy volt olyan, aki rövidnadrágban és pólóban futott. Persze a többség inkább úgy öltözött fel, mint én. Terepfutócipőben voltam, és amit nem szoktam itthon használni, ám kint jó szolgálatot tett, az a cipőre húzható csúszásgátló. Ugyanis az utakról nem takarítják el a havat. Ratrakolják a havat, és az autók ezen vígan közlekednek, mi futók is az autóúton futottunk. A csúszásgátlóval stabilnak éreztem magam, bár talán a sima terepcipő is elegendő lehet. Érdekességként megjegyzem, hogy a járdák viszont tejesen szárazak, mivel azokat meg fűtik. Volt rajtam egy thermo futónadrág, arra pedig felvettem egy caprit, hogy óvjam a térdemet és a combomat a hidegtől. Felülre egy technikai trikót és két réteg technikai felsőt húztam magamra. Kívülre egy szélkabátot is felvettem, mert azt mondták, hogy számítani lehet szélre. Annál rosszabb pedig nincs, amikor a nedves technikai ruhán átfújj a szél. Utólag azt mondom, hogy picit túlöltöztem, elegendő lett volna egy szélmellény is felülre. Természetesen ezeken kívül csősálat, sapkát és kesztyűt is viseltem még futás közben.
 

Pár gondolat az útvonalról

 
MSM - Midnight Sun Marathon | A PolarMidnight félmaraton útvonala gyakorlatilag a városban halad végig

 

– Erre a pályára ne úgy készülj, hogy közben gyönyörködni fogsz a tájban, hiszen teljesen sötét van, sokat nem fogsz látni a városból – mondja Ági. – Amikor én futottam, akkor például végig hullott a hó, így a sarki fényt sem lehetett látni. A verseny útvonala a városban halad, ezért elviselhető a hideg. Nagyon különleges, hogy végig mécsesek, fáklyák és tűzrakások jelzik az útvonalat azokon a részeken, ahol nincs közvilágítás. Nincs szükség fejlámpára, teljesen bevilágítja a havas utat a sok kis fénypont, olyan, mintha egy kifutópályán futnánk. A hideg ellenére vannak szurkolók is, a helyi gyerekek jókedvűen birkóznak a hóban, pacsiznak.  A pálya egy oda-vissza vezető útvonal, így kétszer is érintjük ugyanazt a pontot.
 
 
MSM - Midnight Sun Marathon Facebook-oldal | A hideg ellenére azért előfordulnak szurkolók is

 

A frissítésről

– A teljes útvonalon három frissítőpont található, ahol vizet és izót adnak. Szilárd nincs az asztalokon, de volt jég, amit szerintem csak poénból tehettek ki, mert elképzelni sem tudom, hogy kinek lett volna jégre szüksége.

 

Szurkolói információk

– Ha valaki szurkolni szeretne, az gondolja meg kétszer is, mert tényleg nagy hideg van. Ám ha valaki úgy dönt, hogy mégis szeretne drukkolni, akkor lehetőség van buszokkal eljutni a verseny egyik-másik pontjára. Ha a pároddal vagy társasággal utazol, és a többiek is szívesen futnak, esetleg teljesíthetik a rövidebb távot, míg te a félmaratont futod. Együtt indul a félmaraton és a rövid távok, tehát mondjuk egy 5 kilométert teljesítő barát simán végez, és még át is tud öltözni, míg te beérsz a félmaratonon.

 

 
MSM - Midnight Sun Marathon Facebook oldal - Tóth Zoltán | Melegedés a tűz körül a befutó után a sátorban

 

A befutó

 
Klemné Zabó Ági engedélyével | A befutó után thermofóliába csomagolnak minden futót

 

– A befutó után rögtön kaptunk egy thermofóliát a testünkre, hogy ne fázzunk. A téren felállított sátorban és a sátoron kívül megrakott tűz mellett lehetett melegedni. Persze ebben a hidegben gyorsan kihűl a ruházat, így érdemes mielőbb átöltözni. A befutó után meleg teát, almát, müzlit kaptunk. Van lehetőség átöltözésre és zuhanyzásra, de érdemes a városközpontban foglalni szállást, így a verseny után a szálláson is meg lehet oldani ezeket, ami szerintem sokkal kényelmesebb megoldás. Természetesen mindenki kap érmet – mondta Ági.

 

 
Klemné Zabó Ági engedélyével | Íme a PolarNight Halfmarathon befutóérme

 

Láthatsz-e sarki fényt?

– Mivel egy természeti jelenségről van szó, egyáltalán nem garantált, hogy a verseny idején sarki fényben gyönyörködhetsz. Ha köd van, esetleg havazik, akkor a felhők eltakarják az eget, így a jelenség nem látható. Azonban vannak fényvadász buszok, azaz a helyiek szerveznek busztúrákat a közeli, fényszennyeződéstől mentes hegyekbe, ahol a teljesen tiszta égbolton gyönyörűen látható a sarki fény. Ezt a lehetőséget feltétlen érdemes kihasználni – ajánlja Ági.

 

 

Milyen további programokat tervezhetsz Tromsóban?

– A város bejárása és a helyi ételek megkóstolás mellett van lehetőség kutyszánhúzáson részt venni, de népszerű a snow mobil is. Mi a vasárnapot ezekkel a programokkal töltöttük, hétfőn pedig hazautaztunk. Szerintem 4 nap nagyon ideális erre a programra, és mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy ha teheti, akkor tervezze be a versenynaptárába ezt a január eleji futóversenyt. 

 

Versenyinfók a PolarNight Halfmarathonról

 

Szállás: Érdemes a város főteréhez közeli szállást választani, hiszen a verseny rajtja és befutója a főtéren van.

A befutó után: Hideg és meleg italokkal várnak a szervezők, thermofóliát is kapsz, valamint van lehetőség az átöltözésre és zuhanyzásra (bár ha a közelben van a szállásod, akkor érdemesebb ott megejteni a futás utáni procedúrát).

Ki indulhat? Félmaratonon több korcsoportot is értékelnek: 16-17 évesek, 18-34 évesek, 55-64 évesek, 65-74 évesek, 75+ korosztály. A rövidebb távokra (5 km, 10 km) 12 év feletti indulók nevezhetnek.

Kvalifikáció: A verseny minden 12 éven felüli futó számára nyitva áll.

Frissítés: 5 kilométerenként van frissítőállomás, ahol vizet és izoitalt vehetsz magadhoz.

Díjazás és befutóérem: A félmaratonon korcsoportonként minden kategória 1-3 helyezett futója külön elismerés kap. A 10 kilométeres távon az első három helyezett férfi és női induló kap külön jutalmat. 5 kilométeren nincs külön jutalmazás, de mindenki megkapja az információt a hivatalos eredményéről. Érmet minden távon adnak.

Ruhatár: A városházán, a versenyközpontban van a ruhatár, ami 14:30 és 18:00 között üzemel. A rajtszámon található számot fel kell írni a beadott táskára.

Szintidők: Félmaratonon 3 óra, 10 kilométeren 2 óra 45 perc, 5 kilométeren 2 óra 30 perc.

Parkolás: A közelben van parkolási lehetőség.

Időmérés: chip-es

Bejutás a reptérről: A város központja 4 kilométerre van a reptérről, ahonnan busszal lehet eljutni Tromsóba.