Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Kambodzsában futottam életem első félmaratonját

Angkor Wat International Half Marathon | A futás sport, kaland, utazás, jótékonyság, egyszerűen az élet része - így lett Ivett első félmaratonja az Angor Wat Nemzetközi Félmaraton Kambodzsában

Ilyen volt az Angkor Wat Nemzetközi Félmaraton.

Őrület, ugye? Kinek jutna eszébe elutazni Ázsiába csak azért, hogy lefusson egy félmaratont, ráadásul úgy, hogy életében még sosem teljesített ekkora távot? Nagy Eszter úgy döntött, hogy egy igazán különleges helyszínt választ élete első félmaratonjának.

 

Miért éppen Kambodzsa és az Angkor Wat Nemzetközi Félmaraton?

A végletek embere vagyok. Szeretem az abszurd és néha őrült dolgokat, talán éppen ezért is akadt meg a szemem egy magazin nem mindennapi hirdetésén, amelyben a kambodzsai félmaratont reklámozták. Az első gondolatom az volt: „Milyen menő lenne Kambodzsában lefutni életem első 21 km-es versenyét”. Éreztem, hogy ez egy olyan örök élmény lehetne, amivel még a 80 éves kori önmagam is büszkén henceghet majd a nyugdíjasklubban. Meg persze álszentség lenne azt állítani, hogy nem volt bennem bizonyítási vágy. Kellett egy terület, ahol végre sikeresnek és elegendőnek érezhettem magam. Így hát neveztem online az Angkor Wat Nemzetközi Félmaratonra, és belevágtam a felkészülésbe.

 
Nagy Eszter gyűjteményéből
|
Olvasónk, Eszter a jól megérdemelt éremmel a kambodzsai félmaraton után

 

Angkorvat: Kambodzsa jelképe

Az Angkorvat (vagy Angkor Wat) Kambodzsa jelképe, és egyben Ázsia legnagyobb vallási épületegyüttese. A 12. században épült, a khmer kultúra és művészet egyik legfontosabb emléke, amely 1992-ben került fel a UNESCO világörökségi listájára.

 

Félmaratoni felkészülés

Kifejezetten emlékszem középiskolában a kötelező testnevelés órai szenvedéseimre, amikor évente pár alkalommal rá lettem kényszerítve az úgynevezett 12 perces futásra (Eszter a híres-hírhedt Cooper-tesztre utal – a szerk.). Nem szerettem. Szinte örökkévalóságnak tűnt, és konkrét emberkínzásnak. Mégis eme tinédzserkori traumán túllendülve nekivágtam a felkészülésnek. Eleinte 1 km-es céljaim voltak, majd lassan mentálisan is elkezdtem erősödni, és már 2-5 km-es távokon próbáltam meg nem szétesni fejben, és fenntartani a megfelelő formát a futásaimhoz. Végül a 10-15 kilométeres táv teljesen új technikákkal ismertetett meg, legyen szó futás vagy légzéstechnikáról. A nagy nap pedig vészesen közeledett...

A verseny

21 km azért nem gyerekjáték. Jól felépített tervvel a fejemben indultam neki, hiszen nem csak testileg, de lelkileg is komolyabb felkészülés szükséges egy ilyen táv teljesítéséhez. Úgy gondoltam, hogy a 21 km-t számomra mentálisan megterhelő lett volna egyben „bevenni”, így a teljes távot négy részre osztottam fejben. Minden teljesített szakaszt megünnepeltem. Egy kis energiaszelettel, jó zenével vagy azzal, hogy lassabb tempóra váltva megengedtem magamnak, hogy kicsit gyönyörködjek a tájban. Szépséges látnivalókból pedig bőven akadt az Angkor Wat környékén.

 
cambodia-events.org | Az Angkor Wat félmaraton útvonala

 

Voltak mélypontjaim is természetesen, főleg a 15-16. kilométer környékén. Hasfájás, hasgörcs, sőt, a hányinger is kerülgetett, és a lábaimon is kezdtem érezni a fáradtságot. Kétségbeesve próbáltam kitalálni, hogy mivel tudnám fellendíteni ismét a motivációmat és az energiaszintemet. Hogy végül mi segített? Visszavettem a tempómból egy lassabb, kellemes sebességre, és nagyobb hangsúlyt fordítottam a hidratálásra. Ez általában mindig elűzi nálam a kitörésre váró démonokat.

 

Boldog voltam

Az út szélén álló és lelkesen szurkoló kambodzsai gyerekeket még a mai napig látom a lelki szemeim előtt, hiszen a bájos nevetésükkel és a kinyújtott kezükkel pacsira várva, az út szélén álldogálva teljesen feltöltötték lelkileg a futókat.

Éppen lassan kocogva vettem be a soron következő kanyart, és balra tekintve belemerengtem a reggeli napsugarak táncának látványába a Bayon-templom falán, amikor hirtelen füstölő erőteljes illata csapta meg az orromat. Elképzelni sem tudtam, hogy honnan érkezhet ez az illat dzsungel közepén. Majd egyszer csak megpillantottam egy szentélynél a buddhista szerzeteseket, akik éppen imádkoztak egy legalább 1,5 méretes Buddha-szobor előtt. Most először végre nem éreztem hátránynak, hogy nem vagyok gyors futó, és még ha csak egy percig is, de volt időm megfigyelni őket, hogy milyen nyugodtan és békésen adtak hálát a felkelő napnak. Ez volt az utolsó momentum, amit az emlékezetembe véstem a célba érkezésem előtt. Egy gyors sprint következett, és átszaladtam a célvonalon. Teljesítettem a távot, és boldog voltam. 

 
Angkor Wat International Half Marathon

 

 
Angkor Wat International Half Marathon | A kambodzsai félmaraton befutóérme

 

Bármi lehetséges

Hosszú, fárasztó út vezetett el engem ehhez a teljesítményhez, de minden egyes verejtékcsepp, fájdalmas izomláz, kihagyott esti bulizás, verseny előtti pánikolós sírógörcs megérte. Miért? Mert soha nem voltam boldogabb, mint a félmaraton közben és után. Az érzést, hogy valamit végigcsináltam, hogy nem adtam fel, és a lelki fejlődést, amin keresztülmentem, már senki nem veheti el tőlem. Tulajdonképpen a futás megtanította nekem, hogy bármit elérhetünk az életünkben, ha elég kitartóan megdolgozunk érte, és bízunk saját magunkban. Közhelyesen hangzik? Lehet. De attól még nagyon is igaz.

Néhány hasznos infó a versenyről

• Az Angkor Wat International Half Marathonra online lehet nevezni a verseny weboldalán, orvosi igazolást nem kellett feltölteni a regisztrációhoz.

• A rajtszám felvételére 2 nap állt rendelkezésre. Ez is zökkenőmentesen történt, könnyen megközelíthető helyen zajlott.

• A versenyen chipes időmérés van.

• 2 km-enként vannak frissítőpontok, ez pedig azért nagyon hasznos, mert Kambodzsában decemberben meleg és párás a levegő. A mezőny hajnali 5:30-kor rajtolt, pont azért, hogy elkerüljük a hőséget.

• Az útvonal végig aszfalt, sík, szerintem kitűnő első félmaratoni útvonal.

• Megérkezés után banánnal és italokkal, masszázzsal vártak minket.