Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Hogyan ne pusztulj bele a célversenyedbe?

extrém ironman

Avagy Szabó Anna élményei az Austria Extreme Triathlonon.

Egy extrém Ironman nettó baromság. Ki akarna árral szemben úszni egy 15 fokos folyóban, hogy aztán megmásszon 3600 méter szintet a 186 kilométeres bringás szakaszon, mindezt egy 44 kilométeres terepfutással megfejelve, ahol a szint nagy része az utolsó 15 kilométerre koncentrálódik? Nekem az az egyik szuperképességem, hogy a lehető legmagasabb szinten űzöm az önszívatást, és a tavalyi Jánosík után ezt idén is sikerült megugrani – ezúttal az Austria Extreme Triathlonon.

1

Mitől extrém?

Attól, hogy extrém hülyének kell lenned ahhoz, hogy regisztrálj, felkészülj és el is indulj. Extrém szerencse továbbá, ha van egy barátod, aki egyrészt jó terepultrás, másrészt maga is megcsinálta már ezt a versenyt. Megvan tehát a "szupportered" is, aki végigsegít az úton, etet, itat, száraz ruhával vár 1800 méteren, és nem hagyja, hogy a betonon fetrengj. De ne szaladjunk (totyogjunk) ennyire előre.

 

18 óra

Ennyi lett az időm, egészen pontosan 18 óra 6 perc. Ennyi idő alatt el lehetett volna repülni Brazíliába, végig lehetett volna nézni a Star Wars összest, vagy tartani egy Office maratont; ezeknek valószínűleg mind több értelme lett volna. Ennyi idő alatt az embernek van ideje gondolkodni, persze leginkább akkor, amikor nem az elemekkel küzd. Ennyi idő alatt jön elég sok holtpont is, de azt is megtapasztalja az ember, hogy holtpont és holtpont között akkora különbség van, mint aközött, hogy „Idd ki a bilit!” vagy „Vidd ki a bilit!”. Alább olvashatjátok ezeknek az egyáltalán nem tankönyvi definícióját és ékes példáit.

 

Miniholtpont

Definíció: A miniholtpont valójában talán inkább hiszti, esetleg pánik. Már egy verseny elején is jelentkezhet, tehát nem feltétele az órákon át tartó sportolás, nem kell hozzá kimerültnek sem lenni. Valójában ez egy olyan krízishelyzet, ami miatt megfordulhat a fejedben, hogy itt a vég, de szerencsére hamar vége szakad.

Példa: A Murában úsztunk. Az egy folyó. A folyónak pedig az a tulajdonsága, hogy folyik. Erőteljesen folyik. 1700 métert árral szemben, a többit pedig folyásirányban kellett teljesíteni. Sajnos túl szűken vettem az első fordítót, és a sodrás úgy odavágott a bójához, hogy köpni, nyelni nem tudtam, illetve nyelni igen: a Mura barna vizét, mintha fizetnének érte. Tehát ott vagyok a bójánál, és nem nagyon tudok kiszabadulni, mert folyton jött egy 2 méteres osztrák, aki lenyomott a víz alá minden egyes szabadulási kísérletemet meghiúsítva. Aztán valahogy csak kivergődtem, de nem volt kellemes. Miniholtpontnak számítom továbbá azt is, hogy az árral szembe úszásnál mindenki a parthoz közeli keskeny sávban próbált haladni (itt a legkisebb a sodrás), aminek az lett az eredménye, hogy fejbe, mellbe, fenékbe, vállba rúgtak, nagyjából folyamatosan. Életemben nem volt részem ilyen verekedős úszásban, nem mondom, hogy nem jött jól a vízilabdás múlt.

Hogyan lendülj túl rajta? Maradj higgadt, ne pánikolj. Vagy ha a helyzet azt kívánja meg, akkor üsd, vágd, nem apád! Itt nem kell moralizálni meg lelkizni. Ha fejbe rúgnak sarokkal, rúgj vissza lábfejjel.

 

Midiholtpont

Definíció: A midiholtpont valódi nehézség, okozhatja már a fáradtság, kimerültség is. Itt már fejben erősnek kell lenni.

Példa: Hirtelen leszakadó ég, miközben a bringán vagy. Igazság szerint az időjáráson kár vekengeni, hiszen befolyásolni nem tudjuk. Egy random eső nem nagyon tud kizökkenteni, elázom, eláll, megszáradok, tekerek szépen, semmi dráma, ilyen volt kettő is. De amikor 1800 méteren csap le rád a vihar, az kicsit más tészta. Égzengéssel, villámlással, jeges széllel és nagyjából 10 fokos hőmérsékleteséssel, ahogy kell. Mire felértem a Sölkpassra, már elég kellemetlenek voltak a körülmények. Rettentően fáztam, olyan köd lett, hogy alig láttam, meg aztán meredek is volt az a nyomorult hegy. Minden adott volt tehát egy közepes méretű hisztihez, akarom mondani holtponthoz.

Hogyan lendülj túl rajta?

Telepátia szakkör haladóknak. Legyen egy szuper szupportered, aki olvas a gondolataidban, és anélkül módosítja a találkozási tervet, hogy te erre megkérnéd. Megvár a hegy tetején, befoglalja a minikápolnát, hogy imádkozhass a jó időért, száraz cuccot és forró teát hoz. 

Legyen nálad meleg ruha. Akkor is, ha a június végén tartják a versenyt. Téli bringásmez + esőkabi + kesztyű – ezekkel éltem túl az ereszkedést, de még így is kockává fagyva értem a T2-be.

Mindenkinek esik, mindenkinek ugyanolyan rossz az idő! Ezt kell mantrázni.

Gigaholtpont

Definíció: A gigaholtpont a holtpontok császára. Mindent ural, és ha nem vigyázol, zsarnokságával lemos a pályáról. Ezt a legtöbb esetben kimerültség, hosszú órákon át tartó (sport)tevékenység okozza. De jobb, ha tudod: a holtpont csak a fejedben létezik. Ha erős vagy fejben, nyert ügyed van.

Példa: 22 kilométerig teljesen jól ment a futás, úgy értem, futás volt, még ha kicsit lassúcska is, de azért síkon meg felfele tudtam normális tempót menni, aztán 22-nél beütött a krach. Tegyük hozzá, hogy itt kezdett el emelkedni a pálya, sunyin, de biztosan. A futás 33. kilométerénél számomra is teljesen váratlan dolog történt. Fogtam magam és lefeküdtem az út közepére, ahol is elkezdtem sírni, hogy nem tudok tovább menni. Szerintem szuper szupportman Pityut ez legalább olyan váratlanul érte, mint engem, hiszen nyavalyogtam én már korábban is, de nem volt semmi komoly. Erre most magzatpózban fekszem az út közepén, WTF?!

Hogyan lendülj túl rajta?

Hagyd magad meggyőzni! Pityu egy néhány pár perces kortesbeszéddel rávett, hogy fáradjak át a 2 méterrel arrébb lévő padhoz. Többek között azt mondta, hogy fel fogok fázni, és nagyon szomorú leszek, ha véreset fogok pisilni. Ért a nők nyelvén az én legjobb barátom, azt meg kell hagyni!

Fogadd el a pacsit! Egy osztrák bácsi a mancsomba csapott. Jókor volt jó helyen, utólag is köszönöm neki.

Olasz meló, avagy keress valamit, ami idegesít, és menekülj! A padon ülve láttam közeledni Az Olasz Csávót, Akinek Túl Sok Segítője Volt. Nagyjából 10 ember, mamma mia, az egész família, ráadásul a futáson is ketten kísérték, és folyamatosan dumáltak – hiszen olaszok. Az introvertált énem nem értette, hogy ezt így hogy lehet, nekem tuti az agyamra ment volna, ha egy kisebb falu teljes lakossága elkísér… Nagyon nem akartam, hogy megelőzzön, mert idegesített a folyamatos dumálás.

Nem akarok csalódást okozni. Nem akartam csalódást okozni a szupporteremnek, aki szabit vett ki miattam, elutazott velem ide, elviseli a hisztimet, lesi minden kívánságomat, telepatikus képességeket fejlesztett ki, és minden megmakkanásomra van egy pozitív mondata. Nem akartam csalódást okozni azoknak, akik szurkoltak nekem és gondoltak rám. A tudat, hogy mennyien szorítanak értem, szintén nagyon sokat segített.

Milyen a jó segítő?

Az ilyen típusú versenyeken a szupporter személye nem csak azért fontos, mert kötelező „felszerelés” (segítő nélkül nem indulhatsz). Nélküle egész egyszerűen nem tudnád megcsinálni. Nem véletlen, hogy ez eredményhirdetésen őt ugyanúgy elismerik, mint a versenyzőt, neki is jár a taps és a finisher póló. Pisti már tavaly kiérdemelte a szuper szupportman címet, és idén is csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. De milyen a jó segítő?

  1. A jó szupporternek mindig van egy jó béna szóvicce. Vagy kettő. Bármikor tud idézni az Office-ból.

  2. A jó szupporter szavak nélkül is megért, az előre megbeszélt tervet külön egyeztetés nélkül a körülményeknek megfelelően módosítja.

  3. A jó szupporter motivál: „Te vagy a világ leggyorsabb Virslije!” (Igen, Virsli én vagyok.)

  4. A jó szupporter mindig tud olyan lassan futni, mint te. Akkor sem gyalogol, ha te sétatempóban „futsz”.

  5. Amikor megkérdezed, hogy olyan-e a mozgásod, mint egy rossz orosz centrifugáé, akkor azt állítja, hogy gyönyörűen mozogsz. Mindezt olyan hangsúllyal, hogy elhiszed.

  6. A jó szupporter a semmiből forró erőlevest fakaszt a Dachstein alján, és bármikor elfoglal egy kápolnát, vihar ellen.

  7. A jó szupporter ahol tud, segít, csakúgy, mint az úttörő.

Hát így. Így nem pusztultam bele a 18 órás versenyembe. Persze a nulladik percben az is rengeteg erőt ad, ha tudod, hogy magabiztosan állsz a startvonalnál, mert felkészült vagy, és mindent megtettél, amit lehetett.

Köszönöm Pistinek a mindent IS. Az anyukámnak és a barátaimnak pedig azt, hogy mellettem állnak, és megértően szemlélik ezt a sok hülyeséget.