Újlipótifutómami Szász Eszter blogja
Írj nekünk

Hová tűnik a motiváció?

Sokszor a mindennapi rutin a legnehezebb.

Verseny után verseny előtt

Egy fontosabb, izgalmasabb, mondhatni katartikusabb verseny után sokkal nehezebb kimenni „csak úgy” futni vagy megcsinálni az előírt edzést. Először magam sem értettem, miért nincs kedvem hozzá, hisz most örülhetnék, hogy nem kell versenyezni. Aztán rájöttem, hogy valószínűleg ez a probléma: nincs motiváció. Én ilyenkor veszek elő, és bár mostanában nem szeretek úgy futni, ilyenkor sokkal könnyebb rávennem magam, hogy elinduljak. Nekem a napszakok váltogatása is bevált, egyszer este, máskor reggel indulok. Most így augusztus végén még viszonylag későn sötétedik és korán világosodik, meleg is van és láthatok napfelkeltét és napnyugtát is - mondjuk a komfortosnál jóval nagyobb a meleg, de vissza fogom még ezt sírni pár hónap múlva.

 

Reggeli vs esti edzés

Megfigyeltem magamon, hogy bármennyire is nehezen kelek fel, a reggeli edzések sokkal jobban esnek. Délután, munka után, sokkal több az alibi. Valamelyik nap úgy fogalmaztam meg, hogy „sajnáltatom magam”, vagyis fekszem az ágyon, amúgy tényleg hulla fáradtan, és azon gondolkozom, hogy mi lenne, ha aznap tényleg pihennék inkább, sőt lefekszem jó korán, és majd másnap megyek. De tudom, hogy nem fogok korán lefeküdni, így másnap is ugyanolyan fáradt leszek és ugyanezeket a köröket fogom „lefutni” magammal. Jobban teszem, ha felveszem a futóruhát és elindulok.

Nekem sokat segít, ha - főként a reggeli edzéseknél– találkozót beszélek meg, így biztosabb, hogy nem nyomom le a telefonomat, és felkelek. Bár múltkor pont amiatt késtük le majdnem a napfelkeltét, mert a futópartnerem nem válaszolt az sms-re, így én azt hittem, hogy elaludt, így én is feljogosítva éreztem magam a késésre. Nyilván elalvásról szó sem volt, helyette 20 percet várt rám a megbeszélt helyen. Nyáron ez kevésbé szerencsétlen helyzet, mint mondjuk télen.

Ha te is küzdesz időnként hasonló problémával, és végképp nem tudod rávenni magad a futásra, akkor nézz ki egy kis létszámú versenyt vagy közösségi futást, és azon indulj el.

És persze sose feledd a céljaidat, hisz azokért dolgozol nap mint nap.