Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Triatlonosok álma: Hawaii Ironman, Kona

Nem kell triatlonosnak lenned ahhoz, hogy lázba hozzon a Hawaii Ironman. Sokak álma ez a verseny, ahová bejutni nem egyszerű. Csak a legjobbaknak sikerül

Kevés olyan triatlonos van, akinek nincs fent Hawaii a bakancslistáján. Az enyémen is ott van, egyből a Brazil florianopolisi után. Szombaton, október 8-án, magyar idő szerint este 18:25-kor kezdődik az idei ironman VB, amelynek minden évben a hawaii-i Kona ad otthont. Az internetnek legyen hála, már mi is követhetjük az eseményeket.  

Egy fogadásból indult történelem - Anything is possible

A triatlon hódítása az 1978-ban elsőnek megrendezett Hawaii Ironmannel kezdődött. 

A verseny valójában egy san diegói, de Hawaii-on állomásozó hadosztály három tagja: John Collins, John Dunbar és egy harmadik tiszt beszélgetésével kezdődött. Kitalálják a fogadást, melynek következtében a három nagy Hawaii versenyt, Waikiki Rough Water Swim elnevezésű úszó versenyt, ami 3860 m, Radrennen von Oahu kerékpár versenyt, mely 180,2 km és a Honululu Marathon-t, ami a klasszikus maratoni táv, 42,195 km, egyesítik. A 15 vállalkozó elindul, 12-en be is fejezik. A legjobb teljesítményt Gordon Heller nyújtotta, 11:46:58-as idővel. Én szó elfogadnám jövőre Nagyatádra ;)

Innen indult tehát minden, és azóta Kona lett a triatlonosok Mekkája. Mivel a kvalifikáció kemény, a részvételért meg kell küzdeni, nem is beszélve a dolog anyagi oldaláról. 

Magyarok a szigeten

Szerencsére nekünk, magyaroknak is van mivel büszkélkedünk. Szinte minden évben van magyar induló, ami eleve nagy dicsőség. A legjobb férfi eredmény Kropkó Péter nevéhez fűződik, aki 1996-ban és 2000-ben is a TOP 10-ben végzett, mind a két alkalommal a 7. helyen zárt (8:34:55, ill 8:39:17-es idővel). A nők közül Csomor Era büszkélkedhet egy fantasztikus negyedik (!) hellyel, ezt 2008-ban érte el, 9:24:49-es idővel. 2007-ben 10-dik lett (9:39:47), amit szintén tiszteletre méltó eredmény. 

Idén Brassay Réka, Rónaszéki Balázs, Szúnyog Zsolt, és Vatai Miklós képviseli hazánkat. Réka egyénként igazi szuper-woman: két gyermek édesanyjaként éri el jobbnál-jobb eredményeit; idén a hosszútávú EB-n toronymagasan nyerte a korcsoportját, összetetteben pedig 8. lett, és ezzel a nagyszerű eredménnyel harcolta ki magának a hawaii-i indulás jogát.  

(Brassay Réka - Keszthely Triatlon Instagram)

 

Szurkoljunk együtt!

A verseny szombaton (október 8-án) hawaii-i idő szerint reggel 6:25-kor indul, itthon pedig 18:25-kor érdemes leülni a számítógép elé és a live streamre kattintani. A magyarokon kívül nagyon fogok szurkolni személyes kedvencemnek, a mindig mosolygós és kedves Michelle Versterbynek, aki két éve megnyerte a Budapest 70.3-at. 

Hajrá Csajok, hajrá magyarok!

(Instagram: Vesterbytri)