Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Tényleg szuperképesség kell a triatlonhoz?

Instagram @triathlon220 | Sok futó egy idő után vágyik a változatosságra, ilyenkor kerül képbe a triatlon

Nem. Mutatjuk, hogy mi kell hozzá!

triatlon esetén három sportágban kell otthon lenni: úszás, bringa, futás. Talán ez a tény sokakat megijeszt, pláne, aki kezdőként, sportmúlt nélkül vágna bele. Van egy jó hírünk! A triatlont sosem késő elkezdeni, az Ironman például kimondottan a 40+-osok távja. De akkor sincs félnivaló, ha a rövidebb távok felé kacsintgat az ember. A triatlonhoz nincs szükség szuperképességre. Megmutatjuk, hogy a kitartáson, elhivatottságon és céltudatosságon kívül milyen szintű „fittségre” van szükség ahhoz, hogy magabiztosan tudj teljesíteni egy adott távot. 

 

 

Mi kell egy sprint távhoz?

750 m úszás, 20 km bringa, 5 km futás. Ha az úszás nem az erősséged, akkor se mondj le a triatlonról. Egyrészt felnőttként is meg lehet tanulni úszni, gyorsban is. Szép számmal akadnak olyanok is, akik mellben teljesítik a távot, ami 750 méter esetén teljesen vállalható. (Hosszabb távnál már érdemes fontolgatni, hogy megtanuld a gyorsúszást, mert az sokkal kevésbé veszi igénybe a lábaidat, ami a bringánál rengeteget számít. Meg jó esetben gyorsabban lehet vele haladni.) 20 kilométert minimális edzettségi szinttel szinte bárki le tud tekerni, persze érdemes kicsit hosszabb távokat is beiktatni, mert a bringával remekül lehet az alap-állóképességet fejleszteni, ami a hosszabb távokhoz nagyon jól fog jönni. Ha tudsz megállás nélkül futni 30 percet, tehát van egy minimális futómúltad, akkor belevághatsz egy sprinttávú felkészülésbe.

 

 

Olimpiai táv, középtáv

Ha tudsz 1000-1200 métert folyamatosan úszni, 30 kilométert bringázni és 8 kilométert futni, akkor bátran vágj bele egy olimpiai távú (1,5 km; 40 km; 10 km) felkészülésbe. Heti 2 úszó, 2-3 futó, 1 bringaedzés, ennyit azért rá kell szánni. Ha már stabilan tudsz 2 órát bringázni, és futottál már néhány félmaratont, valamint simán leúszol 30-40 percet folyamatosan, akkor már érdemes a féltáv (1,9 km, 90 km; 21,1 km) felkészülésen is elgondolkodni.

Számításba kell venni, hogy minél hosszabb a táv, annál több időt kell az edzésre fordítani. Sokat segíthet, ha csatlakozol egy triatloncsapathoz; a közös úszások például azért jók, mert ott van egy úszóedző, aki a kijavítja a hibákat, illetve a többiek is húznak. Sokat segíthet egy jó triatlonedző is, aki személyre szabottan állítja neked össze az célodnak megfelelő edzéstervedet.

 

 

Mi a helyzet az Ironmannel?

Lehetőleg ne ezzel kezdd a triatlonos pályafutásodat. Egy hosszútávú triatlon jó alapokat, elkötelezettséget és átgondolt edzésmunkát kíván; ha valahol, akkor itt már tényleg érdemes elgondolkozni azon, hogy edzővel dolgozz. Időben is minimum heti 10-12 órát kell rászánni, sőt, erősebb heteken néha még ennél is többet. Ami a fittséget illeti: remélhetőleg, mire úgy döntesz, hogy szeretnél Ironmant csinálni, már jó pár év triatlon van mögötted, így megvannak az alapjaid, amire építeni lehet az edzésmunkát.

 

Mérlegelj!

Mielőtt döntést hozol, mérlegeld, hogy mennyi időt tudsz a triatlonra szánni. Tűzz ki reális célokat! Hacsak nem rendelkezel élsportolói múlttal, akkor heti 5 órából nem tudsz felkészülni egy hosszútávra, de még egy középtávra sem. Ha elbizonytalanodtál, keress egy jó edzőt, ki nem csak edzéstervet ír, hanem támogat és motivál is, és segít a reális célok kitűzésében.

 

 

A cikkhez felhasznált forrás: 220triathlon.com