Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Járasd csúcsra az úszótechnikádat

Ha a folyamatos úszással, és a levegővétellel nincs gondod a vízben, akkor mutatok néhány eszközt, amivel az úszástechnikádat tudod fejleszteni.

Sokan vásárolnak különféle kiegészítőket az úszáshoz, pedig az úszás a tested, és a víz között zajlik, eszközök nélkül. Ha eszköz nélkül nem megy az úszás, eszközzel sem leszel jobb. 

Az úszáshoz használt eszközök célja, hogy erősítsenek, ügyesítsenek, javítsanak a technikádon, és nehezítsék a dolgod, hogy még jobban fejlődhess! Eszközöket nem azért kell használni, hogy elfedjék a hiányosságaidat, könnyítsék a feladat végrehajtását, vagy hiú ábrándba ringassanak, hogy ezzel és ezzel az eszközzel milyen jól is megy az úszás. De akkor miért? Vegyük sorra, hogy mi mire való.

Ellenállás

Használata növeli a tenyér, a kézfej, vagy az alkar felületét, ezáltal nehezebben nyomod át a végtagjaidat a vízen.
Erősítő hatása van, bizonyos típusa megfelelő alkalmazás esetén technikajavító is lehet. Főleg a váll izmait terheli, túlzott, vagy nem megfelelő alkalmazása akár sérülésveszélyt is rejthet magában. Alapozó, erősítő, gyorsító időszakban javasolt. Mind a négy úszásnemben használható.

Gumi uszony

Növeli a lábfej által megmozgatott víz tömegét, ezáltal nagyobb tolóerőt tesz lehetővé, növelve az úszás sebességét. Rugalmasságánál fogva nem csak a felülettel dolgozik. Minél kisebb az uszony felülete, annál inkább csak a láb izomzatának erősítésére szolgál, minél nagyobb a felület, annál inkább gyorsítja az előre haladást. Segít a bokának spicc helyzetben maradni, a comb izmait használni. Helytelen alkalmazása a vádlit terheli meg, és nem a felsőbb izmokat a csípőig. A keringés fokozásával a tüdő működését is igénybe veszi. Túl lehet terhelni vele a bokát. Gyors, hát, delfin úszásnál használhatod.

Teknőc

Csökkenti a tenyér felületet, speciális formájánál fogva segíti a kar mozdulatát a helyes pályára terelni. A tenyér felületből kiveszi a kapaszkodási lehetőséget, így más tartású alkar mozdulattal kényszerít arra, hogy az elveszett húzófelületet pótold, és haladni tudjál a vízben. A teknőcöt nem markolni kell, hanem csak elrejteni mögé az ujjaidat, és a tenyeredet, lazán tartott kézfejjel.

Nem erősítő, hanem technikai eszköz, illetve regeneráló, sérülés után rehabilitációra is alkalmas.

Nyolcas

A kézfejre, és az alkarra téve rögzíti a csukló tartásának helyes szögét, a vízbe érkezés, és a vízfogás pillanatában. A víz alatti karmunkánál a maximális kapaszkodó felületet segíti megtanulni, hátránya, hogy a toló fázis legvégén nem engedi dolgozni a csuklót szabadon, ez által nem engedi a kar teljes kinyúlását hátrafelé. Tehát a víz fogás-húzás fázisban a robbanékonyság fejlesztésére használható.

 

Bója

Habszivacs, ami a combok közé téve segít a lábakat a víz felszínén tartani, hogy javítsa a megfelelően vízszintes testhelyzetet megérezni, segítse a siklást használni, a kar és váll munkára helyezi a fő hangsúlyt, erősítve ezeket a területeket. A láb zárt tartásával a törzsből való egyensúlyozásra kényszerít. Kombinálható az ellenállással, vagy a teknőccel.

Úszódeszka

A kezünkbe tartva segít önmagában a lábtempó gyakorlásában, segítve a levegővételt, és a vízen fekvést.  Comb közé szorítva hasonló hatása van, mint a bójának, de nehezebb a használata.

 

Sznorkel

Más néven légzőpipa. Az úszó a legoptimálisabb testhelyzetben helyezkedhet el úszás közben, levegővételnél sem kell ebből a testhelyzetből kimozdulni, ezáltal kifejezetten a kar, törzs, és láb mozdulatokra figyelve javíthatja a technikáját. Mivel a légzőpipa használata, ugyanúgy, mint az úszás közbeni lélegzetvétel teljes tüdőmunkát igényel, nem a levegővétel leegyszerűsítésére, hanem a fekvő helyzetű úszó mozdulatok tökéletesítésére szolgál.

 

Póló, rövidnadrág

ruhában való úszás mind erőfejlesztésre, és állóképesség növelésre szolgál, a vízzel szembeni ellenállás növekszik, a siklási tényező csökken, ezért még nagyobb erő használatára kényszeríti a használóját.

Ezeken a közismert eszközökön kívül még számos, ritkábban alkalmazott, de úszás céljára kifejlesztett eszköz létezik, aminek használata esetleg csak egy speciális mozdulat javítására szolgál, ezeket az úszó felszereléseket gyártó cégek oldalain lehet bogarászni, használatukat megismerni.