Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

A jövő bajnokai: interjú a 17 éves triatlonistával, Kropkó Mártival

Kropkó Márta gyűjteményéből | A szakmai hátteret a szülők nyújtják Kropkó Márti triatlonistának, de az eredményekért neki kell megdolgoznia

2018-ban minden idők legjobb serdülő eredményét hozta.

Kropkó Márti neve sokaknak ismerősen cseng, aki kicsit is belelát a triatlon élvonalába. Vagy az úszáséba. Vagy a futáséba. Márti célja, hogy az úszás-bringa-futás háromszögben egyesével is megállja a helyét, ráadásul az élvonalban. A Kropkó-család mind a 6 tagja a triatlon megszállottja, és be kell látni, hogy mind bitang jók benne! De milyen egy család, ahol az edző a szülő és minden hétvégén versenyen vannak?

Tavaly beszélgettünk, amikor hegyifutó OB-t nyertél a Pegazus csapattal. Te alapvetően úszásból jöttél, és akkor a futást érezted a leggyengébbnek, hogy érzed most? Erősödtél futásban?

három sportág (úszás-kerékpár-futás) közül még mindig a futást tartom a leggyengébbnek, viszont az európai élvonalban nem számítok rossz futónak. Igazából jónak számítok benne, de úgy érzem, futásban tudnék a legtöbbet fejlődni. A 2020-as évemben is az lesz a fókusz, hogy a futásomat erősítsem, mert elengedhetetlen, hogy mind a három sportágban tökéletes eredményt tudjak nyújtani. A Pegazus edzések mellett nem fért volna bele időben a másik két sportág, így sajnos el kellett tőlük köszönnöm. Szerettem hozzájuk járni edzésre, és sok mindent tanultam tőlük, amit a mai napig tudok hasznosítani.

Nem okoz sosem konfliktust az, hogy a szüleid edzenek?

Édesanyám az elsődleges edzőm, de apa is besegít. Anya és apa is nagyon magas színvonalú és nagy tudású edzők, akik sokáig űzték a triatlont versenyszerűen és eredményesen, sokat  tanulok tőlük. Nekem nagyon szuper, hogy ők az edzőim, nem is igazán tudnék másvalakit elképzelni ebben a szerepben. Ők azok, akik mindent tudnak rólam, és az aktuális érzelmi, fizikai állapotommal is tisztában vannak. Tudják, hogy aludtam, mit ettem, milyen hatások értek, így abszolút az állapotomnak legmegfelelőbb edzést tudják nekem összeállítani. Adott pillanatban is hozzám tudják igazítani az edzéseket, bár néha inkább keményebbek velem azért, mert a lányuk vagyok, de ez csak jó nekem.

Most 17 éves vagy, ez az igazi változások kora. Miben változott a sporttal való kapcsolatod, hozzáállásod az elmúlt pár évben?

Amikor kicsi voltam, sokszor lázadtam az edzések ellen, és mindenért nyafogtam, de a mai fejemmel áldom az eget, hogy anyáék akkor minden edzés előtt elmondták, mi a következménye ha nem megyek, mit veszíthetek vele, és hogy egy pillanatnyi nehézségért mi mindent adnék föl, és a korábban beletett munkámat is elveszíteném. Az elmúlt pár évben rengeteg technikai alapot, motivációt kaptam anyától és az úszóedzőimtől is. Nagyon sok barátom és a család is mögöttem áll, támogatnak, azt gondolom, ilyen háttér nélkül nem lehetnének ezek az eredményeim és jövőbeli terveim sem. A felfogásom, hozzáállásom is sokat változott, jóval céltudatosabb vagyok, és jobban tudom azt is, hogy a nap mint nap megtett munka egyszer nagy eredményt hozhat.

 

 
Kropkó Márti gyűjteményéből
|
World Beach Games 2019, egyéni 4. hely

 

Ha már a jövő is szóba került, mi leszel, ha nagy leszel?

A leghíresebb triatlonista nő, Nikola Spirig, Svájcban él a 2 gyerekével és odaadó férjével. Van egy olimpiai aranya és egy ezüstérme. Valahogy én is így képzelem el a jövőmet. Szeretnék családod is, de sportolóként is jó lenne sikeresnek lenni. Nekem fontos a tanulás is, szeretek új dolgokat tanulni, nem teher az iskola, mindenképpen szeretnék egyetemet is végezni. Még nem találtam ki, hogy milyen irányba szeretnék továbbtanulni, erre van még egy szűk évem.

 

Kropkó névvel teher triatlonozni vagy számodra inkább jó érzés a szüleid nyomdokába lépni?

Sokan azt mondják, hogy a biztos csak a gének tehetnek az eredményeimről, és a név adta protekcióval bármilyen iskolába be tudok jutni, bármit megkaphatok. Sokszor hallottam azt, hogy apa neve bőven elég a sikerhez. Bevallom, ez egy kicsit bánt, mert azt gondolom, hogy amit elérek, azt a saját kitartásomnak és akaraterőmnek köszönhetem. Támogató és szerető családom van, persze, de az edzéseket és versenyeket én csinálom végig. Amikor bemutatkozom, sokszor megkapom, hogy:  „..annak a triatlonistának a lánya?” Ezen jót szoktam mosolyogni magamban, és válaszolok, hogy: "igen, annak”. Szuper dolog, hogy a szüleim ennyire benne vannak ebben a sportágban, erős szakmai hátteret tudnak nekem biztosítani, hiszen ők tényleg mindent tudnak a triatlonról.

A tesóid is triatlonoznak, nagytesóként benned van, hogy példát kell nekik mutatni?

Három kisebb tesóm van, azt gondolom, hogy a legnagyobb testvérnek lenni felelősség. Mi négyen nagyon jól megvagyunk együtt, szeretjük egymást. A húgommal - aki 7 évvel fiatalabb nálam - ápolom a legszorosabb kapcsolatot, Jázmin nagyon érett, a legcéltudatosabb ember, akit ismerek. Én csak addig akarok eredményeket elérni, ameddig ő felnő, mert tartok tőle, hogy lesöpör a porondról (Márti nevet – szerk.). De tényleg nagyon szeretjük egymást mind, nekik is motiváló, hogy én milyen klassz versenyekre, edzőtáborokba utazom, talán meg tudom mutatni, hova juthatnak, ha elég kitartóan küzdenek az álmaikért.

 

 
Kropkó Márti gyűjteményéből
|
Márti egy héten 28 órát edz

 

Nincs benned soha, hogy de jó lenne átlagos 17 évesek életét élni?

A sport és a sikerek óriási lemondással járnak, de ha ezt megérti valaki, az az első lépés a profi sportolói élet felé. Ezzel együtt az az igazság, hogy sosem vágytam bulizni. Soha egy korty alkoholt nem ittam, nem cigiztem, egyszerűen taszít ez a világ, én szeretek edzésre járni. A barátnőim pedig tudják, hogy nem szeretek bulizni. Kedvesek, mert ők igazodnak hozzám, hogy a rengeteg edzés és verseny mellé be tudjuk illeszteni a találkozókat. De persze ez nem jelenti, hogy nem érezzük magunkat jól, moziba megyünk, beszélgetünk, és nekem ez a tökéletes sportmentes program. Rengeteget túrázok, síelek, raftingolok, kempingezek a barátaimmal, nem ritka egy későig tartó grillezés kártyázással, és gyakran érkeznek hozzá külföldi válogatott triatlonisták hetekre közös edzésekre, és ők ilyenkor nálunk laknak. A bulizás nem is hiányzik. A pihenőszezonban rengeteg lehetőségem volt kikapcsolódni, ami szuper volt, de kifejezetten várom, hogy kezdődjön a szezon, újra edzhessek. Persze nálam is van olyan, amikor nincs kedvem edzésre menni. Ilyenkor arra gondolok, milyen szuper dolgok történtek velem a nyári szezonban. A legkedvesebb eredményemet idézem fel, és az is motivál, hogy a legközelebbi barátaimat a külföldi edzőtáborokból ismerem, és csak akkor tudok velük közösen edzőtáborozni újra, ha ugyanúgy edzem.

Márti eredményei 2019-ben

Südstadt Swim&Run egyéni 1. 2019.04.07.

Pontevedra-Spanyolország Aquathlon Junior Világbajnokság 3. 2019. 05.02. (Ifiként a Juniorok között)

Klosterneuburg Ifi Triathlon Ausztria egyéni 1. 2019.05.18.

Klosterneuburg Abszolút/Felnőtt Triatlon egyéni 3. 2019.05.19.

Kitzbühel Triathlon Ifjúsági Európa-Bajnokság mix váltó 2. 2019.06.23.

Aquathlon Európa-Bajnokság Tar gu Mures Románia Junior egyéni 2. 2019.07.05. (Ifiként a juniorok között)

Aquathlon Európa-Bajnokság Tar gu Mures Románia Elite/Felnőtt egyéni 3. 2019.07.05. (Ifiként a felnőttek között)

Tiszaújváros ETU Triathlon Junior Európa-Kupa, egyéni 3. 2019.07.13.

Wallsee Triatlon Ifi egyéni 1. 2019.07.20.

Ferlach Aquathlon Osztrák Bajnokság egyéni 1. 2019.08.03.

Traun Triathlon Osztrák Bajnokság egyéni 1. 2019.08.10.

Tulcea ETU Triathlon Junior Európa-Kupa, egyéni 1. 2019. 08.25.

Felnőtt kvótát szerzett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által rendezett World Beach Games-re Katarba Dohába. Így a Magyar Olimpiai Csapat tagja lett.

Doha- Quatar World Beach Games egyéni 4. hely 2019.10.14.

Doha- Quatar World Beach Games mix váltó 3. 2019.10.15.

Osztrák kupagyőztes és év triatlonistája 2019 (2013-tól minden évben)

 

Milyen edzésekből épül fel egy heted?

Egy héten 28 órányi edzésem van, ami tisztán az edzésidőt jelenti. Ennek nagyon nagy része úszás, mert akár napi kétszer is csobbanok a medencében. Olykor a délutáni úszóedzés helyett futóedzésem van, bringázni télen nem tudunk kint, néha görgőzöm helyette. Ha jól számolom, 14 edzésem van egy héten, és a futás-bringa-úszás arány pedig attól függ, a szezon melyik szakaszában vagyunk éppen. Mi ébredési pulzust szoktunk nézni, hogy az aktuális állapotomat felmérjük, és ha edzés közben rajtam van az óra, utólag megnézzük az adatokat, de elsősorban nem pulzusra edzünk.

 

 
Kropkó Márti gyűjteményéből
|
A sport és a sikerek óriási lemondással járnak, de ha ezt megérti valaki, az az első lépés a profi sportolói élet felé

 

Suli mellett hogyan fér bele ennyi sport?

Nagyon nehéz, bevallom. Nem vagyok magántanuló, nem is vágyom rá, és a szüleim sem támogatnák. Sportosztályba járok, tavasszal és ősz elején szoktam versenyek miatt hiányozni, január-februárban pedig edzőtáborban vagyok 2-3 hétre is. Szerencsére az iskolámban nagyon sok tanár segít abban, hogy akár 5000 kilométerről is tudjam tartani a lépést, ne maradjak le az anyagokkal.

Nálatok a vasárnapi ebéd helyett vasárnapi verseny van?

Valóban, a legtöbbször van valami verseny hétvégén, de elég különböző korosztályokban versenyzünk, járunk csak úszóversenyekre is, az ikrek kéttusáznak is, valóban sok versenyre járunk. Ha nem kell otthon tanulnunk, akkor közösen megyünk ezekre a versenyekre a többieknek szurkolni. A leggyakrabban úgy van, hogy én versenyzem, ők pedig szurkolnak nekem. Amikor nekem épp nincs verseny, és csak ők versenyeznek, az nagyon felszabadító élmény. Kívülről látni egy versenyt szuper!

Emlékszem, hogy egyszer leírtad, mennyire tiszteled Hosszú Katinkát, és találkozhattál is a példaképeddel. Mit adott neked ez a találkozás?

Én nagyon szeretem őt, igazi példakép. Amikor bekerültem az Iron Aquaticsba, az nagyon szuper élmény volt. Talán Katinka a legnagyobb példaképem, annyi motivációt kaptam tőle, ami elengedhetetlen a sportoláshoz. Sokan már fiatalon kiégnek a sportban, ezt én is látom, de amikor egy olyan inspiráló személyiséggel találkozhat az ember, amilyen Hosszú Katinka, az életre szóló löketet ad.  

 

Ha elkezdődik a szezon, milyen megmérettetések várnak rád?

Európa-bajnokságok és Európa-kupák lettek már beillesztve a versenynaptárba. Sok korcsoportban szeretnék indulni, ami sok külön versenyt jelent, ez elég nagy kihívás lesz, de szeretnék a legjobban szerepelni. Most pedig jön 15 hónap kőkemény munka, én pedig állok elébe!

 

Márti szülei, Kropkó Andi és Péter mind a ketten edzői tehetséges lányuknak. Megkérdeztük, hogy szülőként miért nehéz és miért jó is ez a megoldás.

A saját lányoddal ugyanúgy tudsz bánni, mintha csak az edzője lennél vagy nem is cél, hogy ő is "csak egy" tanítványként legyen kezelve, mikor edzői minőségben vagy jelen?

Andi: Inkább korábban volt nehéz megtalálni azt a nagyon vékony ösvényt az anyaság és az edzőség közt, hogy az anya maradjak elsősorban, de mellette az edzőség hatékony lehessen. Ma már teljesen szét tudjuk ezt választani, és tudja, hogy egy kemény edzés nem azért van, mert haragszom rá, hanem magától is igényli. Sőt, időnként előfordul már, hogy ő maga is beleszól és alakítja a munkát, meg tudja határozni hogy épp mire van szüksége, mi az ami épp nem lenne jó neki. Például a közvetlen verseny előtti edzéseket nagyrészt ő tervezi meg a korábbi tapasztalatai alapján, mi pedig levezetjük.

Péter: Nekem könnyebb, mert külön tudom választani a szülő-tanítvány kettősséget, de úgy látom, a gyereknek nehezebben megy. Ha választani kell, konfliktus esetén a szülői szerepet választom. Sajnos az igaz, hogy nálunk minden a triatlon körül forog, és ez időnként nem kellemes, ennek az elfogadása hol könnyebben, hol nehezebben megy.

 

Mi Márti erőssége? Mitől tud szerintetek ennyire sikeres lenni? Mi az, amiben szerinted még fejlődnie kell a céljai elérése érdekében?

Andi: Márti egy teljesen belülről motivált és céltudatos sportoló. Ez borzasztó fontos, mivel egy gyereket maximum 14-15 éves koráig lehet leerőszakolni edzésre, ezért is van az, hogy a legtöbben 14-18 között hagyják abba a komoly élsportot. Valamint ebből is látszik, hogy Ő mindig is saját akaratából sportolt. A 4 gyerekünk közül a kisebb kisfiú, Ábel nem igazán veszi komolyan a sportot, és egészen mostanáig nem akart futóedzésre járni. Senki nem erőltette, a saját döntése volt, hogy nem járt. Az utóbbi időben magától kezdett járni. Nálunk senkinek semmi nem kötelező.

Péter: Szerintem időarányosan Márti a maximumot hozta, hoztuk ki belőle. Ezt mutatják a mérések és a fejlődése. Szerintem fontosabb a lehetséges hibák elkerülése, és a felmerülő leendő akadályok lebontása. Legyen az pszichés, amit jól bír, vagy fizikai, ahol nincs fejlődési fal előtte, vagy szociális, hiszen egy fiatal lányról beszélünk, aki egy idehaza nem kiemelten kezelt sportágban versenyez. Úszóként edz, nincs akadálya triatlonban, hogy akár az olimpiai mezőnnyel is lépést tartson. Kerékpárban még messze van az igazi terhelés, a heti egy kerékpár edzése nem igazán jelzi tudását, jövőbeli potenciálját. Futásból a korosztályában elvégzett munkánál kevesebbet edzünk, junioroknak a felét, a felnőttek harmadát. Inkább a potenciál mutatja a rejtett képességeket, ugyanis tavaly – utolsó éves serdülőként -, minden idők legjobb serdülő eredményét hozta 2018-ban.

Hogyan néznek ki az edzések? 

Péter: A munkánk egyénre szabott, korspecifikus, és stratégiai szemléletű. Van egy 2024-ig tartó képességfejlesztési programja, ezt kell végrehajtani – jelentem a 2019-est túlteljesítette. Igen, minden edzésen ott kell állni mellette, kerékpáron már csak a közlekedés miatt is, de futásnál még „durvább” a helyzet. Márti, a korosztálya egyik igazán kiemelkedő futója, úgy, hogy 10 kg úszó-biciklis izomtöbblettel áll oda, és az általuk „feleslegesen” elhasznált oxigén hendikeppel teszi. Komoly figyelem kell a helyes technika, a többi sportágból áthozott fáradság, merevség, és a futó edzések által keletkező elvárások között egyensúlyozáshoz minden alkalommal.