Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Úszás

Az úszást már kisgyermekkortól az egyik legpreferáltabb mozgásformák közé sorolják. Komplex, az egész testet átmozgató és fejlesztő, a sérülések minimális kockázatát hordozó sportról van szó. A "nagy visszatérésem" idején  (2011) kezdtem el úszni, amikor újra kellett építenem az állóképességemet, szinte a nulláról. A víz megnyugtató közege, a mozgás harmóniája és az, hogy már kellemes intenzitási szinten is sikerélményt nyújtott pár hossz megtétele, gyorsan megszerettette velem ezt a sportot. Majd nagy bizonytalanságok közepette nekikezdtem a futásnak, és idén társult hozzá egy kicsit komolyabb bringázás is. Ebből jött össze aztán a triatlonnal való próbálkozásom, ami a nyár elején a féltávval kezdődött. Amikor a futásban megfáradnak az izmaim és az elmém, mindig az úszáshoz fordulok. Tehát úszás.
 
Most ülök az uszoda szélén, nem vagyok a toppon, de az úszást nagyon élvezem.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Imádnám mindig okosan csinálni az edzéseket, de a hétköznapok közbeszólnak. Hiába csinálok végig egy ütős edzést, ha utána nem tudok pihenni, és egy hétvégi 20-30km után egyenesen a konyhába kell fejest ugranom, majd a leckébe, egy osztályfelújításba, egy irodalmi plakát készítésébe, a saját magam által diktált munkába és a többi.  Szeretnék jól teljesíteni a sportban (önmagamhoz képest), de nem vagyok képes lemondani arról, hogy belenézzek a gyerekek leckéibe, átlapozzam a füzeteket a könyveket, beszélgessünk egy kicsit a tanultakról, képben legyek mi történik velük a suliban, hogy járjanak zenélni, edzésekre, hogy dolgozzam és intellektuálisan kiéljem magam. Egy a bibi, hogy erre a 24 óra kevésnek bizonyul.
Azért a legfőbb célom a gyerekeim sikere. E mellett az én Balaton Maraton+ terveim, a triatlonos elképzeléseim és egy jobb félmaratoni idő megfutása másodlagosak (kellenének, hogy legyenek). A mindennapokban mégis dühít ha elmarad egy edzésem, ha fáradt vagyok és romlik a teljesítményem. Tehát mérlegelek, tervezgetek, lemondok vagy önző módon megcsinálom amit akarok. Egy nagyon keskeny mezsgyén egyensúlyozom..., már egy ideje.. .
 
A pólómon feliratként kéne hordanom, hogy mindig emlékeztessem magam: "Good enough is good enough."
 
Mostanában nem találom az edzés-regeneráció egyensúlyát, mert a munka-háztartás-anyaság rizikófaktor mértéke kiszámíthatatlan amplitúdókat produkál, elég gyakran küldöm magam a padlóra. Most megálljt fújtam, hogy rendezzem a gondolataimat dolgaimat. Mit akarok pontosan, mi az ami belefér az időmbe?
 
Tegnap úszás közben is ezen járt az agyam. Tehát úszás.
 
Szabadtéren úszni csodás. Háttérben a Pilis dombjai.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szerencsére fantasztikus őszünk van megint. Így nem kellett sokat győzködnie egy kedves triatlon edző ismerősömnek, hogy ússzunk együtt szabadtéren amíg lehet.
 
MIT ADHAT AZ ÚSZÁS A FUTÓEDZÉSEK MELLÉ?
 
Az úszás akár egy könnyebb intenzitási szinten is edzésben tartja a keringési rendszert, valamint a mozgatórendszert, miközben a gravitációs hatásokból adód sérülések is minimalizálódnak a víz felhajtóerejének köszönhetően. Így futósérülés esetén is kiváló edzésforma, hisz fenntartható általa az edzettség. Úszás közben rá vagyunk kényszerítve a szabályos légvételre, fejlődik a tüdőkapacitás. Ezeket az előnyöket a futás során aztán lehet kamatoztatni. Az úszás a túlsúllyal küzdő futóknak is ajánlott - már ha tud úszni az illető. Mivel sokan "tüdővel nem bírják" a futást kezdetben, a vízben legalább a gravitációs hatásokkal szemben nem kell küzdeni és jó alapot lehet építeni a későbbi kocogáshoz.  Sokan hosszú sétákkal indítják a futó karrierjüket túlsúlyosként. Én ajánlom az úszás heti egyszeri beiktatását is!
 
AZ ÉREMNEK KÉT OLDALA VAN
Természetesen az úszásban is vannak olyan tényezők, melyek megkeseríthetik az edzést. A vízbe kevert klór szárítja a bőrt. Vannak akiknél kipirosodást is okoz a klóros víz. A vízben előfordulhatnak vírusok, baktériumok, gombák. Legtipikusabb problémát az uszodai szemölcs okozza, bár ez inkább gyerekeknél jellemző. VédekezNI a bőr megfelelő zsírozásával és az úszás után zuhanyzással lehet. A láb bakteriális fertőzésére utal, ha nedvező seb van a lábujjaid között, melyek aztán pörkösödni kezdenek. Minden eddig említett tünettel bőrgyógyászhoz kell fordulni, a megfelelő kezelés gyors elkezdése érdekében.
 
NŐGYÓGYÁSZATI TIPP!
Az én nőgyógyászom azt javasolja, hogy uszodában mindig használjak Canestennel bekent tampont, a nőgyógyászati  fertőzések elkerülése érdekében.
 
Tehát úszás.
 
Én futóként akkor megyek úszni, ha
 
- a futásban el vannak fáradva az izmaim, érzem, hogy nem esne jól egy újabb etap, de az edzést nem szeretném kihagyni,
- amikor regenerációs edzést tartok,
- amikor keresztedzésként, más izmaimat szeretném átmozgatni, szeretném, hogy a hangsúlyok máshová kerüljenek,
- illetve van amikor célirányosan úszni megyek, tehát kimondottan úszással kapcsolatos edzéscéljaim vannak.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HOGYAN KEZDJ HOZZÁ? (szerintem)
 
1. Csiszold a technikád. Érdemes felkeresni egy edzőt, hogy segítsen rendezni legalább a mell, gyors és hátúszás technikáit. Kezdhetsz úgy is, hogy egy úszásnemet ismersz, de idővel tegyél hozzá egy másikat is. Ha egy úszásnemben úszol minden edzésen, egy idő után az is egyoldalú terhelést fog jelenteni és lehet, hogy unalmas lesz. Rossz technikával az úszás is sérülést fog okozni. Klasszikus, amikor mellúszásban valaki folyamatosan a víz felett tartja a fejét.
 
Békatalp, teknőc, tenyérlap....
2. Heti egyszer menj úszni 40-60 percet. Futás mellett az úszás lehet az egyik keresztedzésed vagy a regenerációs edzés, attól függően hogy megy a dolog, ennyire tetszik a műfaj. Természetesen ütős kis edzés kovácsolható egy 60 perces úszóedzés alatt is, főleg ha egy-két eszközzel kiegészíted a programot. Az úszáshoz használatos eszközöket csak akkor használd, ha azt szakember megmutatta neked.
 
2. Ne add fel, ha nem megy azonnal!  Először az úszás is fárasztó lesz, hisz a megfelelő technika kifejlesztése időt vesz igénybe. Bár többen mondják, hogy az úszást van aki technikából és van aki erőből oldja meg. Azért érdemes dolgozni a technikán, célszerű az energiákat zsebre tenni és alkalmasabb időpontban elővenni.
 
3. Ha belefér a büdzsébe, akkor ússz állandóan edző mellet. Ha nem, akkor kérj meg egy tapasztalt úszót, hogy időnként adjon visszajelzést az úszástechnikádról. Mégiscsak az lenne a cél, hogy eljuss az ideális mozgássor elsajátításáig. Ha pedig triatlonos terveid vannak, akkor már rögtön ott van az időtényező. Jó úszástechnikával nagyon sok időt meg tudsz spórolni.4. Úszás előtt melegíts be, a végén pedig nyújts! Én szeretem átmozgatni a karjaimat és a lábaimat mielőtt a vízben leúszom 400-500 m bemelegítő hosszt. Van aki szeret rögtön bemelegítő úszással (futással) kezdeni, de nekem kell egy kis mocorgás az úszás/futás előtt.  Átmozgatom a boka, térd és vállízületeket. Vállkörzéseket, karkörzéseket végzek, átmozgatom a törzset, rövid dinamikus nyújtásokat csinálok. Az edzés végén pedig a vízben nyújtok, hasonlóképpen mint futás után.
 
 
Jó barátságban lenni a vízzel,  mert egy nagyobb sérülés után, regenerációs mozgásként kiváló lehetőség az AQUA JOGGING. Jay Dicharry, biomechanikai szakember szerint, a futók 80%-a összeszed valamilyen sérülést pályafutása során. Amennyiben a sérülés nem kontraindikálja, az otthoni frusztráció helyett a vízben lehet továbbra is futni. Érdemes edző segítségét igénybe venni a megfelelő technika elsajátításához. Ez a téma megér egy külön posztot, így nem részletezem most.
 
 
 
 
 
 
Jó futást, jó úszást!
 
Györgyi
 
 
Források: