Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Tippek az első terepfutó versenyedhez

Hasznos infók szakértőnktől.

Túl vagy már több utcai futóversenyen, teljesítettél már félmaratont, akár maratont is, de új kihívásokra vágysz és szeretnéd kipróbálni magadat terepen? Jakus Béla futóedző szakértőnk írásából sok hasznos információt megtudhatsz.

 

Először is fel kell mérned, hogy milyen fizikai állapotban vagy. Ha kezdő futó vagy, aki az első 5-10 kilométeres versenyére készül aszfalton, akkor azt javaslom, hogy szerezz tapasztalatot először ebben a műfajban. Ha a sík, aszfaltos futóversenyek világában már van némi rutinod, akkor jöhetnek a rövidebb terepfutó kihívások is. 

 


A talajjal való érintkezés kevésbé veszi igénybe az ízületeket, mert sokszor puha avaros vagy erdei úton futunk, másrészt terepen a futás tempója sokkal váltakozóbb. Itt arra gondolok, hogy lefelé egy jól futható lejtőn szinte rohanhatunk, de egy hosszú meredek emelkedőn még a legjobbak is gyalogolnak, ezért nem ugyanazok az izmok fáradnak el a verseny során. 

Érdemes tudni a terepfutásról, hogy bizonyos szempontból könnyebb, de más szempontból pedig nehezebb az aszfaltos futáshoz képest. A nehézségét egyértelműen a terep egyenetlenségei, a kövek, gyökerek, sár, az emelkedők-lejtők adják. Idő kell hozzá, hogy az idegrendszer, izomzat, ízületek hozzászokjanak a nehezítő körülményekhez. 

 

Terepversenyek távok szerint

Rövid, gyors versenyek (minimális szintemelkedéssel, kb. 100-400 m+)

Ezek többnyire 5-12 km-es távokon szerveződnek. Ezeket a távokat akkor ajánlom, ha most ismerkedsz a terepversenyekkel. Azért is jó ilyen rövid versennyel kezdeni, mert ezeken nincs szükség speciális felszerelésre, és ha nincs extrém sár, hó, akkor el lehet indulni aszfaltos cipőben is. Ezeket a versenyeket még könnyedén le lehet futni frissítés nélkül is. Nincs szükség komolyabb kiegészítő felszerelésekre, így ha valakinek mégsem jönne be a terepfutás, akkor nem verte magát komolyabb költségekbe. 

 

12-42 km-es versenyek (szintemelkedés 500-3000 m+)

Az ilyen hosszúságú és nehézségű versenyeket már tapasztalt, az aszfaltfutó versenyeken rutint szerezett futóknak ajánlom. Ezeken a versenyeken már szükség lehet különböző felszerelésekre, különösen ha nehéz, szintes pályára megyünk, ahol nagy sár van, vagy havas-jeges körülmények között zajlik, esetleg extrém meleg vagy hideg van. Ezekhez a távokhoz már komoly erőnlét kell, hiszen összehasonlítva egy hegyi maratont egy aszfaltos maratonnal, elképzelhető, hogy akár 2-3 órával tovább fog tartani, ami azt jelenti, hogy 5-7 órát fogsz eltölteni futással az erdőben. Ha ilyen versenyeken szeretnél indulni, akkor mindenképpen szerezz be egy jó terepfutó cipőt. Szükséged lesz futózsákra vagy övtáskára, amibe a kulacsot, frissítőket teszed. Belefér a telefonod, tartalék ruházat, szélmellény vagy szélkabát is. 

 

Rövid vagy közepes ultra távok, 42 km-től 100 km-ig

Az 50-60 kilométer körüli távokat azoknak ajánlom, akik maratoni távot síkon már le tudják futni. Ezekhez a távokhoz már komoly erőnlét szükséges, sokat és rendszeresen kell futni. Szorgalmasan kell gyűjteni a kilométereket, hetente minimum 3 futást kell beiktatni, összességében legalább 50 kilométerrel. 

Felkészülés szempontjából nincs nagy különbség aközött, ha valaki 50-60 kilométeres versenyre vagy 100 kilométeresre készül. Akik bőven szintidőn belül le tudnak futni ötvenes távokat, ők nagy valószínűséggel 100 kilométert is teljesíteni fogják. Azonban ezeknél a távoknál már nagyon oda kell figyelni, mert drasztikusan megnő a túlterheléses sérülések kialakulásának kockázata. Ne akarjunk hirtelen egyből nagyot ugrani, hagyjunk időt a szervezetünknek az alkalmazkodáshoz. 

 

100 km feletti versenyek

Nyilván senkinek nem egy ilyen verseny lesz az első terepfutó kihívása, ez egy nagyon speciális műfaj, sok tapasztalat, rutin kell hozzá, és akkor sem biztos, hogy alkalmas leszel rá. 

 

Teljesítménytúrák

Meg kell még említeni a teljesítménytúrákat is, amelyek ugyan nem versenyek a klasszikus értelmezés szerint, tehát nincs közös rajt és nem osztanak érmet a célban, a legtöbb túrának nincs eredménylistája sem, viszont aki szeretne belekóstolni a terepfutás világába, annak remek lehetőség lehet ilyen rendezvényeken elindulni. Ajánlom mind kezdő, mind haladó futók számára. 

Az egyik előnye az, hogy rendkívül olcsón lehet nevezni ezekre a rendezvényekre. A nevezési díj általában töredéke a futóversenyek nevezési díjának. Cserébe természetesen jóval puritánabb a körítés is. Itt általában frissítésként teát és zsíros kenyeret kaptok, esetleg, müzlit vagy csokit. Viszont nagyon szép tájakon lehet futni, nincs nyomás a futón, hogy hányadik lesz, vagy ki előzi le. 

 

A terepfutás előnyei

A terepfutásnak sok előnye van, aszfalton is jobb futó leszel tőle, megerősít olyan izomcsoportokat, amelyeket aszfalton kevésbé használsz, ráadásul a lejtők miatt gyorsulni is fogsz. Sokkal változatosabb, ingergazdagabb a terepfutás, és az ízületeknek is jobb, ha nem a kemény aszfalthoz vered oda a lábad.

Ám akik a terepfutásba beleszerettek, azok nem csak ezekért az előnyökért futnak, hanem mert a szívük is idehúzza őket. Sokan kikapcsolódni, feltöltődni járnak a versenyekre, mert úgy érzik, hogy a természetben van a helyük.  

Próbáld ki te is, nem fogod megbánni!