Tippek a téli terepfutásokhoz | Futásról Nőknek

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Tippek a téli terepfutásokhoz

A tél még nem múlt el, főleg a magasabban fekvő helyeken. Íme pár tipp, amit érdemes megfogadnod, ha hidegben, havas, jeges utakra indulsz.

Tapasztalatból tudom, hogy a ruházkodáson kívül vannak még olyan hasznos dolgok, melyekről ha tudsz, nagyon jól jönnek egy téli terepfutás alkalmával. Összeszedtem pár tippet, amit érdemes megfontolni, ha hideg időben, terepre készülsz. 

1. Mindig legyen nálad víz vagy meleg tea! Akkor is, ha az okosak azt mondják, hogy befagy, akkor is, ha nem. A hátizsákod víztartályába pedig nem csak vizet lehet tárolni :).

Tipp: lehet kapni izolációs zsákot a víztartályokra, hogy ne fagyjon be a benne lévő folyadék extrém hidegben sem. 

2. Legyen nálad valamilyen energiaszelet/müzliszelet/zselé, amit szeretsz és nem foglal túl nagy helyet. Téli körülmények között egy rövidebbnek szánt 15 km is eltarthat akár 2-3 órát, így legyen nálad energia utánpótlás.

Ezt is olvasd el! Mennyi energiára van szükségünk futóként?

3. Pénz,  a hegyimentőkre. Na jó, nem, de bármi történhet, nem baj, ha pár ezer forintot belecsempészel valamelyik belső zsebedbe. Lehet, hogy egy turistaházban kötsz ki, és épp egy meleg leves ad majd erőt.

Tipp! Nem csak a kezedet melegítheted vele:

- Ha nagyon hideg van, a kézmelegítőt beteheted a víztartályod mellé.
- Ha lefagy a mobiltelefonod, mellé helyezve segíthet újra üzembe melegíteni azt.

(Mivel a telefon akkumulátora annyira áthűl, hogy nem lehet bekapcsolni a telefont, így ezzel a kézmelegítővel megelőzhetjük a lefagyást (ha a telefon mellé helyezzük) vagy ha már lefagyott, akkor megpattintjuk a fémlemezt és a telefon aksiját felmelegítjük vele.)

4. Kézmelegítő: Ez a praktikus kis kütyü, ami a képen úgy néz ki mint egy szilikonbetét. Mindenféle formában és színben lehet kapni, sokszor promóciós ajándékként osztogatják. Olyan anyaggal töltik fel, ami a benne lévő kis fémlemez megpattintásával bekristályosodik és ennek köszönhetően 20-30 percig meleg lesz. Újrahasználható, miután bugyogó forró vízben főzöd egy darabig. Ekkor újra cseppfolyós lesz az anyag benne, így újra elpattintható a fémlemez.

5. Izolációs fólia: Reméljük ritkán kell használni, de ha kell, akkor viszont életet menthet! A polyester izotermiás sürgősségi takaró elengedhetetlen alapeleme a téli időviszonyokban kint tartózkodók részére. Fontos: Az ezüst oldalával kifelé fordítva véd a felmelegedés ellen, arany oldalával kifelé fordítva pedig a kihűlés ellen véd! Télen az extrémebb körülmények között könnyebben lesérülhetünk (pl. megcsúszunk, a hófödte árokba lépünk, stb.) vagy egyszerűen hamarabb kimerülünk (pl. eltévedünk). Így mindenképpen legyen nálunk egy ilyen könnyen beszerezhető (terepfutóboltokban, nagy sportáruházakban), olcsó és kis helyet foglaló takaró.

6. Napszemüveg: Egy szűz hóval takart felület az erdőben gyönyörű, de csak akkor, ha látsz is valamit. Vakítóan fehér lehet a táj, ha napok óta esik a hó. Egy kényelmes napszemüveggel védhetjük szemünket a káros, visszaverődő napsugaraktól.

7. Legyen nálad csúszásgátló - szöges a cipőre: Előfordulhat, hogy olyan szakaszra érkezel, ami jeges vagy az olvadás miatt a sártól borzasztó csúszós, és épp egy rézsüs szakaszon van. Nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, ha a tíz körmöddel tudsz csak kapaszkodni. A Chainsen például egy remek csúszásgátló cucc, amit a futócipődre kell felhúzni. Ha szeretsz barkácsolni, akkor akár te magad is "megpatkolhatod" a terepcipődet, kis szögekkel (lásd a lenti videót)

Ezt is olvasd el! Tippek kezdő terepfutóknak

+1: Menj ismerős terepre! Ne most próbáld ki magad ismeretlen helyeken, főleg ne egyedül! Ha teheted olyan terepre menj, amit már ismersz és nem jöhet szembe semmilyen meglepetés - mondjuk egy olyan folyó szurdok, amiből alig tudsz kimászni-saját tapasztalat.

( A feltöltött mobiltelefon alap, illetve egy futótárs is nagyban növeli a biztonsági faktort, nem csak télen!)