Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Tippek a téli terepfutásokhoz

Futásról Nőknek | Hideg időben, kihívást jelentő terepviszonyok közt inkább a kijelölt útvonalakon fuss, és legyen nálad feltöltött mobiltelefon!

Íme pár tipp, ha hideg időben havas, jeges utakra indulsz futni.

Tapasztalatból tudom, hogy a ruházkodáson kívül vannak még olyan hasznos dolgok, amelyek nagyon jól jönnek egy téli terepfutás alkalmával. Összeszedtem pár tippet, amit érdemes megfontolni, ha hideg időben terepre készülsz. 

 

 1. Mindig legyen nálad víz vagy meleg tea! Akkor is, ha az okosak azt mondják, hogy befagy, akkor is, ha nem. A hátizsákod víztartályába pedig nem csak vizet lehet tárolni :). 
  Tipp: lehet kapni izolációs zsákot a víztartályokra és neoprén takarót az ivócsőre, hogy ne fagyjon be a benne lévő folyadék extrém hidegben sem. 

 2. Legyen nálad valamilyen energiaszelet/müzliszelet/zselé, amit szeretsz és nem foglal túl nagy helyet. Téli körülmények között egy rövidebbnek szánt 15 km is eltarthat akár 2-3 órát, így legyen nálad energia utánpótlás.

 3. Pénz, a hegyimentőkre. Na jó, nem, de bármi történhet, nem baj, ha pár ezer forintot belecsempészel valamelyik belső zsebedbe. Lehet, hogy egy turistaházban kötsz ki, és épp egy meleg leves ad majd erőt.

 4. Izolációs fólia: Reméljük ritkán kell használni, de ha kell, akkor viszont életet menthet! A polyester izotermiás sürgősségi takaró elengedhetetlen alapeleme a téli időviszonyokban kint tartózkodók részére. Fontos: Az ezüst oldalával kifelé fordítva véd a felmelegedés ellen, arany oldalával kifelé fordítva pedig a kihűlés ellen. Télen az extrémebb körülmények között könnyebben lesérülhetünk (pl. megcsúszunk, a hófödte árokba lépünk, stb.) vagy egyszerűen hamarabb kimerülünk (pl. eltévedünk). Így mindenképpen legyen nálunk egy ilyen könnyen beszerezhető (terepfutóboltokban, nagy sportáruházakban), olcsó és kis helyet foglaló takaró.

  Tipp: Nem csak a kezedet melegítheted vele!

  Ha nagyon hideg van, a kézmelegítőt beteheted a víztartályod mellé.

  A hidegtől kikapcsolhat és lefagyhat a mobiltelefonod. Ha egy melegítő tasakot a készülék mellé helyezel, segíthetsz megelőzni a problémát.

  Vannak vékony melegítő lapok is, amit akár a derekadhoz vagy a talpad alá is betehetsz, ha nagy a hideg. 

 5. Kézmelegítő: Ez a praktikus kis kütyü, ami fotón úgy néz ki mint egy szilikonbetét. Mindenféle formában és színben lehet kapni, sokszor promóciós ajándékként osztogatják. Olyan anyaggal töltik fel, ami a benne lévő kis fémlemez megpattintásával bekristályosodik, és ennek köszönhetően 20-30 percig meleg lesz. Újrahasználható, miután bugyogó forró vízben főzöd egy darabig. Ekkor újra cseppfolyós lesz az anyag benne, így újra elpattintható a fémlemez.

 6. Napszemüveg: Egy szűz hóval takart felület az erdőben gyönyörű, de csak akkor, ha látsz is valamit. Vakítóan fehér lehet a táj, ha napok óta esik a hó. Egy kényelmes napszemüveggel védhetjük szemünket a káros, visszaverődő napsugaraktól.

 7. Legyen nálad csúszásgátló/szöges a cipőre: Előfordulhat, hogy olyan szakaszra érkezel, ami jeges vagy az olvadás miatt a sártól borzasztó csúszós, és épp egy rézsűs szakaszon van. Nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, ha a tíz körmöddel tudsz csak kapaszkodni. A Chainsen például egy remek csúszásgátló cucc, amit a futócipődre kell felhúzni. Ha szeretsz barkácsolni, akkor akár te magad is "megpatkolhatod" a terepcipődet kis szögekkel (lásd a lenti videót)

+1: Menj ismerős terepre!

Ne most próbáld ki magad teljesen ismeretlen vidékeken, főleg ne egyedül! Ha teheted, olyan terepre menj, amit már ismersz, és nem jöhet szembe semmilyen meglepetés, például egy olyan folyó szurdok, amiből alig tudsz kimászni (saját tapasztalat).

A feltöltött mobiltelefon alap, illetve egy futótárs is nagyban növeli a biztonsági faktort, nem csak télen!

Ha csúszik...

Vannak cipőre rögzíthető csúszásgátló láncok, amiket minden évadban meg lehet vásárolni akár outdoor boltokban, de sokszor a nagyobb sportáruházakban is. Ilyen láncokkal előfordulhat, hogy nem túl kényelmes a futás, ha nem elég vastag vagy kemény a cipőd talpa, de ha a futózsákodba teszed, és csak a jeges részeken viseled a csúszásgátlót, megoldás lehet a jeges szakaszokon.

Vannak olyan futócipők, amelyekbe alapból is be vannak rögzítve szögek a csúszós felületekkel szemben, de akár házilag is elkészíthetsz magadnak egy ilyen szögelést. Bár itthon nem túl sűrűn indokolt ilyen cipőket használni, hiszen az évben csak pár nap van olyan idő, hogy kint minden csupa jég. 

 

Ha pedig van egy olyan futócipőd, amit probléma nélkül beáldoznál és felszögelnél, akkor arra is van lehetőség házilag. A Running Competitor videójában azt is megnézheted, hogyan lehet ilyet készíteni.