Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Terepfutás télen – Mire figyelj és mivel ne foglalkozz?

Istock | Télen és hidegben szuper futni, de azért készülj, mert kicsit más

Tippek a hideg hónapokra.

Télen érdemes a hosszú, alacsony intenzitású alapozó futásaidat terepen megcsinálni. Ilyenkor az időjárás elég változatos arcát mutathatja, eső, szél, hideg, jég hó… Mire érdemes odafigyelni a téli terepfutásoknál, és mivel nem kell foglalkozni? Mutatjuk!

 

Válassz okosan útvonalat!

Érdemes az útvonalat az időjárási körülményeknek megfelelően kiválasztani. Ha nagy szelet mondanak, akkor a kitett, nyílt részek helyett nagyrészt erdőbe tervezd az utat. Ha szeretnéd a havat meg a jeget elkerülni, akkor érdemes déli fekvésű dombokat keresni, mert ez gyorsabban felszárad, míg az északi oldal tovább marad havas és nedves. Ugyanígy, a napsütötte mezők még télen is gyorsabban felszáradnak mint a sűrű aljnövényzet és erdő.

 

 

Időzítés

Hideg időben érdemes inkább reggel futni, amikor még fagy, így elkerülhetjük a latyakot és a sarat, ami napközben felolvad. Viszont még napközben is jobb választás futni, mint este, amikor a nappali feltaposott latyak hirtelen lefagyhat, és kellemetlen meglepetést okozhat.

 

Válaszd a fehéret az átlátszó helyett!

Egyértelműnek tűnhet, hogy inkább havon fuss, mint jégen, de mozgás közben néha nem olyan könnyű megállapítani, mire is lépünk. Gyakorold, keresd a havat, hogy elkerüld az esést.

 

Ne villants bokát!

Sapka, sál, kesztyű, kabát, ezek az untig ismételt alapvető téli kiegészítők. Kevés szó esik azonban a boka védelméről. Sokszor látni bokavillantó futót a röpködő mínuszokban is. Hosszabb szárú zoknival tartsd melegen a bokádat és az Achillesed, ezzel nem csak a hőérzeted javulhat, hanem a sérülés esélyét is csökkentheted.

 

 

Óvatosan a hóval

Hóban futni olyan, mintha homokban futnál. Sokkal megterhelőbb, mint száraz talajon, mert többet kell egyensúlyozni, az ellépés is nehezebb, a combod is jobban dolgozik, mert magasabbra kell emelni a lábadat. Fokozatosan szoktasd magad a hóban futáshoz, és ne akarj olyan tempót futni, mint amilyet száraz időben tudsz.

 

Belesétálni ér!

Alapból sem ciki belesétálni az emelkedőkbe, de hóban, sárban, jégen pláne ne foglalkozz a tempóval, csak fuss, kocogj, csússz, mássz, ahogy jól esik.