Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Szimpla, dupla terep élmény - a köbön

Van az őrületnek szimpla és dupla fokozata. Nagyjából így lehet leírni hazánk talán egyetlen páros terepfutóversenyét, melyet a Mátrában rendeztek a hétvégén.

A futás őrületnek is vannak fokozatai. Kell egy kis kattanás (még inkább edzettség) ahhoz, hogy valaki júliusban kétszer vagy akár négyszer is felszaladjon Kékestetőre. A Dupla & Szimpla élmény nevezetű terepfutóverseny nem a kezdők versenye, nem extrém, de azért melós. Szépsége, hogy csak két fős csapatban lehet teljesíteni. Ezen a versenyen nem hirdetnek győzteseket, pontosabban itt mindenki győztes, aki beér. Este persze senki sem hagyja ki, hogy rápillantson az eredménylistára.  :)

A Mátrában megrendezett versenyen Szimpla távon 36,6km-t kell futni a pároknak és 1680 méteres szintkülönbséget kell megmászni, azaz kétszer kell felszaladni az ország legmagasabb pontjára, Kékestetőre. Dupla távon pont kétszer ennyi a feladat, azaz 73,2km futás, 3360 méter szintkülönbség leküzdése a cél, és négy kékestetői látogatás van a csomagban.

A Futásról Nőknek Magazin szerzői közül öten is jelen voltunk a versenyen. Dupla távon indult Maráz Zsuzsi (párja a kiváló ultrafutó Rudolf Tamás volt), Szimplán pedig Jakus Béla (párja Marx Kinga), Cser Zsófi Turchányi Emesével valamint e cikk írója Németh Györgyi (párja Küllős Máté). Jöjjön hát beszámolónk.

Maráz Zsuzsi - rudolf tamás -  A Dupla élmény győztesei! 9:51:01

"Voltak emlékeim tavalyról, hogy mire számíthatok, de valahogy a nehézségeket átértékeljük fejben, megszépülnek az emlékek, így elfelejtettem, hogy milyen emelkedők és lejtők nehezítik majd a dolgomat. "

Maráz Zsu, Rudolf Tomi - Dupla élmény 2016 (fotó: terepfutas.hu)

"Rudolf Tomi (Csika, párom a versenyen) nagyon gáláns és figyelmes volt, igazodott mindenben hozzám, segített és tanított. Sajnálom, hogy így elrontottam az idejét, de a dolgom az volt edzői utasításra, hogy ne fussuk szét magunkat, ne sérüljünk le, tartsuk a megadott pulzushatárt és fogjam vissza a párom. Csak a pulzus betartásával volt gondom, a többit kipipálhatom. 

A verseny rendezői nagyon kitettek magukért. Feleslegesen cipeltem a zsákomban a géleket és az energiaszeleteket, mert a frissítőasztalok kínálata számomra teljesen kielégítő volt. Voltak nehézségeim a futás közben, ami megerősített abban, hogy erre a terepre én a heti 1 terepfutással keveset edzek, azaz még mindig csak kezdő terepfutó vagyok.  Voltak néma fogadalmak, hogy „soha többet „ …….., de összességében ismét egy nagy élménnyel gazdagodtam. "

A páros futásban fontos, hogy verseny előtt tisztázzuk, hogy mik az elvárások a másik féllel szemben. (Maráz Zsuzsi)

Jakus Béla  - Marx Kinga - A szimpla táv győztesei! 4:11:05

 

Jakus Béla és Marx Kinga - Szimpla élmény győztesei, és Béla az FN magazin futóedző szakértője.

Béla és Kinga az életben is egy párt alkotnak, és mivel a terepfutás közös szerelem, most együtt indultak a Szimpla távon. 

"A tavaszi-nyári futóidényünk utolsó versenyének a Velebit maratont terveztük Horvátországban június végén,de a tavalyi szimpla élmény olyan jól sikerült, hogy úgy döntöttünk Kingával, hogy kicsit kitoljuk a szezont.

Szombat este megbeszéltük a frissítési taktikánkat és kiporcióztuk Kinga izóital adagjait, 4 tasakkal, amiben az izópor mennyisége a szakasz hosszától függően volt kimérve. A taktika része az volt, hogy a felszerelést és a frissítőt én viszem, neki csak futnia kell, ő meg sem áll frissíteni, a pontokon. Én feltöltöm a kulacsokat és próbálom hamar utolérni, ő pedig menet közben frissít. IAhzt is megbeszéltük, hogy ezen a futáson az eredmény teljesen másodlagos, olyan tempót megyünk, amiben végig mindketten jól érezzük magunkat, és ha pár percet benne hagyunk a versenyben az sem baj. 

Az első pontra, Kékesre meglepően gyorsan felértünk 1h01p alatt a harmadik helyen.

Lefelé a sombokor aljáig - ami egy nagyon meredek lejtő -  nem a mi terepünk volt, 4 csapat is leelőzött. Próbáltam Kingát a mered lejtőn nem nagyon frusztrálni, de így is morcosan fogadta a tanácsaimat, úgyhogy befogtam a számat és megvártam, míg épségben leér. Innen újra jó tempót futottunk a parádsasvári pontig, és a hetedik helyen voltunk. Kinga folyamatosan azt mondta, hogy nagyon könnyen megy neki, nagyon jól esik a futás, tudtunk beszélgetni és élveztük a versenyt.

Nagyon jó tempót mentünk, szinte minden emelkedőt kifutottunk, és csak a nagyon meredek emelkedőkön sétáltunk,de itt is erős tempóban, dinamikusan. 

Kékesre a 4. helyen értünk fel, szokásos frissítés, ami  kb 10másodperc volt már, rohantam Kinga után.  Leelőztünk több párost is, de nem figyeltük, hogy hosszú vagy rövid távosok, mert nagy tempókülönbség volt köztünk. Majd egy rövidtávos párost értünk utol, akik sokáig tapadtak ránk,de az egyik futó kicsit lemaradt és mondtam Kingának,hogy most már lépjünk ki a kényelmes tempóból, mert ebből dobogó is lehet (ami egyébként ezen a versenyen nincs ☺). 4-5 km-rel a vége előtt azt mondták az utolért duplások,hogy mi vagyunk az első helyen. Ezt először nem akartuk elhinni, de amikor már a harmadik utolért páros azt mondta,hogy mi vezetünk, akkor örültünk. ☺

"Azt gondolom, hogy egy páros futásnak ilyennek kell lennie, amikor a társak segítik, támogatják egymást.  Szerintem ennek a műfajnak ebben van a szépsége. Persze néha nehéz összehangolni két futó egymástól többnyire különböző tempóját. Mindenkinek más az erőssége, a gyengéje, máskor jön a holtpontja, igazodni kell a másikhoz."  (Jakus Béla, Futásról Nőknek futóedzője)

Sikerült megvalósítani a célunkat, örömfutásban volt részünk, holtpontok és igazi küzdelem nélkül. Úgy éreztük, hogy elrepült az idő és csak az élmény maradt. " 

Cser Zsófi és Turchányi Emese - Szimpla élmény 6:07:32

"Már tavaly is szemeztünk a Szimpla élménnyel, de idén még aktuálisabbá vált számunkra ez a verseny: egyrészt egy elég szintes pálya, másrészt jó edzés az OCC-re a Kékes kétszeres megmászásával. A lehető legelső alkalommal regisztráltunk, így bekerültünk abba a szűk körbe, akik elindulhattak ezen a megmérettetésen. A Mátrába mindig szívesen megyünk, az egyik legszebb hegyvidéke az országnak. Jó volt a sok ismerős arccal találkozni, egymást köszönteni, összemosolyogni. Tudtuk, hogy nem lesz egyszerű a ránk váró feladat, így már előre készültünk lelkileg arra, hogy először délről, majd Parádsasvárnál visszafordulva északról hódítsuk meg az ország legmagasabb pontját. Bár nem a legideálisabb állapottal indultunk reggel, sokáig az is kérdéses volt egyáltalán el tudunk-e indulni, mivel

Zsófi és Emese írásait is olvashatjátok itt az FN Magazinban.

Emese nem volt a toppon. Ügyesen felgyúrta magát a reggel 8 órás rajtra, így nekivágtunk a távnak (amiről akkor még nem tudtuk, hogy 5 óra 40 percen keresztül fog tartani). A rajt előtt felmarkoltuk a szervezőktől tesztelésre kapott terepfutóknak készített botot, így felfelé és lefelé is kipróbálhattuk milyen bottal futni. Ez is az OCC-re való felkészülésünk része, több, már a versenyt megjárt ismerős erősen ajánlja a bot használatát a versenyen. A Szimpla élmény, bár nem a legkönnyebb terepfutó rendezvény, de az biztos, hogy az egyik legszebb. Gyönyörű útvonalakon vezetett minket az itiner, mellettünk patak csörgedezett, vagy éppenséggel óriás fák emelkedtek és nyúltak az égbe és védtek a nyári forróságtól. Az első Kékes mászás tűnt könnyebbnek (a kék háromszögön), míg az onnan levezető, a Sombokor szakszként elhíresült sárga turistajelzés pedig a legnehezebbnek. A második Kékes hódítás már kicsit lassabban ment, látszott, hogy nem vagyunk aznap a toppon, de tudtuk, szintidőn belül be kell/be fogunk érni. Így is történt az utolsó 10 km-es szakaszon futva leereszkedtünk Mátrafüredre. Mindketten egyetértettünk abban, hogy érzésre nekünk kicsit az első UTH-ra emlékeztetett a Szimpla élmény: kicsit nehéz volt, kicsit szenvedtünk, kicsit rezgett a szintidő, nem úgy ment, mint szokott, de a mienk és megcsináltuk. Ketten, párban, mert párosan szép az élet!"

Németh Györgyi, Küllős Máté - Szimpla élmény - 4:58:08

Küllős Máté, Németh Györgyi - A Matyi haladj már csapat

A Szimpla nem egy egyszerű pálya, pedig a verseny neve mást sejtet. A szintkülönbség és a táv önmagában még nem is lett volna nehéz, de a terep nehézsége fokozta az "élvezetet".  Sok sziklás, apró köves, fű alatt megbúvó kődarab nehezítette a pályát, mely hol felfelé, hol lefelé haladt. Pihenős, viszonylag sík részen nem sokat futhattunk.  Végig figyelni kellett, hogy emeljük a lábunkat, nehogy esés legyen belőle. Sajnos Matyi így is megbotlott és egy hatalmasat esett, amivel nem volt egyedül. Ennyi balesetet, mint aznap a Mátrában,  nem láttunk még versenyen. Talán a terep, talán a meleg, talán a fokozódó fáradtság okozta mindezt. Végig maximális koncentrációt igényelt az útvonal. Régóta futunk és túrázunk együtt, tudtuk, hogy mire számíthatunk egymás teljesítményével kapcsolatban. A Szimpla egy olyan verseny, ami szépen mutat a hazai terepfutóversenyek skalpjai közt. Nagyon szimpatikus, hogy a verseny végén minden párost kihívnak a díjátadón és nincsenek helyezések, mintha tényleg mindenkit egyenrangú teljesítőként kezelnének. Érem helyett pedig dögcédulát kaptunk, melybe belenyomták csapatunk nevét. 

Ha jövőre Szimplázni vagy Duplázni szeretnél, akkor ne hagyd abba az edzéseket, mert ez a verseny azokat hívja, akik rendszeresen futnak terepen!

És egy jó hír a végére! 2017-ben május elején rendezik majd a versenyt, tehát a nyári kánikulát elkerülhetitek.