Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Ikonikus körök a Budaiban

Kezdő és haladó terepfutóknak.

Nem, nem a gabonakörökről lesz szó, hanem néhány, a Budai-hegységben található terepfutó körről. Három útvonalat hoztunk, a közös bennük pedig az, hogy mindegyik a Hármashatár-hegy környékről indul. Egy könnyű, egy közepes és egy nehéz útvonalat mutatunk be: a Panoráma-kört, a Kálvária-kört és a Balboa-kört (ami nem is kör).

 

Panoráma-kör

A Budai-hegység talán legnépszerűbb futóútvonala a Panoráma-kör. Kezdő terepfutóknak is jó szívvel javasoljuk: a 9,8 kilométeres kör 330 méter szintet tartalmaz, ami a terepfutással most ismerkedőknek is teljesíthető kihívás. A Fenyőgyöngyétől indul, tehát könnyen megközelíthető. A neve pedig nem véletlenül panoráma, az Árpád-kilátó és a Virágos-nyereg is csodás kilátást nyújt, sőt, még oroszlánt is szelídíthetünk az Oroszlán-sziklánál.

Érdekesség: Az ülő oroszlánra emlékeztető dolomittömböt Glück Frigyes egy szobrászművésszel élethűbbre faragtatta. A szikla a második világháborúban megsérült. Az orosz csapatok az oroszlán fejét lerobbantották, hogy járműveik elférjenek a keskeny úton. A csonkítás ellenére a szikla még ma is egy ülő oroszlánra hasonlít.

A tracket itt találod.

 

Kálvária-kör

Ez a kör 11 km hosszú és 355 métert emelkedik, tehát egy kicsit nehezebb, mint a Panoráma-kör. Kezdőkként is vállalható, de ember, illetve terepfutó legyen a talpán, aki a Kálvária-hegyre vezető ösvényt megfutja. Ez az útvonal a Hármashatár-hegyi Kiránduló Központtól indul. Az útvonal csúcspontja a Kálvária-hegy, ahol három kereszt várja a pihegő terepfutót. A hegycsúcsról csaknem teljes körpanoráma nyílik, ahonnan az egész Solymári-völgy, a Budai-hegység és a Pilis egy része is látható.

Érdekesség: A kálvária keletkezési ideje nem ismert, de valószínűleg már az 1700-as évek végén is lehetett itt keresztút.
 
A tracket itt találod.
 
 

Balboa-kör

Ha létezik ikonikus útvonal a Budaiban, akkor az a Balboa. Azt tartja a mondás, hogy amíg nem futottál Balboát, addig nem vagy terepfutó. De készülj fel, ez az kör – ami nem is kör, hanem egy oda-vissza útvonal – nem viccel: 19 kilométer, 890 méter szint, tehát ha már csukott szemmel, hátrafelé futva is megy a fenti két útvonal, akkor talán van esélyed ezt is lefutni. De félre a tréfát, a Balboa tényleg nem viccel. Combos kaptatók, sunyi emelkedők, technikás lejtők – itt tényleg van minden, mint a búcsúban, kivéve a kakasos nyalókát. Mert ez inkább a szopóka kategória. Ezt a kört haladóbb terepfutóknak ajánljuk!
 
A tracket itt találod.
 
 
Ancsur kedvenc bükki terepfutó helyeiről ebben a cikkében olvashattok: