Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Hogyan tanulhatsz meg „jól” elesni?

sportpoint74 | Van az úgy, hogy a következő lépés nem úgy sikerül, ahogy kellene, és jön a bumm...

Terepfutás közben bizony előfordul...

Sokan azért tartanak a terepfutástól, mert félnek attól, hogy elesnek. Ez valóban előfordul, én sem ismerek olyan terepfutót, aki ne bukott volna már orra néhányszor. Kár szépíteni; az esés a terepfutás része, de ha megtanulsz „jól” esni, akkor nem kell ettől annyira félni. Erre hoztam néhány tippet.

 

1. Legyél erős!

Ha erős törzsizomzattal rendelkezel, akkor esélyes, hogy egy esés nem fog úgy „megnyekkenteni”, mint egy gyengébb embert. Az esés során a tested sokkal inkább „egyben” tud maradni, így kevésbé fognak a különböző testrészeid megrándulni, és a károk minimalizálhatók.

 

2. Csússz, gurulj!

A becsapódás erejét csúszással vagy gurulással tudod tompítani. Ha az esés elkerülhetetlen, akkor ne próbáld megállítani, ne feszítsd meg a tested, inkább vedd fel az esés ritmusát, amit gurulással vagy csúszással próbálj meg tompítani.

 

3. Válts irányt

Igen, esés közben, amikor éppen a levegőben vagy, akkor is lehet irányt változtatni! Ha megpróbálod áthelyezni az egyensúlyodat, akkor ezzel megúszhatod az éles sziklát, és puhább talajon, például avaron vagy a füvön landolhatsz, már ha van ilyen a közeledben az esés pillanatában.

 

4. Védd magad!

A már említett csúszás és gurulás sokat tompíthat az esésen, de igyekezz a karjaiddal védeni a fejed és a felsőtestedet. Inkább érkezz a karodra, válladra, mint hogy a fejed, mellkasod vagy a csípőd kapja a nagy ütést.

 

5. Gyakorolj!

Ha túl gyakran esel el terepfutás közben, akkor érdemes a futótechnikádon is dolgoznod. Ezt síkon, aszfalton végzett célzott futóiskola gyakorlatokkal tudod javítani! Egy kis érdekesség: manapság már léteznek „esés tanfolyamok” is, ahol a résztvevők elsajátíthatják a helyes technikát.