Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

960 liter kólát iszunk meg az Ultra-Trail® Hungary frissítőasztalairól

ultratrail.hu | Ultra-Trail Hungary számokban: zéró műanyag, 960 liter kóla, 34 kg sajt, 930 liter izotóniás ital.

Izgalmas számok és statisztikák az UTH-ról.

Az Ultra-Trail Hungary vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb és legprofibban szervezett hazai terepfutóverseny. Egy futóverseny remek szervezése abban nyilvánul meg, hogy minden klappol. Jól jelölt a pálya, szuper a frissítés az asztaloknál, élvezetes az útvonal, és minden infó megvan arról, hogy mit, mikor és hol találhatsz a verseny előtt, alatt és után. Gondoltad volna, hogy ezen a terepfutó versenyen majdnem ezren indulnak (2018-ban 975 fő), és számukra a frissítőasztalokra összesen 290 kiló banánt tesznek ki? Tudtad, hogy a verseny sikeres lebonyolításában legalább 190 ember vesz részt?  A verseny előtti napokban, a ráhangolódást segítve, pár érdekes statisztikával (a 2018 adatok alapján) szeretnénk szórakoztatni az Ultra-Trail Hungary-val kapcsolatban.

 

Az UTH indulói átlagban 38 év felett járnak

Mindig is tudtuk, hogy a hosszabb távok a tapasztaltabb, ergo idősebb futóknak jönnek be. Bár a korosztályok szórását és szélső értékeit nem tudjuk, az viszont ismert adat, hogy a 29-112 kilométeres távok indulóinak átlagéletkora szinte hajszálra megegyezik egymással. A legrövidebb Visegrád Trailen 38,3 év, a Szentendre Trailen 39,2 év, a Szentlászló Trailen 39,8 év, míg a leghosszabb távon, a 112 kilométeren 39,3 év az indulók átlagéletkora.

 
ultratrail.hu
|
Az Ultra-Trail Hungary indulóinak átlagéletkora 38 év felett van.

 

Minél hosszabb a táv, annál kisebb a női indulók aránya a teljes mezőnyben

A legrövidebb 29,8 kilométeres távon indul a legtöbb nő, a teljes mezőny 44%-át mi, csajok tesszük ki. Ahogy nőnek a távok, úgy csökkennek az arányok. 54 kilométeren 25%-ban indulnak nők, a 84 kilométeres távon 22%-os az arány, és a leghosszabb távon csupán 8%! Valószínűleg a munka-család-sport háromszögben keresendő a magyarázat, hiszen, valljuk be, egy hosszabb verseny több és minőségibb felkészülést igényel, amihez már jóval időre van szükség – de ez csak tipp a részemről.

 

90% feletti a sikeres teljesítések aránya a legtöbb távon, kivéve...

Egy átlagos futó számára a legfőbb cél, hogy szintidőn belül teljesítse a kitűzött versenyt. Az UTH nevezői többnyire jól mérik fel a képességeiket, mert 2018-ban jóval 90% felett volt a Visegrád, a Szentendre és a Szentlászló Trail távjain is a teljesítők aránya. Mivel a hosszú távokon sok váratlan dolog történhet, így talán senki sem csodálkozik azon, hogy a 112 kilométeres, 4182 m szintemelkedéssel bíró UTH-n jóval többen kényszerültek feladásra: a 2018-as UTH-indulók 72 %-a ért célba.

 
ultratrail.hu
|
90% feletti az Ultra-Trail Hungary teljesítőinek aránya a 100 km alatti távokon.

 

Az indulók mindössze csak 20%-a készül edzői segítséggel az UTH versenyszámaira

Ebből következően az indulók 80%-a egyedül készül. Az UTH bármelyik távjának teljesítése években mérhető futótapasztalatot feltételez. Arra vonatkozóan, hogy az indulók hány éve futnak, nincs információnk, de a pályák nehézségéből és hosszából feltételezhető, hogy még a legrövidebb táv teljesítői is biztosan több mint egy éve futhatnak – ufók persze mindig vannak...  A nevezők futótapasztalatára vonatkozóan azt tudjuk biztosan, hogy az indulók legnagyobb része, 39%-a évente 4-6 versenyre jár, és a legtöbben, 59%, heti 3-4 edzésből készülnek fel az UTH-ra.

Az UTH indulói a 21 és 50 km közötti versenyeket szeretik a leginkább

A válaszadók 37%-nak a 21 km-es táv a kedvence, 6% a 20-30 km közötti versenyeket kedveli, 2% a 30-40 km közöttieket, 16% kedvence a klasszikus maratoni táv, és 23% pedig az 50 km körüli versenyeket preferálja. Az 50 km feletti egyre "ultrásabb" versenytávokat kedvelő indulók aránya már csak 16%. Ellentmondást láthatsz a számok mögött, hisz az UTH 3 versenyszáma is 50 km felett van. Ezek a számok pontosan azt jelzik, hogy nem mindennap és minden hétvégén futható versenyről van szó, de igazi koronája lehet az UTH-versenyszámok bármelyikének teljesítése egy amatőr futó életének.

960 liter kólát iszunk meg az UTH frissítőasztalairól

Bár sokan visznek saját frissítést, az UTH frissítőasztalain minden megvan, ami segíthet a teljesítés során. A verseny alatt megeszünk 34 kiló sajtot, elfogy 930 liter izotóniás ital, 960 liter kóla, 290 kiló banán, 135 kiló alma és 28 kiló Milka csoki, valamint 550 doboz alkoholmentes sör és 1250 adag meleg étel. Nincs mese, a futáshoz kell az energia. Aki szeret enni, annak érdemes a futást választani. :) 

Zéró műanyag-felhasználás

Az UTH nagy hangsúlyt helyez arra, hogy ne használjon a verseny egyetlen helyszínén se műanyagpoharat, -tányért vagy evőeszközt. A verseny indulói mára megtanulták, hogy saját pohárral érkezzenek. Így elkerülhető a felesleges műanyag használata. A futás utáni meleg ételt idén porcelán tányérban szolgálják fel, és mosható evőeszközöket használnak majd a zéró műanyag jegyében.

További érdekességek az UTH-ról itt.