Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Hajrá Balboa!

Február 10-én, immár hatodszor bújhatsz Rocky Balboa bőrébe, és emelheted karod a magasba az Erzsébet-kilátónál. Bemutatjuk a Balboa közösségi futást.

Minden év februárjában, furcsa, szürke melegítős alakok lepik el a Budai-hegységet. Ilyenkor van a Balboa közösségi futás. A legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze a rendezvényről. 

Mi a Balboa kör?

Egy 19,4 km-es, 829 m szintemelkedésű kör a Budai-hegységben, ami a Fenyőgyöngyétől indul, a Hűvösvölgyön és a Szépjuhásznén át, a János-hegyi Erzsébet-kilátónál megfordul, és indul vissza. Az útvonalat és nevet még 2009-ben Lúdtalp avatta: Közeledik már a csúcs, előttem a kilátó, és az ismert néhány lépcsőfok. Még jobban nekifeszülök, szinte sprintelek – most már tudom hogy fogják hívni ezt a kört – s ahogy felérek a lépcsőkön, diadalittasan lököm a két kezem a levegőbe akár Rocky Balboa." . Az útvonal és a program gyorsan népszerűvé vált, és évente egyszer egy közösségi futás keretében futja le több száz terepfutó.

Miért kell a szürke kapucnis melegítő?

Már a Balboa kör ötlete is az 1976-os Rocky című filmhez kapcsolódik, így a kultikus melegítő és kézlendítés is. A filmben, a bokszoló Rocky Balboa (Sylvester Stallone), szürke pamutmelegítőben fut, majd a Philadelphiai Művészeti Múzeum lépcsőin felérve, kezét magasba lendíti a jól elvégzett edzés után érzett mámorban. Érdekesség, hogy a lépcsőket a film után „Rocky lépcsőnek” hívják. A film tiszteletére, és mókából szürke melegítőt öltenek a futók a Balboa körre, és világszerte, hisz nem csak Magyarországon rendeznek Balboa futást. 

Ezt is olvasd el! Tippek a téli terepfutáshoz

Hol és mikor lesz?

Mielőtt belelkesülsz, informálódj! A Balboa nem egy könnyű kör, nagyon sok a szintemelkedés, a talajviszonyok változatosak, amit az éppen aktuális időjárás tovább variál. Semmiképpen ne indulj el, ha nem tudod lefutni a távot síkon, de még ha le is tudod, legyen nálad folyadék, ennivaló!

Az eseményről itt tudsz tájékozódni. Ha pedig elindulsz, ne feledd:

„Nem az számít, mekkorát tudsz ütni, hanem hogy milyen keményen állod az ütéseket, miközben csak mész előre”

(Rocky)