Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Bakancslistás terepfutóversenyek: UTMB

Az UTMB minden terepfutó álma.

Előbb-utóbb minden terepfutó hallani fogja azt, hogy UTMB. Míg sokaknak triviális, és egyből a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb terepfutóversenye villan be pár másodperc alatt, addig a legtöbb embernek csak egy értelmezhetetlen mozaikszó, vagy valamilyen - megint csak futó körökben ismert - zsargon körvonalai sejlenek fel.

 

MI AZ UTMB?

Az UTMB az Ultra-Trail du Mont-Blanc rövidítése. Nem szeretnék bármit is rosszul magyarázni, így a verseny oldalán található meghatározást hívom segítségül. Az UTMB a francia, olasz és svájci Alpokon keresztül ívelő hegyi futóverseny, melyben számos 2500 méter feletti részen, nehéz időjárási körülmények között (éjszakai futás, szél, hideg, eső vagy hó) kell haladni. Teljesítéséhez nagyon jó edzettségre, megoldó képességre, és a személyiség teljes és valós jelenlétére van szükség.

 

De milyen is az UTMB? Ebben a videóban megcsodálhatod az UTMB helyszíneit, Victor, a kamerával felszerelt sas szemével: 

 

 

Az UTMB mozaikszó, az Ultra Trail du Mont Blanc rövidítése, amely ezt a 170km 10 000m szintemelkedéssel bíró, nagyon hosszú és nehéz hegyi versenyt foglalja magában. Nem régóta rendezik meg,  2003-ban tartották az elsőt, azóta viszont egy teljes hetes rendezvénnyé nőtte ki magát, több futószámmal, így ma már ezt az egy hetes terepfutó rendezvényt is UTMB-ként emlegetik. Minden évben terepfutó és futó zarándokok ezrei keresik fel augusztus hónapban a francia kisvárost Chamonix-t, amely a francia-olasz-svájci határnál fekszik (érdekesség, hogy itt rendezték az első téli olimpiát 1924-ben, és az egyik testvérvárosa az amerikai síparadicsom, Aspen). Ez a kis város a szíve-lelke-versenyközpontja 2003 óta ennek a terepfutó rendezvénynek. Egészen a tavalyi évig a The North Face volt a névadó szponzor, de 2015-től már Columbia színekben indulnak a versenyek. Az esemény az évek folyamán több szatellit rendezvénnyel bővült, így immár öt táv közül választhatunk a klasszikussá vált UTMB mellett.  

Az Ultra Trail du Mont Blanc versenysorozatot minden év augusztus végén rendezik meg és egy hétig tart. Hét távon lehet indulni, ezekből kettőt gyerekeknek és 19 év alattiaknak rendeznek. Magyarán marad öt táv, amelyen felnőttként lehet regisztrálni, majd a sorsolás eredményétől függően indulni vagy sem. A leghosszabb táv kivételével,  a különböző versenyszámokhoz csatolt rövidítések, az adott versenyen érintett nagyobb városokat jelölik. Ezek a távok a következők:

UTMB – Ultra Trail du Mont Blanc (170 km – 10 000 m szint): a klasszikus táv, Chamonixből indul és oda is érkezik, érint három országot (francia, olasz, svájci).

CCC - Courmayeur – Champex – Chamonix (101 km és 6.100 m szint): az olasz Courmayeur városából indul, majd onnan halad észak felé az UTMB nagyjából utolsó kétharmadán. 

TDS - Sur les Traces des Ducs de Savoie (119 km és 7.250 m szint): ez is az olasz Courmayeur városából indul, de dél felől közelíti meg Chamonix-t és nem az UTMB nyomvonalán, hanem attól délre haladva kanyarodik aztán felfelé.

OCC - Orsières – Champex – Chamonix (53 km és 3.300 m szint): ’A’ táv, amin mi fogunk indulni, a nagy port kavart ’túl rövid és túl könnyű’, de nekünk pont elég lesz. :D A svájci Orsières városából indul és Chanonixba érkezik. 

Ezeken kívül létezik még egy táv, a PTL - La Petite Trotte à Léon (kb. 300 km és 28.000 m körüli szint), amely egy 2 vagy 3 fős csapatverseny, és évente változik az útvonala.

A verseny honlapján (www.ultratrailmb.com) természetesen minden fontos infót megtalálsz a rendezvényről, élő közvetítésben követheted az eseményeket, és persze eszméletlen beszámolókat is lehet találni. Jelenleg itthon is létrejött egy UTMB szurkolói oldal, ahol a magyar indulókról adnak hírt az oldal szerkesztői.

HOGYAN JUTHATSZ BE AZ UTMB-RE?

Az évek során a szervezők kénytelenek voltak bevezetni az előregisztrációs időszakot, amikor az indulni vágyóknak a nevezési díj egy részének a fejében regisztrálni kell a vágyott távra. Természetesen magának az előregisztrációnak is van egy feltétele: a jelentkezőnek rendelkeznie kell a versenyszámának megfelelő az ITRA (International Trailrunning Association) által felállított pontszámmal. Ezt a pontszámot különböző terepfutó versenyek teljesítésével lehet megszerezni. Magyarországon az Ultra Trail Hungary (www.ultratrail.hu) távjain lehet ilyen pontokat szerezni, de a szomszédos országokban is vannak nagyon jó terepversenyek (pl. az Istria 100 Horvátországban - http://www.istria100.com vagy az olasz Laveredo Ultra Trail - http://www.ultratrail.it), ahol pontok szerezhetők.

Bár nem ismerem mélyen a sorsolási procedúrát, de gondolom a szervezők célja, hogy minél sokszínűbb és összetettebb legyen ez a nívós verseny, így próbálnak minél több országból minél szélesebb körben sorsolni. Mindegyik távnak megvan a maga létszám limitje. A sorsolás online felületén szépen le lehet szűrni országokra az eredményeket, érdemes ránézni, hogy Magyarországról melyik távra, hányan jelentkeztek és hányan kerültek be. 

Az UTMB versenyszámaira csak az jelentkezhet, aki rendelkezik a versenyszámának megfelelő ITRA pontszámmal, amit hazai versenyeken is lehet gyűjteni.

Ha ezek után bekerülsz, akkor már csak edzeni és futni kell.

2003 óta sok minden változott a verseny háza táján, világrendezvénnyé nőtte ki magát. A 170 km-es táv mellett, egy terepfutó fesztivál született. Szerencsére az alapelv nem változott: bármely távot is tekintve, ez a rendezvény a futókról szól, azokról a mindenre elszánt emberekről, akik a Mont Blanc hegyével versenyeznek. Nem egymás ellen indulnak a profi és amatőr futók, sőt egymás kölcsönös tisztelete átjárja az egész rendezvény hangulatát.

Lizzy Hawker, ötszörös UTMB győztes

Lizzy Hawker, ötszörös UTMB női nyertes így ír Short Story About a Long Run című könyvében: „Bámultam a fölénk tornyosuló hegyeket, és nagyon kicsinek éreztem magam. Elfogott saját jelentéktelenségem érzékelésének elsöprő ereje. Mit csinálok én itt? Bármilyen fájdalom, kétség, remény vagy öröm fog érni az elkövetkező órákban… ki fog róla tudni? Kit fog egyáltalán érdekelni? Tettem fel a kérdéseket magamnak, miközben tudtam, hogy pár perc múlva az egész világ fog feltárulni előttem tele végtelen lehetőséggel.”  

 

Végül íme egy videó a 2018-as UTMB rajtjáról

(A fotók az UTMB engedélyével lettek közzétéve. Copyright - UTMB - Alexandre Girbal - Minden jog fenntartva)

A 2019-es UTMB magyar indulóinka listája (forrás: UTMB szurkolói oldal

YCC

15204 NÉMETH Luca

 

TDS

6450 BELUS Tamás

8135 BERTA Gabriella

8007 BUDAY Peter

6572 FILE Balazs

6963 KASSAI Zoltán

6987 KERESZTES Csaba

6654 MEDGYESSY Gergely

6910 NAGY Laszlo

7146 NÉMETH Péter

6517 PAPP Tünde

7136 PINTÉR Balázs

7846 SZABO Bela

 

OCC

10312 BACSO Bence

10977 BAKSA Zoltán

11736 BALOGH Péter

10829 BODI Imola

11738 LEVAI-JENNET Gabor

10569 MAROSI András

11517 MILLEI Dénes

10376 ORI Miklos

10469 PANYOR Krisztina

10584 SULYOK Eniko

11892 SZALÓKI György

10456 ZOKA-UJHELYI Zsofia

 

CCC

4222 ANTAL Peter

4570 BARTALOS Gergely

4035 BONTOVICS Timea

4206 GEDAI Attila

4664 HALLAI Raymond

3689 HORVATH Mark

4034 LELKES Gusztáv

3119 MUHARI Gabor

5396 SZÉLL Gergely

4745 VESO Tamás

 

UTMB

1473 HORVATH Bálint

377 KOVACS Daniel Marton

2482 KUPSZA András

937 ROSKOVICS Nyikolaj

1765 SKENDEROVIC Alfred

2572 WAGNER András

128 WERMESCHER Ildiko

708 ZETENYI András