Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Villámlábú lányok futottak fel a hegyre - VII. Pilis Vertikál

Csuta Albert | A leggyorsabb 5 női hegyifutó (balról jobbra): Tiricz Irén, Csuta Dorottya, Merényi Tímea, Horváth Tímea, Ősi Eszter.

Ők a leggyorsabb csajok a hegyen.

Biztosan órákig lehetne azon vitatkozni, melyik verseny műfaj a legnehezebb a futásban: az ultra, egy tempós maraton, egy technikás terep, egy sprint vagy a vertikál? Egy biztos, felfelé futni egy viszonylag rövid de annál komolyabb emelkedőn, kőkemény.

A hosszú hétvégén, március 15-én, hazánk legjobb női terepfutói versenyeztek egymással a VII. Pilis Vertikál hegyifutó versenyen. Nemcsak a pálya meredeksége (6,5 km, 550 m szintemelkedés), de a felázott talaj is kihívást jelentett az indulóknak. "A főszervező, Kimmel Péter, egy minőségi, minden tekintetben magasszintű versenyt rendezett, ahova sikerült a magyar felnőtt hegyifutó elit legjobb női versenyzőit is meghívni" - mondta Csuta Albert, annak a 15 éves Csuta Dorottyának az édesapja, aki a felnőttek közt versenyzett a Pilis Vertikálon.

 
Csuta Albert
|
Az abszolút verseny dobogósai: 3. Horváth Tímea 2. Csuta Dorottya 1. Merényi Tímea

 

A versenyen 10 másodpercenként indították a futókat.

Az idei verseny erősségét jól mutatja, hogy élmezőnyből öten az eddigi pályacsúcson (38:22) belül érkeztek célba. Közülük négyen már komoly felnőtt hazai és hegyifutó válogatottbeli eredményekkel hívták fel magukra a figyelmet: Ősi Eszter a legfrissebb, 2018-as felnőtt hegyifutó magyar bajnok, Horváth Tímea kétszeres felnőtt hegyifutó magyar bajnok, Merényi Tímea kétszeres hegyifutó összetett világkupa dobogós és háromszoros hegyifutó magyar bajnok, valamint Tiricz Irén, Balboa pályacsúcs tartó, Piros 85 pályacsúcs tartója, a Kékes Csúcsfutás győztese, mind a négyen felnőtt magyar válogatottak hegyifutásban. A felnőttek között lehetőséget kapott Csuta Dorottya is, aki elsősorban középtávfutóként teszi le névjegyét az atlétika világában, de aszfaltos és terepfutó versenyeken is előszeretettel méreti meg magát.

 
Csuta Albert
|
Elől Csuta Dorottya, mögötte Merényi Tímea.

 

 

A versenyen az alábbi női abszolút eredmények születtek:

1. Merényi Tímea 34:46

2. Csuta Dorottya 35:02

3. Horváth Tímea 35:57

4. Ősi Eszter Aliz 36:47

5. Tiricz Irén 38:16