Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

A 3 legnagyobb para terepfutás közben

by Izf | Ne tarts a terepfutástól, némi felkészüléssel és odafigyeléssel minden megoldható

Így győzheted le a félelmeidet!

Kezdő terepfutóként az erdő és a hegyek olykor félelmetesnek tűnhetnek. Ilyenkor támadnak a „terepparák”... Ne aggódj, mindenre van megoldás!

 

1. para: Eltévedek

Eltévedsz, rád sötétedik, plusz kilométereket teszel meg, hulla fáradtan kavarogsz. Igen, ez előfordulhat, de simán elkerülhető. Egyrészt úgy, hogy előre megtervezed az útvonalat. Ha van sportórád, akkor rá tudod tölteni a térképet, és az óra navigál. Másrészt úgy, ha kezdőként egyszerű útvonalat választasz, ami végig jelölt turistaúton halad. Lejegyezheted a jelzésváltásokat, valamint vihetsz térképet is, ha a technika cserbenhagyna.

Jó megoldás lehet az is, ha egy megkérsz egy tapasztaltabb terepfutót, hogy kísérjen el néhányszor és mutasson néhány útvonalat.

 

2. para: Kimegy a bokám

Ez megint egy valós félelem, sajnos a legtöbb terepfutónak volt már bokával kapcsolatos sérülése. Szerencsére ez ellen is tehetsz! Kezdőként kerüld a nagyon technikás, sziklás terepet, maradj egyenletesebb talajon. Ha mégis komolyabb kihívást jelentő felülettel találkozol, akkor válaszd a tempós gyaloglást.

Futás közben előre nézz, ne nyomkodd a telefonod, ne forgolódj hátra. Folyamatosan pásztázd az előtted lévő néhány métert, hogy előre fel tudd mérni a terepet.

A lépésszámodat növeld: a kis, szapora lépések kontrolláltabbá teszik a futásodat és megelőzhetik a sérülést is.

 

3.para: Vadállatokkal találkozom és megtámadnak

A találkozásra van esély, a támadásra kevesebb. A vadak jobban félnek tőled, mint te tőlük. Ha megérzik a szagodat, akkor inkább eltűnnek az erdőben, mint hogy elinduljanak feléd.

Őzekkel, szarvasokkal, muflonokkal találkozni pedig igazi élmény, tőlük végképp nem kell félni. A kicsinyeit terelgető vaddisznó sem fog megtámadni, ilyenkor maradj nyugodt, és ne tegyél hirtelen mozdulatot.

Bár újra ás újra felröppenek a hazai medvékkel kapcsolatos hírek, kicsi az esély, hogy macival találkozz. Ha ez mégis bekövetkezik, a szakemberek ajánlását ide kattintva olvashatod el.