Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

5 tipp, hogy jobb terepfutó legyél!

By lzf | A terepfutás csodálatos sport, amiben folyamatosan fejlődhetsz

Szakértőnk tanácsai.

A terepfutás szép, de összetett mozgásforma. Ami az aszfalton és síkon beválik, nem biztos, hogy a hegyen is célravezető. Szabó Anna triatlon- és futóedző – nem mellesleg civilben kiváló amatőr triatlonista és terepfutó – tippjeinek segítségével még jobb terepfutóvá válhatsz!

 

 1. Tanulj meg tempósan gyalogolni felfelé

  Igen, jól olvastad: gyalogolni. A komolyabb terepversenyeken még a profik sem futnak végig, van az a meredekség, ahol gyalogolni sokkal hatékonyabb és gyorsabb. Ha nem mászol hatékonyan, akkor a pulzusod is magasabb lesz, ami hosszú távon nem tesz jót az erődnek, pláne, ha egy hosszabb ultráról van szó. Ha aszfaltról érkezel, akkor bizony félre kell tenni az egódat, mi szerint „de hát én futó vagyok, nem fogok gyalogolni”. Hidd el, ha a gyaloglás a stratégiád része, akkor gyorsabb leszel, és a tempód is fenntarthatóbb lesz!

 2. Gyorsulj síkon!

  A jó terepfutóknak síkon sincs szégyenkezni valójuk. Az, hogy nagyrészt terepversenyen indulsz, nem azt jelenti, hogy nem kell síkon futnod, sőt! Egyrészt a futótechnikádat nagyon szétszedi a terep, síkon erre jobban oda tudsz (és kell is) figyelni. Másrészt egy hegyi versenyen is lehetnek sík vagy enyhén lejtős, jól futható szakaszok, és ha ezeket jól meg tudod futni, azzal sokat nyerhetsz.


 3. Lefelé suhanás

  A hatékony lejtőzéshez jó technika és sok-sok gyakorlás szükséges. Ha azt veszed észre, hogy lefelé előzöl, de felfelé rendre visszaelőznek, akkor érdemes erre nagyobb hangsúlyt fektetni. A gyors lejtőzéshez elengedetlen a megfelelő erő-állóképesség, hiszen ez a mozgásforma megterhelőbb az ízületeknek, mint a felfelé futás.

 4. Fuss nálad tapasztaltakkal!

  Érdemes néha nálad tapasztaltabb terepfutókkal is edzened, akár egy terepfutócsapathoz csatlakozva, akár egy terepfutótábor keretében, ha van rá lehetőséged, mert rengeteget lehet egymástól tanulni. Én például októberben egy szuper zempléni terepfutótáborba megyek, ahol sok kezdő és középhaladó futót fogunk a terepfutás rejtelmeibe bevezetni!


 5. Légy erős!

  A terepfutáshoz erős törzs- és lábizomzat szükséges. Erősítsd tehát a tested, akár otthon, akár egy edzőteremben! A saját testsúlyos és a súlyzós gyakorlatok egyaránt szóba jöhetnek.