Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

4 ok, amiért nem kell terepultrát futnod ahhoz, hogy „igazi” terepfutó legyél

By lzf | Fuss olyan távokat és olyan helyen, ami megdobbantja a szívedet

Nem való mindenkinek.

Az új szelek fújnak a futás világában, a maraton lett az új 10 kilométer, és innen szinte „egyenes út” vezet az ultratávok felé. Ezzel én személy szerint nem feltétlenül értek egyet, hiszen egy ultra lefutásához általában több év megfeszített munkája szükséges.

 

Azt is el kell fogadni: nem mindenki alkalmas arra, hogy ultrázzon. Sőt, nem mindenkinek KELL ultráznia. Ez amúgy igaz az Ironmanre is; nem kellene, hogy törvényszerű legyen, hogy aki triatlonozni kezd, annak KÖTELEZŐ a hosszútáv. Sőt, továbbmegyek; nem kell, hogy első versenynek egyből ezt válassza a kezdő triatlonista. Pedig erre is van példa szép számmal. A terepultráról nem is beszélve, hiszen egy 100 kilométeres verseny sok szinttel jóval hosszabb ideig tart, ráadásul mentálisan és fizikálisan is jobban igénybe vesz, ha a táv mellett 2-3-4000 méter szintet is le kell küzdeni.

Hoztam is 4 okot, hogy miért és milyen esetekben NE legyél (terep)ultrás.

 

 1. A terepfutás nem viccel

  Kemény vagy? Lehet. De az is lehet, hogy a terep keményebb nálad. A talajviszonyok, a sziklák, az időjárás, a kizárólag négykézláb megmászható emelkedők és a gatyafékes lejtők még egy 2 órás terepfutást is komoly kihívássá tehetnek. Egy ultrán ezt sokszorosan kapod az arcodba, de úgy, hogy már hulla fáradt vagy, rossz a gyomrod, órák óta pisilned kell, de annyira hideg van, hogy képtelen vagy megállni és elvégezni a dolgodat.

 2. Nem a méret a lényeg

  A „papírforma” szerint 5 kilométert könnyebb lefutni, mint egy 100-as terepultrát. De ez olyan, mintha az almát hasonlítanánk össze a körtével. Egy jó 5 kilométert futni kemény meló. Egy 100-as ultra szintén. De ki és milyen alapon mondja meg, hogy „melyik ér többet?” Egyik sem jobb és több a másiknál, hiszen teljesen más jellegű kihívások.


 3. Tudd, mit tesz boldoggá

  Rövid, de meredek? Többnapos kihívás, minimális alvással? Csináld azt, ami igazán megdobogtatja a szíved. (Fiziológiailag nyilván az előbbi.) Ha tudod, hogy miért csinálod, és azt csinálod, ami boldoggá tesz, nyert ügyed van.


 4. Nem akkor leszel „igazi” (terep)futó, ha ultrázol

  Nem mindenkinek való az ultra. Ahogy a 10 kilométer vagy az 1500-as síkfutás sem. Ha terepen futsz, akkor terepfutó vagy, ha futsz, akkor futó vagy – ez ilyen egyszerű. Ez nem a teljesített táv függvénye. (Még akkor sem, ha a közösségi oldalak mást sugallnak).