Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Gyerek mellett is el lehet jutni terepre futni

Istock | Szeretnél eljutni az erdőbe futni, de nincs aki vigyázzon a gyerekre? Szervezés, szervezés, szervezés ...

...avagy szervezés felsőfokon.

Nézed a napi programodat, már az iskola és óvoda is elkezdődött a gyerekeknek, itt a munka, nem fér bele az idődbe az utazás + futás, így futsz a lakás körül a megszokott útvonaladon. Sokan annak is örülnek, hogy be tudják zsúfolni a futást a napi teendők közé. Teljesen mindegy, hogy mennyi idős a gyermeked, mindenképp igazodási pontot jelentenek a szabadidő szervezésében. A sűrű teendők ellenére mégis sokan vágynak arra, hogy hetente egyszer vagy legalább időnként lehetőség jusson arra, hogy a közeli erdőbe is eljussanak egy kellemes futásra. 

Hogyan juthatsz el terepre család és munka mellett? Erre hozunk ötleteket.

 

1. Menj nagyon korán

Lehet, hogy nagyon meredeknek tűnik első hallásra, de ha bevállalsz egy 4:30-5 óra körüli kelést, akkor beleférhet egy kis utazás + akár 1 óra futás is terepen, még a hétköznapokon is. Ha mindent előkészítesz előző este, ruhákat, reggelit, akkor kicentizheted a futást és a pontos reggeli indulást is. Persze egyeztetni kell a pároddal is, hogy olyan napon próbálkozz a korareggeli terepfutással, amikor ő otthon van. (A futás sosem lehet fontosabb, mint a gyerekek felügyelete.)

 

2. Ők kerekeznek, te futsz

Ha nem tudod megoldani a hétvégéken, hogy más vigyázzon a gyerekekre, akkor jöhet a klasszikus anya fut, a gyerekek bringáznak kombó. Persze nem most tudod kipróbálni a legvadabb, legtöbb kihívást rejtő útvonalakat, de egy kevésbé technikás útvonalon a gyerekek is tudnak bringázni. Biztosan élvezni fogják ők is az erdőt. Tipp: Vigyetek magatokkal innivalót. Készülj arra, hogy az ő tempójukban kell futnod, és nem árt, ha van nálatok némi rágcsálnivaló, ha fogyna az energia vagy a lelkesedés.

 

3. Keress természetes felületeket a városban

Egy időben a Salomon csinált divatot a city trail-ből, azaz keresd a terepet városi körülmények között. Ha parkban futsz, ne a járdán haladj, ha nincs tiltva, fuss a füvön, a murvás ösvényen vagy földúton. Ha a gyereknek fociedzése van, akkor fuss a focipálya körül a füvön. Fuss a járda melletti kavicsos, füves részen. Nézz más szemmel a környék utcáira, ahol lehet, hagyd el az aszfaltot. Ez nem fogja az igazi terepfutás élményét adni, de a változatos felület új impulzusokat ad majd az izmaidnak. Ez a módszer ad némi terep érzést miközben lespórolja az utazási időt, amit a legközelebbi erdőig kéne megtenned.

 

4. Fuss a gyerekekkel, versenyeztesd őket!

Sok gyereknek nem hangzik túl izgalmasan a "gyertek, kimegyünk az erdőbe futni" felszólítás. Egy futó anyuka írta egyszer, hogy ők a férjével úgy futottak terepen a 12 év körüli gyerekeikkel, hogy kimentek a  1,5 kilométeres terep körükre, és a gyerekeknek versenyt ajánlottak. Kitalálták, hogy két csapatban fognak versenyezni: apa+1 gyerek és anya+1 gyerek. Úgy alakították ki a versenyszabályokat, hogy ellentétes irányba indultak el a körön páronként. Az volt a győztes, aki először érkezett meg a kiindulási pontra. Ha nagyobbak a gyerekek és jól ismerik a kört, akkor akár lehet gyerekek és szülők csatája is. 

 

5. Szerezz be egy terepen is jól guruló babakocsit!

Ha a gyereked még abban az életkorban van, hogy szeret babakocsiban utazni, te pedig gyakran futnál terepen, akkor érdemes olyan futóbabakocsit választani, aminek vastagabb a kereke, és jó a csillapítása. A futóbabakocsikról készült cikkünkben találsz jótanácsokat a választáshoz.

6. Futás helyett túra, ha kicsi a gyerek vidd hordozóban

Sok természetszerető túrázó anyuka hordozóban vagy hordozó hátizsákban viszi a babáját a rövidebb túrákra. A hordozós túrázás azért nem egészen olyan, mint a futás, de remekül erősít, felpörgeti a pulzust, főleg, ha hegyen felfelé kell kaptatni. Érdemes túrabotot is vinni, hogy még stabilabb legyél az emelkedőkön, hiszen a súlypontod a baba cipelése miatt teljesen más lesz mint normál esetben.

7. Váltásban a pároddal

A klasszikus megoldás, mikor a babát alvásidőben egy erdőbe viszitek ki babakocsival. Míg az egyik szülő fut, a másik sétál a kicsivel. Ez a megoldás persze nagyobb gyerekekek esetén is áll, csak akkor a gyerekre felügyelő szülő mondjuk közös játékkal tölti az időt míg a másik fut. A kicsikkel lehet egyet sétálni, túrázni, pancsolni a patakban vagy piknikezni. Amint megjön a váltás, máris indulhat a másik fél a saját terepkörére.

 

8. Legyen egy főhadiszállásotok!

Az előző ötlethez hasonlóan egy játszóteret is ki lehet nevezni főhadiszállásnak, amely remekül leköti a kicsiket. A felnőttek ez idő alatt váltásban mehetnek futni a közeli terepútvonalon. A futó babakocsit akár váltóbotként is át lehet adni a másiknak ... . 

 

9. Utazz és fuss!

Ha elutaztok családilag bárhová, vidd a futócuccodat. Ha kempingeztek és egy természetközeli helyen van a szállás, akkor nem is kérdés, hogy elmenj-e futni. Ha a párodra számíthatsz és figyel a gyerekekre, használd ki az időt egy kis terepfutásra.

Ha pozitívan állsz a dolgokhoz mindig ki fogod találni, hogy miként tudod megoldani a saját futásaidat. Nem biztos, hogy nagyon hosszú futásokat fogsz tudni megszervezni, de tudod: a kis futás is futás!