Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Vonulj terepre! – a terepcuccokról

A tökéletes futóélményhez fontos a profi felszerelés.  Lehet, hogy nem vagy még "olyan jó" futó, lehet, hogy nem is leszel sosem "olyan jó", de a saját futásodat kényelmes felszerelésben, sokkal élvezhetőbbé és sikeresebbé teheted. Szokták mondani, hogy "én nem vagyok profi, nekem nem kell a legjobb ruha".  Pedig az amatőr futóknak is jár a legjobb felszerelés! Egyáltalán nem mindegy, hogy a rendszeres edzés vagy versenyzés során, egy rosszul megválasztott cipő miatt szenvedsz-e izom vagy ízületi sérülést. Egy vacak zokni miatt kialakulhatnak vízhólyagok a lábadon, egy rosszul szellőző ruha miatt végig pocsék lehet a komfortérzeted.  Szóval számít, hogy miben indulsz el. Íme néhány tipp, hogy jobban fel tudd mérni mire lehet szükséged, ha terepen futsz. Továbbra is tapasztalt terepfutó a tanácsadónk: Béla (terepfutó edző, amatőr terepfutó).

FUTÁS, TEREPFUTÁS UGYANABBAN A CUCCBAN?

Ha teljesen kezdőként vágsz neki a terepfutásnak, akkor kezdetben úgysem fogsz nehéz terepre menni, és időben is korlátozott lesz az edzésed. Ha könnyű, azaz sík vagy enyhén lankás, füves, homokos vagy erdei úton futsz, gyakorlatilag aszfaltos futócipőt is viselhetsz, és tökéletesen megfelel minden olyan ruha, amit a mindennapos futásaidhoz használsz. "Minél nehezebb és időben minél hosszabb távokra mész futni, annál inkább szükséged lesz speciális felszerelésekre. Én annak idején teljesítménytúrákkal kezdtem, és szépen lassan vásárolgattam meg azokat a felszereléseket, amelyeket szükségesnek láttam." - mondja Béla. " Én is hasonlóképpen kezdtem. Viszont mindenkit arra biztatnék, ha csak ismerkedik a túrával vagy terepfutással, hogy szerezzen be technikai ruhákat, mert sokkal komfortosabb ilyen ruhákban a terepsport. Külföldön járva azt figyeltem meg, hogy a terepfutók és túrázók ruházata nemigen válik ketté. " - meséli Tündi.  "Eleinte aszfaltos cipőben futottam, csak fokozatosan váltottam terepfutó cipőre. Két párat váltogatok most is. Otthoni edzésekhez a mai napig felveszek aszfaltos cipőt." - mondja Yoyoka. Ma már itthon is egyre többen gondolják úgy, hogy a jó felszerelés amatőr szinten is kijár.

Vannak gyártók akik hosszú évek óta kimondottan a terepfutók igényei szerint alkítják és fejlesztik kínálatukat. Ilyen például a Salomon. Kilian Jornet, Emelie Forsberg és a magyar hegyifutó bajnok, Merényi Timi is Salomonban fut.  Aztán vannak divatmárkák, akik szintén meglátták a terepfutásban rejlő üzleti lehetőséget... Óriási a különbség a minőségben! 


TEREPCUCCOK

Minél több időt töltesz terepen, annál inkább előtérbe kerülnek a speciális felszerelések. Sokféle cipő, zsák, kulacs, túrabot, miegymás létezik. Pontosan ezért fontos, hogy terep témában jártas üzletben vásárolj! Nekünk csajoknak nagyon vonzó egy-egy csinos, jó színű darab - ám minél fontosabb számodra a futás, az eredményesség, annál valószínűbb, hogy a kényelmes, funkcionálisan leginkább megfelelő darabokat keresed majd.  "A terepen töltött idő során egyre kevesebb hangsúlyt fektetek a felszerelés küllemére, és előtérbe helyezem a funkcionalitást. Kezdetben sokkal többet foglalkoztam azzal, hogy milyen színű például egy cipő. Természetesen ha van rá mód, azért igyekszem csajosabb darabokat választani, mert azt vallom, hogy egy nő minden körülmények közt nő." - mondja Tündi.

A CIPŐKRŐL (röviden)

A futócipők legfontosabb feladata, hogy védjék a lábat és az egész testet a sérülésektől, biztosítsák a gyors és kényelmes haladást, és korrigálják a biomechanikai hiányosságokat. A  legalapvetőbb különbség a sima aszfaltos és a terepfutócipők közt, a talp résznél látható.  A terepfutócipők rücskösebb, bordázottabb talp résszel és erősebb felsőrésszel vannak ellátva. Ennek természetesen oka van. Minél bordázottabb egy cipő talpa, annál jobban tud kapaszkodni a talajba. Ha terepfutó cipőt használsz aszfalton, gyorsabban elkoptatod a cipőd talpát. Gond nem lesz belőle, csak a cipő kerül hamarabb a kukába. Vannak olyan cipők, melyeket aszfaltra és könnyebb(!) terepre is ajánlanak. A terepfutócipő választásánál már nem csak azt kell nézni, hogy passzol-e a cipő a lábadra, hanem azt is, hogy passzol-e arra a terepre, ahol futni tervezel. Azok a cégek, melyek kimondottan terep sportokra szakosodtak, nagyon sokféle terepfutó cipőt készítenek, a sokféle igénynek megfelelően. Más cipőt ajánlanak azoknak, akik jó technikával futnak terepen, versenyeznek, figyelembe veszik a terep sajátosságait,  hogy vizes, jeges, havas vagy száraz. Más és más cipőt ajánlanak a terep technikai nehézségi fokát figyelembe véve, és természetesen kevert felületekre is kínálnak cipőket. Így lehetséges, hogy egy adott cég, sokféle terepfutó cipőt kínál. Ez megérne egy külön posztot is, de addig íme egy kis ízelítő a kínálatból. Terepfutó cipőt olyan üzletben vásárolj,  ahol a terepfutással képben vannak (pl. Sarkcsillag, Overland) "Salomon S-Lab Sense Ultra 4 cipőben versenyzem. Edzéseken pedig Speedcrosst használok." - mondja Merényi Timi, hegyifutó bajnok.

 

 

KULACSOK, ZSÁKOK, MELLÉNYEK

"Nagyon fontos, hogy legyen olyan futásra alkalmas zsákod vagy övtáskád, esetleg kézi kulacsod, amiben folyadékot és pár szükséges holmit (esőkabát v. szélkabát, iratok, telefon, zselék stb.) magaddal tudsz vinni. Ezt muszáj megvenni. " - mondja Béla. Természetesen át kell gondolni, hogy mennyi időt töltesz majd a futással, lesz-e útközben folyadék felvételi lehetőség, milyen cuccokat akarsz magaddal vinni. Azt is le kell tesztelned, hogy neked mi jön be inkább - a zsák, az övtáska vagy a kézikulacs. Az egyes tételek közt nem feltétlen "vagy" kapcsolat létezik, hisz rövid távra kényelmesebb kisebb zsákkal, övtáskával/ivóövvel vagy kézikulaccsal menni,  még hosszabb távon valószínűleg a zsák lesz a befutó. A futó hátizsákok általában picik, és 1-1,5 liter folyadék szállítását teszik lehetővé. Vannak kimondottan rövid távra tervezett zsákok, ahol kevesebb a pakolási lehetőség (mert nincs is többre szükség), és vannak olyanok, melyek bőven el vannak látva zsebekkel. Sőt, külön versenymellények is léteznek, csak a legszükségesebbek tárolására. A folyadékot szállíthatod a hátadra rögzített ivótasakban, melyből hosszú csövön keresztül jut el hozzád a folyadék. Vannak olyan zsákok, ahol a mellkasra rögzítve tudsz folyadékot szállítani, és van ahol mind a két lehetőség megvan. Vannak olcsóbb drágább zsákok. Hogy mi teszi a különbséget? Nem mindegy, hogy a cső végén lévő szelep milyen, könnyen jön-e belőle a folyadék. Érdemes megnézni a zsebek elhelyezkedését, méretét - megfelelő-e ez neked, kényelmesen be tudsz-e nyúlni a zsebekbe? Az sem mindegy, hogy egy hátizsák mennyire szellőzik jól. A zsák súlya is szempont! További kritérium, hogy milyen a mellkas előtti rögzítés milyenek a rögzítések a zsák különböző pontjain. Nyomja-e a szegycsontot a heveder vagy csat? Nőknél egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a mellek viszonya a rögzítésekkel..! Tündi is azt javasolja, hogy aki mellben erősebb, az inkább mellényes fazonú zsákot keressen! Az is fontos, hogy úgy tudd rögzíteni a zsákot a testedre, hogy a szabad légzésben ne zavarjon, de közben a zsák együtt mozogjon veled, ne ugráljon a hátadon. Ezért érdemes a boltban felpróbálni és megnézni, milyen a zsák futás közben. Próbáld ki az övtáskát és a kézikulacsot is vásárlás előtt. Ha nincs sok pénzed, akkor is próbálj meg egy porfi zsákot, hogy megérezd a különbséget. A próba után lehet, hogy inkább vársz még 2-3 hónapod, hogy összejöjjön a pénz egy igazán klassz darabra.

Próbáld fel, próbáld ki, mielőtt megveszed!
 
 

 

 

 

 

 

ZOKNI

 

Ha már van egy jó cipőd, akkor legalább ugyanolyan jó zoknira is szükséged lesz. A pár száz forintos cérnazoknik, melyek egyáltalán nem vagy csak enyhén rugalmasak, gyorsan kinyúlnak, tuti, hogy feldörzsölik a lábad. "Úgy gondolom, hogy ne csak a cipőnk, de a zoknik is legyen jó. Én nagyon szeretem azt, amelyik tartja a bokát vagy hosszabb szárú. Ez a kullancsok miatt is biztonságosabb." - ajánla Timi. A legjobb darabok varrás nélkül készülnek, bizonyos százalékban gyapjút (merinoi gyapjú) is tartalmaznak és rugalmasságuknál fogva jól rácuppannak a lábfejedre. Különböző vastagságban, és szárral készülnek. Terepen érdemes a boka vagy még magasabb szárú zoknik közül választani. Jó márkák a Hilly, Bridgedale, Salomon - ezekkel nem fogsz mellé!

TECHNIKAI RUHÁZAT

Terepfutás, futás - a legjobb, ha technikai ruhákat használsz. "A technikai anyagok elvezetik a bőr felszínéről az izzadtságot és gyorsan, menet közben is megszáradnak. A technikai anyagok általában speciális műszálakat jelentenek, de vannak anyagok, melyekbe gyapjúszálakat is kevernek." - mondja Béla. Sokan szeretnek kompressziós nadrágban futni terepen, mert sokkal jobban igénybe vannak véve a lábak, mint egy sík futás során.  Kompressziós nadrágban, szárban később fáradnak el az izmaid. Persze a kompressziós nadrágok drágábbak, de próbáld fel, és ha tetszik inkább gyűjts rá. "A kompressziós ruhákat inkább sok órás futásokra vagy futás utáni regenerációra javaslom" - mondja Béla. A réteges öltözködés hatványozottan igaz terepen. Mivel egy idő után sok időt töltesz majd kint hegyen, völgyekben, változó időjárási körülményekkel szembesülhetsz. Az ember gyakran öltözik és vetkőzik ha terepen fut.

 

 Leghasznosabb terepruhák: karmelegítő, szélkabát, csősál, mellékny, kopressziós szár, technikai felső. 

SZÉL, ESŐ ÉS HIDEG ELLENI VÉDELEM

 

Leghasznosabb terepruhák: karmelegítő, szélkabát, csősál, mellékny, kopressziós szár, technikai felső.[/caption] "Én tavasztól őszig karmelegítőt, csősálat és futómellényt használok - mikor melyikre van szükségem. Nagyon praktikusak ezek a kiegészítők. A komfort érzetet jelentősen javítják hideg, szeles szakaszokon. A hegy aljában néha több fokkal melegebb van, mint fent, és a hideg szél nagyon kellemetlen tud lenni vékony futóruhában. Ezeket a cuccokat  egy-egy futás alatt többször le és felveszem, hőérzettől függően. A völgyekben általában minden ok, de amikor jönnek a gerincek és a hideg szél, már kapkodom is magamra. A mellényt én személy szerint nagyon szeretem, mert nem izzadok bele, jobban szellőzik mint a szélkabát. Egy vékony kis szélkabátot azért mindig viszek magammal, de inkább csak vésztartaléknak, ha menet közben cudarabb lenne az idő, mint gondoltam." - mondja Béla. Tehát szélmellény, széldzseki, karmelegítő, csősál, plusz technikai felső, télen kesztyű, sapka. Ezekből érdemes válogatni, ha plusz réteget pakolsz a zsákodba.

KAMÁSLI

Kamáslit, azaz a cipőre rögzíthető rövid kis szárat azért használják a terepfutók, hogy ne potyogjon be a cipőbe apró kavics, faháncs, homok és a többi. Sokan nem használják, vannak akik szeretik. Ízlés dolga, de mindenképp mély bordázatú terepcipőre húzd, különben a kamásli zsinórját pár kilométer után tuti elszakítod.

BOTOK

Akik a túrák világából jönnek, azok általában szeretnek nordic botot vagy túrabotot használni futás közben. Van akit kimondottan zavar. Tény, hogy a felsőtested sokkal intenzívebben dolgozik ha botozol, de van akinek segít a gyorsabb haladásban az emelkedőkön. Mindenképpen érdemes előzetesen gyakorolni. " Engem két évig nem lehetett elválasztani a bottól, bizotnságot adott a technikás, nehezebb részeken.Mostanában pedig azt tapasztalom, hogy inkább csak viszem a kezemben. Talán már jobban bízom a lábaimban." - meséli Tündi. Ha a felszerelések szempontjából nézzük a dolgot, akkor megint egy végtelenül széles kínálattal lehet találkozni. Ebben a posztban most nem térünk ki részletesen a botok fajtáira. Röviden csak annyit, hogy vannak összecsukható és olyan botok, melyek hasonlóan a síbotokhoz, egy darabból állnak. Számít a bot súlya, a nyél anyaga, ergonómiája, a bot anyaga, a beállítási lehetőségek és egy csomó minden más. Mindenképp edzésen érdemes próbálgatni és ismételten, terepre szakosodott üzletben válogatni.Most hirtelen ennyi jutott eszünkbe a terepcuccokkal kapcsolatban. Reméljük, hogy segítség volt abban, hogy elgondokodj azon, mi az amire szükséged lehet a közeljövőben. Ha van bármilyen cucc, amit esetleg nem említettünk de neked bejött,  írd meg nekünk! Jó futást! Györgyi Forrás: livestrong.com - Trail running shoes vs. running shoes altitude-blog.com