Mindent a futásról nőknek Németh Györgyi blogja
Írj nekünk

Megnézzük a Szénás kört

terepfutás

Futásról Nőknek | Szerintem a Szénás kör olyan lehet, mint egy hétvégi hosszú futás, kicsit kevesebb vacakolással útközben.

Végre egy verseny, ami nem verseny, és ami igazodik a legelfoglaltabb ember időbeosztásához is.

Lehet, hogy nem használok megfelelő szót, amikor versenyként említem a Szénás-kört (szenaskor.hu). Pedig az! Talán már a szemed elé került ennek a rendezvénynek a neve, és talán már kattintottál is tovább, hisz annyi a verseny lassan, mint égen a csillag - megint egy új, mit lehet még kitalálni?!

Nos, az én őrült időbeosztásom mellé nagyon is passzol az a koncepció, amit itt is megcsináltak (a Medvés-kör is hasonló logikával működik, medveskor.hu) . Holnap rajtolok ezen a Szénás pályán, szóval magáról a pályáról nyilatkozni még nem tudok, de ami előzetesen tetszik az ilyen típusú rendezvényekben, azok a következők.

 1. Bármikor lehet nevezni és a nevezési időhöz képest bármikor lehet rajtolni

  Én egy klasszik helyszíni nevező vagyok. Hányszor volt már olyan, hogy egy verseny előtti nap vagy akár aznap reggel döntöttem el, hogy oké indulok! Nálam igazán igaz, hogy ember tervez, Isten (sokszor a család) végez. Történt, hogy ma, azaz szombaton beneveztem erre a körre, és holnap reggel 7-kor már rajtolok is.


 2. Többedmagammal is teljesíthetem
  Ez alapvetően bármelyik versenynél lehetne így, de mivel egy baráti társasággal fogjuk teljesíteni a 31 kilométeres kis kört, így nem lesz meg az a fajta versenydrukk, mint ami egy versenyen megvan. Egy versenyen az ember nézi, hogy ki van előtte és mögötte, hogy áll a szintidővel, milyen a pulzusa, kalkulálgat, hogy kb. hányadik helyen áll. Nem mindenki, de a verseny hozza magával ezeket a parákat, ami valljuk be, ha az ember rossz passzban van, inkább nyomasztó, mint motiváló.

 3. A kis kör = teljesíthető táv, a nagy kör = jó kis kihívás
  Tetszik, hogy a Szénás kör emberléptékben is gondolkodik. Egy átlag futónak, valljuk be, limitált ideje van az edzésre. Ettől függetlenül mindenki vágyik a kihívásra, és a teljesítéssel járó öröm érzésére. A Szénáson két távot lőttek be a szervezők, a kis kör 31 km 891 m szintemelkedéssel, amit én teljesíthető, de egy hétköznapi futó számára már kellemes kihívásként látok. A nagy kör 75 km 2175 m szintemelkedéssel. A nagy kört lefutni nem kis teljesítmény, de lefutható, nem kell ufónak lenni ahhoz, hogy vki ezt megcsinálja. Szóval emberléptékű és teljesíthető távok, kellő kihívással. Nem tudom, hogy ez tudatos volt-e vagy csak így jöttek ki a körök, de az általam mögé képzelt üzenet (tényleg lehet, hogy csak én gondolom ezt bele) szimpi.


 4. Bármikor lehet teljesíteni
  Ja, hogy ezt mondtam már. De, ez annyira jó!  5. Aranyos, szép érmet adnak
  Nem mintha éremgyűjtő lennék, nem tartom éremtartón a medáljaimat, egy polcra vannak begyűrve szegények a dolgozószobában. Viszont itt nagyon kis cuki érmet osztanak. A szép, egyedi és ízléses kis érmeket szeretem. Még azt is kitalálták, a többszörös teljesítést motiválandó, hogy az első teljesítők bronz, a kétszeres teljesítők ezüst, a háromszoros teljesítők arany befutó érmet kapnak.

 6. Verseny is meg nem is
  Meg van határozva egy szintidő a futáshoz, ami megadja a tétet minden indulónak. A kis kört (31km), egy futónak 5 óra alatt kell teljesíteni, de lehet túrázóként is indulni, ez esetben a szintidő 9 óra. Ami nagyon szimpi, hogy ha valaki futóként kiesik a szintidőből, akkor nem az van, hogy "szevasz béna voltál, menj haza", hanem automatikusan átkategorizálják az indulót túrázónak. 9 óra alatt pedig már csak behúzza mindenki ezt a távot. 

 7. Jótékony
  A szervezőkkel volt szerencsém beszélgetni, és elmondták, hogy a nevezésből befolyt összegek egyrészt nyilván az érmek költségeit fedezik, másrészt az esemény mögött álló egyesület gyerekek táboroztatásával foglalkozik, és a bevételekből a nyári táborokat finanszírozzák. 8. Önellátó esemény
  Szintén tetszik, hogy mivel a Szénás kör gyakorlatilag olyan, mintha kimennék egy hétvégi hosszút futni terepen, önellátó. Mindenki viszi magával a kis enni és innivalót, a folyadék és szilárd kaják visszatöltésére pedig az itinerben megadott boltokban, kutaknál lehet gondoskodni. Ugyanígy csináljuk az otthoni futásaink alatt is, nem igaz? Észre sem venni, hogy versenyen vagyunk (bár a verseny kifejezést még mindig nem érzem találónak).

 9. Pro a weboldal
  Minden infó megtalálható a weboldalon, nagyon nem tudod elrontani a dolgokat. Itiner, infók, boltok, vízvételi lehetőségek, szabályok minden le van írva.

Amire a teljesítéshez szükség van

Felkészültség, és egy mobilnetes telefon, hiszen QR kódokat kell leolvasni az ellenőrzőpontokon. Ezzel lehet igazolni a szintidőn belüli teljesítést.

Szóval ennek futunk neki holnap. Az UTH óta nem vittem túlzásba terepen a hosszú futásokat. Ma azért ijedtemben felfutottam Hideg-hegyre, lett is belőle egy 18 kilis köröm. Jó lassan futok, mindegy... . Holnap Szénás kör! Nincs para, mert ha esetleg eldumáljuk a távot, akkor max belecsúszunk a túrázók idejébe, de azért csak nem! :) 

 

Jó futást!

Gyö