Most nem a délutáni csoki nassolásodat szeretnénk tudományosan alátámasztani (dehogynem), és nem is arra buzdítunk, hogy fogyassz több étcsokoládét (de igen!). Futóként fontos, hogy egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozzunk, amibe a cukros édességek túlzott fogyasztása nem fér bele. Ez azonban nem jelenti, hogy ne ehetnénk finom nassolnivalókat, akár csokit is, amennyiben az magas kakaótartalmú étcsokoládé.
Az egészséges táplálkozás nem abból áll, hogy egész nap csak zellerszárat rágcsálhatsz répával és kígyóuborkával, hanem abból, hogy minél változatosabban és kiegyensúlyozottabban táplálkozol. Ez pedig azt jelenti, hogy nem görcsölsz az étkezéseken, és bizony belefér az étkezésedbe a csoki is. Már csak azért is, mert az étcsokoládé számtalan egészségtámogató tulajdonsággal bír, amit kár lenne kihagyni.
Csokis tematikájú versenyekA csokoládét mindenki szereti. Néhányan annyira, hogy hajlandóak futni is érte. A Rockin Chocolate maratonon az indulókat a verseny előtt és után helyi és nemzeti csokoládékülönlegességgel indítják útra a szervezők. Seattle-ben és Chicagoban pedig a forró csoki szerelmesei futhatnak 5 és 15 km-en, ahol az érem egy tábla csoki (nem, nem ehető), a befutócsomag pedig egy bögre forrócsoki csupa finomsággal. |
Miért jó csokit enni?
Finom! Általánosságban a csokoládé, vagyis a kakaóbab egy igazi szupernövény, mert segít a koleszterinszint szabályozásában és ásványi anyagokban gazadag (például vas, mangán és réz). A kakaóbab erős antioxidánsként segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
Segíti az emésztést
A kutatók megvizsgálták a csokoládéfogyasztás hatását az emésztőrendszerben élő mikróbákra, melyekből léteznek "jók" és "rosszak". A jók közé tartozik a Bifidobaktérium és tejsavbaktérium, ami a csokoládéban is megtalálható, a rossz oldalt pedig a Clostridia és az E. coli képviseli. A kutatócsoport emésztőrendszer-modelleken végzett kísérletei rámutattak, hogy a csokoládé gyulladáscsökkentő hatással bír. A kutatást vezető Dr. John Finley arra is rámutatott, hogy a csokoládé és prebiotikumok (például acai vagy gránátalma) együttes fogyasztása kedvezően hat az egészségre. A prebiotikumok hatására a bél mikrobális populációja kedvezően megváltozik, kiszorítva a nemkívánatos baktériumokat, amik gyomorproblémákat okoznak.
Az étcsokoládé további előnyökkel szolgál kifejezetten a futók, sportolók számára!
Tovább bírod az edzést
Most nem a csokoládéval bevitt extra szénhidrátra kell gondolni, hanem a kakaó véráramlást elősegítő képességére. A kakaó segíti a vér áramlását a szívben, ami segít az edzések során, tovább fogod bírni a futást, spinninget, úszást. A kutatások szerint a csokoládéban lévő ún. polifenolok segítik a nitrogén-oxid termelését, ami a vérereket kitágítja és fokozza a véráramlást. A fokozott véráramlás csökkenti a vérnyomást és oxigéndúsabbá teszi a vért, ami miatt jobban és tovább fogod bírni az edzést.
Edzés utáni regeneráció
A profik gyakrabban fogyasztanak csokis tejet edzés után, mint sportitalokat. Ez azért van így, mert a csokis tej sok vizet tartalmaz, ami segíti a mozgás utáni rehidratációt. Ezen túl a csokis tej megfelelő arányban tartalmaz szénhidrátot és fehérjét (100 grammban szénhidrát: 10 gramm, fehérje: 3,2 gramm), szuper edzés utáni regeneráló ital. Sőt, még az elektrolitok pótlásába is besegít kálium- és nátriumtartalmának köszönhetően.
Karcsúbb, erősebb izomzat
A sovány és erős izomzat minden futó számára fontos, mert segít jobb eredményt elérni és csökkenti a sérülésveszélyt. A Journal of the International Society of Sports Nutritions folyóiratban megjelent tanulmány szerint azoknál, akik csokis italt fogyasztottak edzés után, fokozott izomhipertrófia (izomrostok harántcsíkolásának növekedése) és sovány izomtömeg-növekedés lépett fel.