Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Mit kíván a futó? – szokatlan fogások

Időnként elképesztően furcsa dolgokat is megeszünk...

A jól megszervezett frissítés, a sikeres futás egyik alapköve. Éppen ezért mindenki szereti alaposan megtervezni, hogy mikor és mit fog enni-inni az edzések és verseny során. Aztán egyszer csak azon kapod magad, hogy: „De ennék egy őszibarackot”, „Úgy innék egy kis koviubilevet”, „Hú de jól esne egy adag sós paradicsom”, „Most azonnal egy pohár hideg kólát!”. A csokis mogyorókrém kanalazásról ne is beszéljünk... 

 

Időnként elképesztő mennyiségben és olyan dolgokat kívánunk meg a hosszú futásaink alatt és után, amit normál esetben nem. Az elv az, hogy „úgyis egy helyre megy”. A most következő írást inkább érdekességnek szánjunk, semmiképp se kezeld ajánlásként a felsorolt fogásokat! Ki tudja, lehet, hogy te ezeknél sokkal őrültebb mixeket kívánsz majd az első maratonod után. 

 

Gyümölcsös és alkoholmentes

– Nálam pont az a gond, hogy nem igazán kívánok semmit futás közben. Bár, egy valami mégis eszembe jutott! Amit máskor sosem iszom, de versenyen ölni tudnék érte: az alkoholmentes citromos sör – árulta el Lubics Szilvi.


1. Chips, perec, „mindegy, csak sós legyen”

Futás közben az ember izzad, az izzadsággal pedig sót veszít. Az emberi szervezet pedig okos, ezért olyan dolgokat kíván meg, melyeknek magas a sótartalma, hogy pótolni tudja az elveszített ásványi anyagokat. Ha jó ideje futsz és izzadsz, akkor beugorhat, hogy mennyire ennél egy kis sós kekszet, chipszet vagy akár sózott, szárított marhahúst is. Ha sokszor kívánsz meg ilyesmiket futás közben és után, érdemes odafigyelni a megfelelő sóbevitelre, az elektrolitok pótlására. A sóhiányt sokszor fejfájás is követi futás után. A sót pótolhatod tabletta formájában is futás közben és után. Sótablettát futóboltokban és patikában is tudsz vásárolni.

 

2. Kolbász és gumicukor

Megvan az a kép, mikor a frissítőasztalnál valaki paprikás szalámiba csomagolt gumicukrot fogyaszt?  A gumicukor sokaknál kedvelt fogás futás közben (persze most senki se érezze, hogy ennek a mixnek a fogyasztására szeretnénk buzdítani). A futáshoz gyorsan felszívódó és egyszerű cukrokra van szükség, a gumicukor pedig pont ezt biztosítja. Hogy a kolbász hogy jön ehhez… Hááát, jó kérdés. Talán a só lehet a kulcs. Van, aki esküszik erre a kombinációra. 

 

3. Egy üveg csokikrém elkanalazva, sós kekszre kenve

Nyilvánvaló, hogy a sok energiát igénylő futás után (értsd maraton vagy afeletti távok, 4-5+ órás állóképességi munka) követeli a szervezet, hogy pótold az elégetett kalóriákat. Pontosan ezért sokan esnek neki a legtöményebb, legédesebb dolgoknak a konyhában, még az izzadt futócuccban. Nálam a durva kalóriadeficites futások után ez úgy szokott alakulni, hogy egy adag csokikrém, egy marék sós keksz, csokikrém, sós keksz, csokikrém... Áh, inkább rákenem, úgy egyszerűbb.

 

4. Baconos-banános rakott palacsinta

Ez az angolszász példa az, ami megüti a „na, ne már!” szintet, de ilyen is van. Ha jobban végiggondolja az ember, nincs vele nagy gond, hiszen a banán és a palacsinta megy egymáshoz, mind a kettő szénhidrátban gazdag. A bacon meg biztosan a sópótlás miatt kerül bele. Nincs mese, a hosszútávfutók frissítési gasztroszokásai kulturális gyökerekből táplálkoznak.

Juhturós sztrapacska és tócsni

 – Néhány éve az UTH115 után kizárólag juhtúrós sztrapacskát ettem fél napig. Még éjszaka is felkeltem, és megettem két tányérral. Illetve volt egy dupla élmény, ahol tócsnival frissítettem az első kör végén, és nagyon jól esett – meséli Jakus Béla futóedző.


5. Savanyúkáposzta- és koviubilé

Nem vagy egyedül! Igen, csak úgy a semmiből egyszer csak az ízlelőbimbóid elkezdenek koviubi- vagy savanyúkáposzta-levet kívánni, de ekkor már érzed is az orrodban az illatát, és összefut a nyál a szádban. Simán kiinnád az üvegből, igen! Az ilyen erjesztett ételekben nagyon sok probiotikum képződik és éldegél teljesen boldogan, a jótékony, emésztést segítő hatás miatt kívánják meg a futók. Vagy csak azért, mert finom! Valld csak be!

 

6. Szénhidrátbomba: sárgabaracklekváros banán

Végül, de nem utolsósorban: amikor nincs csokis mogyorókrém, és nagyon kellenek az egyszerű cukrok, felmerül a sárgabaracklekvárba mártogatott banán lehetősége is...
 
 
Persze nem tanácsos az ilyen hosszú futások alkalmával összekomponált kalóriabombákat a hétköznapokban is megenni, hiszen futóként is ugyanúgy oda kell figyelni arra, hogy mennyi energiára van szükségünk!