Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Miért fontos, hogy örömmel egyél?

Istock | A korlátozó diéták és az ezekből fakadó stressz egészségügyi problémákhoz vezethetnek

A kiegyensúlyozott táplálkozásról futóknak.

Az egészséges táplálkozásnak két komponense van: az egészséges étel és az ételhez való egészséges viszonyulás. Bár sok esetben ilyen kontextusban hallunk róla, de a táplálék nem csak arra való, hogy energiát nyerjünk belőle az edzéseinkhez! Matt Fitzgerald, a neves futó- és triatlonedző, sporttáplálkozási szakember gondolatai következnek arról, hogyan alakíthatunk ki egészséges kapcsolatot az étellel.

 

Merev szabályok csapdájában

A minőségi táplálkozás elengedhetetlen, ha futó vagy, vagy csak egyszerűen jobban akarod érezni magad a bőrödben. Ám azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az étkezés ne legyen stresszel teli vagy megterhelő a szervezetednek, és a tudatosság mellett legyen benne elegendő spontaneitás. Ez utóbbi tényező általában ellentétes a diéták előírásaival, amelyek gyakran merev szabályokban határozzák meg, hogy mely ételek „rosszak” vagy „jók”, és általában a vékony testet többre értékelik az egészségnél. Ha egészségesen étkezel ugyan, de borzalmas a kapcsolatod az ételekkel, mert állandóan furdal a lelkiismeret, és az étrended miatt aggódsz, akkor érdemes lehet változtatnod – javasolja Fitzgerald.

 

 

Az extrém diéták hatása a testre és a lélekre

Az egészséges táplálkozásnak két fő komponense van: az egészséges étel és az ételhez való egészséges viszonyulás. Azok, akik alapvetően az egészségesnek kikiáltott ételeket fogyasztják, de nem jó a kapcsolatuk az étkezéssel, hajlamosabbak szélsőséges és nem kiegyensúlyozott diétákba kezdeni. Az már köztudott, hogy a finomított cukrok, a transzzsírok és a feldolgozott élelmiszerek károsan befolyásolják a szervezet működését, de a szorongás és a szükségtelen korlátozó étrendek követése szintén egészségtelen.

A korlátozó diéták és az ezekből fakadó stressz egészségügyi problémákhoz vezethet, nem ritka a vérszegénység, a krónikus fáradtság, a súlyingadozás és a hormonháztartás egyensúlyának felborulása mind férfiak, mind nők esetében – hívja fel a figyelmet Matt Fitzgerlad. Az extrém diéták folytatásának hátterében az ételek, esetenként a saját test iránti bizalmatlanság állhat, amely túlzott mértékű kontroll gyakorlását eredményezi az étkezések felett.

 

 

Csokitorta: jutalom vagy „bűnözés”?

Tanulmányok kimutatták, hogy a folyamatos aggodalom a helyes táplálkozás miatt gyakran nem vezet sem egészségesebb táplálkozáshoz, sem pedig jobb egészséghez. 2015-ben, az új-zélandi University of Canterbury-n elvégzett kutatás keretében tesztalanyok töltöttek ki egy kérdőívet az táplálkozási szokásaikról és az ételekkel való kapcsolatukról. A kitöltőktől megkérdezték, hogy milyen érzést társítanak egy szelet csokitortához: jutalom vagy bűnös falat? A kutatók úgy találták, hogy azok, akik rossz lelkiismerettel gondolnak a csokitortára, többnyire úgy nyilatkoztak, hogy egészségtelenül táplálkoznak, nehezükre esik megfelelni az egészséges étkezés elvárásainak, vagy nem viszonyulnak pozitívan az egészséges étkezéshez.

Más kutatások arra az összefüggésre világítottak rá, hogy az étkezési zavarokkal küzdők között nagy arányban fordulnak elő olyanok, akiknek egyéb pszichés problémáik – alacsony önbecsülés, szorongás vagy neurózis – is vannak. Egyes szakértők szerint a szorongással étkezőkben hasonló pszichés folyamatok zajlanak le, mint a táplálkozási zavarban szenvedőkben, csak előbbiek esetében az enyhe tünetek miatt nehéz felállítani a diagnózist.

 

 

Hogyan alakítható ki egészséges kapcsolat az étellel?

Azoknak, akik hajlamosak szélsőséges diétába ugrani, és nem túl felhőtlen a kapcsolatuk az ételekkel, elsősorban azt kell megérteniük, hogy valójában nem az étel jelenti a problémát, hanem az evéshez való viszonyulásokon kell dolgozni – írja a szakember.

Napjaink népszerű divatdiétái jelentik a legnagyobb akadályt, hogy bűntudat nélkül tekintsünk az ételekre. Ezek a diéták belénk sulykolják, hogy az étkezés lehet bűnös is, ráadásul morális alapokra helyezik az étkezés kérdését. Csoda-e, ha a sportolók közül is sokan eljutnak arra a pontra, hogy kóros tápanyaghiányban szenvednek, vagy táplálkozási zavarokkal küzdenek?

Matt Fitzgerald a The Endurance Diet című, állóképességi sportolók táplálkozásával foglalkozó könyvében arra biztatja az olvasókat, hogy a versenysportolókhoz hasonlóan próbáljanak étkezni, és visszanyerhetik az ételbe vetett hitüket. Fitzgerald véleménye szerint ezek a kiegyensúlyozott táplálkozás legfontosabb alappillérei az állóképességi sportot űzők számára:

1. Hagyd el az szélsőséges korlátozást!

A versenysportolóknál – kivéve, ha egészségügyileg indokolt! –, nincsenek tiltólistás ételek vagy ételcsoportok. A „bármit ehetek” segít leküzdeni bizonyos „rossz” ételek irányába felépített negatív érzéseket is.

 

2. Minőségi ételeket fogyassz!

Nem mindig egyszerű eldönteni, hogy mely ételek számítanak minőséginek, mindenesetre törekedjünk a természetes, teljes értékű ételek fogyasztására, és az összkép legyen a fontos! Vagyis ne próbáljunk minden egyes ételt belepasszírozni valamelyik diétairányzat által megszabott keretek közé, hanem összességében táplálkozzunk egészségesen.

 

3. Ne legyen ellenség a szénhidrát!

A szervezetnek szüksége van szénhidrátra, hogy energiát tudjon előállítani, ezért a versenysportolók táplálkozásában is központi szerepet kap. A szénhidrát bűntudat nélküli fogyasztása segíthet abban is, hogy ismét öröm legyen az étkezés, hiszen a legtöbb nemzet konyhája erősen szénhidrátközpontú. Gondoljunk csak a rizsre Indiában és Kínában, a burgonyára nálunk, vagy a kukoricára sok amerikai ősi kultúrában.

 

4. Hallgass a testedre!

Tanulj meg a szervezetedre hallgatni abban a kérdésben, hogy miből mennyire van szükséged. Az intuitív táplálkozás hívei például nem követnek szigorú előírásokat, hanem ösztönösen táplálkoznak, hiszen a test pontosan be tudja szabályozni a táplálkozásunkat is. Természetesen a túlevést kerülni kell, de ugyanígy óvakodni szükséges az önsanyargató kalóriadeficites táplálkozástól is. Adjuk meg a testünknek, amire szüksége van!

 

5. A táplálkozás legyen egyénre szabott!

A diétákat, a táplálkozási ajánlásokat fontos személyre szabni. A diéták általánosságban írják elő, hogy mit szabad és mit nem, nem veszik figyelembe az egyéni preferenciákat. Ne törődj azzal, mások hogyan csinálják, alakítsd az adott étrendi ajánlást a saját igényeidnek megfelelően. Ne légy szigorú önmagaddal, ha valamit nagyon megkívánsz: ha például imádod a csokit, akkor nyugodtan engedj meg magadnak valamennyit például a magas kakaótartalmú étcsokoládéból.

 

A fenti öt szokás segíthet abban, hogy ne csak az legyen egészséges, amit megeszel, de az is, ahogyan a táplálkozáshoz viszonyulsz. Sőt, támogatod vele a futóedzéseid sikerességét is – hangsúlyozza Matt Fitzgerald.

Amennyiben túlzott figyelmet fordítasz arra, hogy mit eszel és mit nem, esetleg komoly táplálkozási problémáid vannak, vagy „csak” szeretnél egy olyan egyéni étrendet, amely segít a sportcéljaid megvalósításában és akár a fogyásban, akkor érdemes felkeresned egy szakembert, aki személyre szabott tanácsokkal támogathat neked!

 

Forrás: podiumrunner.com