Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Karácsonyi habcsók vegán változatban

Istock | A vegán habcsók alapja egy különleges hozzávaló

Cukor nélkül.

Nekünk, futóknak is járnak a finomságok, viszont egy kis odafigyeléssel sokkal egészségesebb hozzávalókból is elkészíthetjük kedvenc karácsonyi sütinket. Ezt a habcsók receptet többször teszteltem, miután megalkottam. Süssétek meg bátran ti is! 

 

Bármilyen hihetetlenül is hangzik, a csicseriborsó-konzerv leve tökéletesen helyettesítheti a tojásfehérjét bizonyos süteményekben. Amikor először „aquafaba” receptet láttam, eszem ágában nem volt ilyen bizarr ötlettel kísérletezni. Aztán pár hónappal később humuszt akartam csinálni, és győzött a kíváncsiság: a leszűrt léből habcsókot készítettem az alábbi recept alapján. Szkeptikusoknak is érdemes kipróbálni!

 

Gluténmentes, vegán habcsók

Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):

2 db 400 g-os csicseriborsó-konzerv leve

1-2 ek 4:1 arányú cukorhelyettesítő*

50 g kókuszvirágcukor**

 

 

Elkészítése:

A csicseriborsó-konzerv levét szűrd le, öntsd a gépi habverő keverőtáljába, és kezd el magas fokozaton felverni. Fokozatosan add hozzá az édesítőszert és a kókuszvirágcukrot, majd állítsd maximumra a habverőt, és várj türelmesen kb. 5-7 percet, amíg a hab jó kemény lesz.

Habzsákkal formázz karikákat vagy kis csúcsokat egy sütőpapírral bélelt tepsire. Süsd a habcsókokat légkeveréses üzemmódban 150 fokon kb. 10-15 percig, majd vedd le a hőmérsékletet 120 fokra, és süsd további 15 percig. Egy vékony tű beleszúrásával ellenőrizheted, hogy elkészültek-e. Ha a massza nem tapad a tűre, kikapcsolhatod a sütőt.

Ne ijedj meg, ha melegen még ragacsos a habcsók felülete, majd hűlés közben szépen kiszárad!

 

*Ez egy steviát, eritritet és szukralózt tartalmazó édesítőszer. Természetesen más édesítőszert is használhatsz, de úgy az alkalmazott mennyiséget igazítanod kell annak édesítőerejéhez.

**Ettől barnák lesznek a habcsókok, viszont finom, karamellszerű ízt kapnak. Ha hófehér habcsókokat szeretnél, inkább por állagú xilitet használj. Zöld habcsókokat készíthetsz matcha tea por, rózsaszínűeket pedig céklapor hozzáadásával, kb. 1 kávéskanálnyi mennyiségben.)

 

Tápértékadatok

1 habcsókra:

Energia: 10 kcal, szénhidrát: 2,5 g, fehérje: 0,03 g, zsír: 0,02 g.