Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Hogyan segíthet az étrended fenntartani a motivációt a futásban?

Rawpixel | Tudatos táplálkozással nemcsak a testedet erősítheted, de mentálisan is segít „formában maradnod”

Van köztük összefüggés!

Az a tétel, mely szerint az elfogyasztott étel jó hatással lehet a motivációra a futásban, mítosznak tűnhet, pedig van benne igazság! A táplálkozásod befolyásolhatja a hangulatodat; a hangulatod pedig befolyásolhatja a teljesítményedet.

 

Az elmúlt másfél évben sok futó küzdött motivációs problémákkal az elmaradt versenyek, a bezártság, a karantén miatt. Most úgy tűnik, ismét visszatér az élet a futás világába is, újra vannak konkrét versenyek, amelyekre készülhetünk. A motivációnkat pedig a táplálkozásunkkal is megerősíthetjük, mégpedig azáltal, hogy olyan étrendet követünk, amely támogatja a sportcéljainkat, legyen az akár egy adott verseny vagy egy adott táv teljesítése. És persze van néhány élelmiszer, amelyek kifejezetten „futóbarátnak” bizonyulnak – mint ahogy azt nap mint nap megtapasztalhatjuk –, ráadásul a hangulatra is kiváló hatással vannak!

 

Ételek a jókedvért

Itt van rögtön a banán, a futók egyik nagy kedvence. Gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, rendkívül gazdag a futók számára nagyon fontos káliumban és B6-vitaminban, valamint forrása a triptofán nevű esszenciális aminosavnak is. A triptofán a szerotonin előanyaga: a szerotonin az egyik olyan hormon, amit a köznyelv gyakran „boldogsághormonnak” hív, hiszen jó hatással van a kedélyállapotra. Így a banán amellett, hogy gyorsan ellátja a szervezetet energiával, a hangulatot is kedvezően befolyásolhatja. A triptofán megtalálható még nagyobb mennyiségben többek között a baromfihúsban (különösen a pulykahúsban), a tenger gyümölcseiben, a tejtermékekben, az olajos magvakban (főleg a tökmagban), a hüvelyesekben.

Maradva a favoritoknál, a zabpehely szintén egy jolly joker élelmiszer. Könnyen emészthető, lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, B-vitaminokban gazdag, az ásványi anyagok közül pedig többek között a magnézium is megtalálható benne. A magnézium nemcsak az izmok, de az idegrendszer megfelelő működéséhez is szükséges: a kutatások szerint hatással van a hangulatért felelős neourotranszmitterek szintézisére, ezáltal fontos szerepet tölthet be a depresszió és a szorongás tüneteinek kezelésében. A teljes értékű gabonafélék mellett többek között az olajos magvak, a zöld leveles zöldségek, a már említett banán, a lazac és a tonhal is jó magnéziumforrások.

A zabpelyhet gyakran párosítjuk joghurttal. Ez utóbbi szintén egy olyan étel, amely befolyással van a hangulatra: az úgynevezett fermentált, vagyis erjesztett élelmiszerek (pl. joghurt, kefir, savanyú káposzta, kimcsi) elősegítik a bélrendszer megfelelő működését, a bélrendszer és az idegrendszer között pedig folyamatos kapcsolat van. Sőt: az emberi testben lévő szerotonin („boldogsághormon”) mennyiségének a jelentős része a bélben található meg! Így már érthető, hogy a hangulatot miért befolyásolja jelentősen a bélrendszer állapota.*

 

 

Az élelmiszerek mint motivációs tényezők

De hogy kapcsolódik mindez konkrétan a motivációhoz? Nézzük meg a pszichés oldalát is. Nem hiába javasolják mindig a szakemberek, hogy futóként fontos és hasznos tudatosan táplálkozni, és az is nagy igazság, mely szerint „minden fejben dől el”. Ha például futás előtti reggeliként nálad bevált a „jókedvhozó” zabkása joghurttal, mert érezhetően hosszan tartó energiát biztosít, és segít neked abban, hogy klasszul sikerüljön az edzés, a verseny, akkor ennek a fogásnak az elfogyasztása egyfajta motivációs tényező is lehet, hiszen: zabkása + joghurt = erő és lendület.

Vagy ha verseny közben a frissítésed egyik fontos eleme egy-egy darabka banán, akkor számodra ez a gyümölcs egyet jelent azzal a tudattal, hogy „új erőre kapok”.

Érdemes tehát a hangulatra is pozitívan ható élelmiszereket beépíteni az étrendedbe, kipróbálni, hogy neked melyik és mikor válik be leginkább, mert a tudatos táplálkozással nemcsak a testedet erősítheted, de mentálisan is segít „formában maradnod”.

 

A cikkhez felhasznált forrás: healthline.com, womensrunning.co.uk
*Kutatás forrása itt.