
Szöveg: Oravecz Orsolya | 2016.05.31. | Frissítve: 2019.10.07. | |
Korábban rendszeresen megfeledkeztem a megfelelő folyadékpótlásról. Azután rájöttem, hogy nem elegendő edzés után innom, hanem minden nap érdemes arra figyelnem, hogy nagyjából 3 liter olyan folyadékot igyak, amely nem vízhajtó (tehát nem kávé, tea). A 3 liter csak egy iránymutatás, előfordulhat, hogy többre, vagy kicsit kevesebbre van szükséged: az egészségügyi ajánlások minimum napi 2-2,5 liter folyadékot említenek. A víz is jó választás, de ha érdekesebbé teszed, jobban csúszik a folyadék – legalábbis esetemben ez a helyzet. A gyömbér ízét mindig nagyon szerettem, ezért felkutattam és kipróbáltam néhány gyömbéres italreceptet, amit télen és nyáron is fogyaszthatok. Ráadásul a gyömbér és a többi összetevő is véd a fertőzésekből és emésztést segítő hatású alapanyagokat tartalmaz.
Hozzávalók
friss gyömbér
fahéjrúd (2 kisujjnyi)
szegfűszeg (egész, 15 darab)
kardamom (zöld, 10 darab)
feketebors (egész, 10-15 szem)
citrom, méz
Elkészítés
Meghámozom, majd lereszelem a gyömbért. Egy liter teához kb. egy hüvelykujjnyi gyömbért használok.
Rádobom a fűszereket, majd az egészet felforralom egy liter vízzel.
15-20 percig lassú tűzön forralom, majd leszűröm.
Szükség esetén citrommal, mézzel ízesítem – én csak citrommal szoktam.
Friss gyömbért vásárolj, így könnyebb lesz a hámozás.
Tipp
Tapasztald ki, hogy mennyire szereted és bírod a gyömbér csípős ízét. Lehet hígabbra, kevesebb fűszerrel is készíteni. Főzés helyett elegendő lehet forró vízzel felönteni a gyömbért és a fűszereket, majd 15 percig állni hagyni és leszűrni, ilyenkor nem lesz túl csípős. Nyáron langyosan, vagy hűtve is fogyaszthatod.