Szöveg: Turchányi Emese | 2016.06.08. | Frissítve: 2019.08.22. | |
123RF | A gofri önmagában kiváló szénhidrátforrás egy versenyre vagy hosszabb edzéshez, de friss gyümölccsel és egy kevés (igény szerint laktózmentes) joghurttal reggelire is szuper választás!
Glutén- és laktózérzékeny futóként odafigyelek arra, hogy mivel frissítek versenyeken és edzéseken. Gofrit sokszor viszek magammal a zsákomban. Íme az én receptem.
Mivel glutén- és laktózérzékeny vagyok, sajnos előfordul, hogy nem túl sok mindent fogyaszthatok egy frissítőponton. Vannak bevált gluténmentes (GM) és laktózmentes (LM) gélek és müzliszeletek, amiket a hosszabb versenyek alkalmával fogyasztok, de hajlamos a gyomrom néha elsavasodni.
A gofri felszívja a gél egy részét, és könnyen emészthető. Nem mellesleg pont fél gofri szélességű a futóhátizsákom nyílt zsebe, így onnan tudok futás közben is falatozni.
Szerintem reggeli edzés előtt és után is megfelelő szénhidrát. Én cukrot is teszek bele, de lehet édesítővel is készíteni!
Az eddigi legfinomabb gofrit Macus barátnőm csinálta. Gluténmentesítés és egy kis alakítás után ez lett belőle:
Egy adag fedezi a napi A-vitamin szükséglet 32%-át, illetve jelentős mennyiségű B12-vitamint tartalmaz (az ajánlott napi beviteli érték 41%-át). Előbbi az immunfolyamatok, látás és hámszövetek épségéhez nélkülözhetetlen, utóbbi pedig fontos szerepet játszik az idegrendszer egészséges működésében és a vérképzés folyamatában.
hozzávalók
4 tojás
1 ek barna cukor
1 tk vaníliás cukor
125 g vaj (LM) + a gofrisütőhöz
250 ml tej (LM)
250 g rizsliszt
1 tk szódabikarbóna
Elkészítés:
A 4 tojást 1 evőkanál barna cukorral és 1 teáskanál vaníliás cukorral habosra verem. 125 g megolvasztott laktózmentes vajat hozzákeverek, majd hozzáadok 250 ml laktózmentes tejet.
250 g rizsliszthez 1 teáskanál szódabikarbónát adok, és ehhez kis adagokban hozzáöntöm az előbb elkészített keveréket. Folyamatosan kevergetem, hogy ne legyen csomós. Ha mégis csomós lenne, akkor botmixerrel segítek a dolgon. Az egyszerűség kedvéért egy kancsóban szoktam összeállítani a sűrű, palacsintaszerű tésztát.
A gofrisütőt előmelegítés után egy szilikonecset segítségével átkenem egy kis vajjal, majd jöhet bele a tészta. Nem töltöm teljesen tele a gofrisütőt, hiszen picit nőni fog a tészta.
Ha gőzölög a gofrisütő, a tészta általában kész is van. Persze aki ropogósan szereti, az még hagyja benne egy picit tovább. :)
Jó étvágyat!
Tipp:
Ha otthon fogyasztod, ízlés szerint a kedvenc gyümölcsöddel és némi (laktózérzékenység esetén természetesen laktózmentes) joghurttal is tálalhatod.
Tápérték adatok 1 adag tésztára(amennyiben a teljes mennyiség 6 főre készül): Energia: 373 kcal, szénhidrát: 36 g, fehérje: 8,3 g, zsír: 22 g. A tápértékadatok számítását Csanaky Lilla - táplálkozástudományi szakember végezte |