
Szöveg: Csanaky Lilla | 2016.12.10. | Frissítve: 2020.12.12. | |
Így készül a kalóriacsökkentett változat.
Nagy karácsonyi klasszikus a bejgli. Ebből a reform verzióból bátran fogyaszthatsz: táplálóbb, laktatóbb, kalóriaszegényebb, mint a hagyományos változat.
Mákos bejgli
Hozzávalók (2 rúd bejglihez):
A tésztához:
80 g zabpehelyliszt
70 g teljes kiőrlésű búzaliszt
50 g búza finomliszt
4 g instant élesztő por
100 g margarin (megolvasztva)
30 g xilit
1 db tojássárgája
100 g tejföl
+ 1 tojás a tészta megkenéséhez
A töltelékhez:
150 ml víz
150 g cukormentes almapüré
150 g eritrit
250 g darált mák
2 ek agavé szirup (vagy méz)
½ tk fagyasztva szárított reszelt narancshéj
ízlés szerint mazsola
Elkészítése:
Először a tésztát készítsd el, mert jót tesz neki, ha egy kicsit hűtőben pihen, mielőtt a nyújtásnak nekikezdenél. Egy nagy tálban keverd össze a liszteket és az instant élesztőt (nem kell külön tejben felfuttatni). Majd add hozzá a tészta többi hozzávalóját, és gyúrd össze, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapj. Folpackba csomagolva tedd a hűtőbe kb. 1 órára.
Amíg a tészta pihen, bőven lesz időd elkészíteni a tölteléket. Ehhez egy lábasban melegítsd össze a vizet az eritrittel, amíg az édesítőszer fel nem oldódik. A tűzről levéve keverd bele a darált mákot, az agavé szirupot vagy a mézet, a reszelt narancshéjat és az almapürét. Ha szereted, mazsolát vagy aszalt szilvát is tehetsz a töltelékbe.
A tésztát vedd ki a hűtőből és gyúrd kicsit át, majd felezd el, és formálj belőle 2 tésztacipót. Az egyik cipót nyújtsd téglalap alakúra. Szerintem a legegyszerűbb sütőpapírt helyezni a munkalapra és azon dolgozni, így nem lesz minden lisztes, és a tészta sem tapad a konyhapultra. A sodrófát is lisztezd be, hogy ne ragadjon rá a massza.
Mindenképp várd meg, amíg kihűl a töltelék, mielőtt a kinyújtott tésztára kennéd! A töltelék felét kend egészen a tészta széléig. A tészta két hosszabb oldalát egy ujjnyi szélességben hajtsd fel a töltelékre, és nyomkodd le. Szép szorosan tekerd fel a bejglit. A rudakat tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, nem túl közel egymáshoz. Kend meg villával felvert tojással a tetejét, és várj kb. fél órát, amíg ez rászárad. Szurkáld meg villával a tésztát, majd légkeveréses sütőben 175 fokon süsd kb. 35 percig. A szeleteléssel érdemes megvárni, amíg kihűl a sütemény.
Tápértékadatok1 rúd bejglire (mazsola nélkül) Energia: 1711 kcal; szénhidrát: 120 g; fehérje: 40 g; zsír: 110 g |