Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Futók karácsonyi bejglije

Így készül a kalóriacsökkentett változat.
Nagy karácsonyi klasszikus a bejgli. Ebből a reform verzióból bátran fogyaszthatsz: táplálóbb, laktatóbb, kalóriaszegényebb, mint a hagyományos változat.
 

Mákos bejgli

Hozzávalók (2 rúd bejglihez):

A tésztához:

80 g zabpehelyliszt

70 g teljes kiőrlésű búzaliszt

50 g búza finomliszt

4 g instant élesztő por

100 g margarin (megolvasztva)

30 g xilit

1 db tojássárgája

100 g tejföl

+ 1 tojás a tészta megkenéséhez

A töltelékhez:

150 ml víz

150 g cukormentes almapüré 

150 g eritrit

250 g darált mák

2 ek agavé szirup (vagy méz)

½ tk fagyasztva szárított reszelt narancshéj

ízlés szerint mazsola 

 

Elkészítése:

Először a tésztát készítsd el, mert jót tesz neki, ha egy kicsit hűtőben pihen, mielőtt a nyújtásnak nekikezdenél. Egy nagy tálban keverd össze a liszteket és az instant élesztőt (nem kell külön tejben felfuttatni). Majd add hozzá a tészta többi hozzávalóját, és gyúrd össze, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapj. Folpackba csomagolva tedd a hűtőbe kb. 1 órára.
Amíg a tészta pihen, bőven lesz időd elkészíteni a tölteléket. Ehhez egy lábasban melegítsd össze a vizet az eritrittel, amíg az édesítőszer fel nem oldódik. A tűzről levéve keverd bele a darált mákot, az agavé szirupot vagy a mézet, a reszelt narancshéjat és az almapürét. Ha szereted, mazsolát vagy aszalt szilvát is tehetsz a töltelékbe.
A tésztát vedd ki a hűtőből és gyúrd kicsit át, majd felezd el, és formálj belőle 2 tésztacipót. Az egyik cipót nyújtsd téglalap alakúra. Szerintem a legegyszerűbb sütőpapírt helyezni a munkalapra és azon dolgozni, így nem lesz minden lisztes, és a tészta sem tapad a konyhapultra. A sodrófát is lisztezd be, hogy ne ragadjon rá a massza.
Mindenképp várd meg, amíg kihűl a töltelék, mielőtt a kinyújtott tésztára kennéd! A töltelék felét kend egészen a tészta széléig. A tészta két hosszabb oldalát egy ujjnyi szélességben hajtsd fel a töltelékre, és nyomkodd le. Szép szorosan tekerd fel a bejglit. A rudakat tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, nem túl közel egymáshoz. Kend meg villával felvert tojással a tetejét, és várj kb. fél órát, amíg ez rászárad. Szurkáld meg villával a tésztát, majd légkeveréses sütőben 175 fokon süsd kb. 35 percig. A szeleteléssel érdemes megvárni, amíg kihűl a sütemény.

 

Tápértékadatok

1 rúd bejglire (mazsola nélkül)

Energia: 1711 kcal; szénhidrát: 120 g; fehérje: 40 g; zsír: 110 g