Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Futók karácsonyi bejglije

Nagy karácsonyi klasszikus a bejgli. Plusz kilóink legfőbb okozója. Ebből a reform verzióból bátran fogyaszthatsz, - táplálóbb, laktatóbb, kalóriacsökkentett.

Mákos bejgli

Hozzávalók 2 rúd bejglihez:

Tészta: 

80 g zabpehelyliszt

70 g teljes kiőrlésű búzaliszt

50 g búza finomliszt

4 g instant élesztő por

100 g margarin (megolvasztva)

30 g xilit

1 tojás sárgája

100 g tejföl

+ 1 tojás a tészta megkenéséhez

Töltelék: 

1,5 dl víz

150 g cukormentes almapüré 

150 g eritrit

250 g darált mák

2 ek agavé szirup (vagy méz)

½ tk fagyasztva szárított reszelt narancshéj

ízlés szerint mazsola 

Tápérték adatok 1 rúd bejglire (mazsola nélkül)

Energia: 1711 kcal, szénhidrát: 120 g, fehérje: 40 g, zsír: 110 g.

Elkészítés:

Először a tésztát készítsd el, mert jót tesz neki, ha egy kicsit hűtőben pihen, mielőtt a nyújtásnak nekikezdenél. Egy nagy tálban keverd össze a liszteket és az instant élesztőt (nem kell külön tejben felfuttatni), majd add hozzá a többi hozzávalót és gyúrd össze, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapj. Tedd folpackba csomagolva a hűtőbe és hagyd bent kb.1 órát. Amíg a tészta pihen, bőven lesz időd elkészíteni a tölteléket. Ehhez egy lábasban melegítsd össze a vizet az eritrittel, amíg az édesítőszer fel nem oldódik. A tűzről levéve keverd bele a darált mákot, az agavé szirupot, a reszelt narancshéjat és az almapürét. Ha szereted, mazsolát vagy aszalt szilvát is tehetsz a töltelékbe. A tésztát vedd ki a hűtőből és gyúrd kicsit át, majd felezd el és formálj belőle 2 cipót. Az egyik cipót nyújtsd téglalap alakúra. Szerintem a legegyszerűbb sütőpapírt helyezni a munkalapra és azon dolgozni, így nem lesz minden lisztes, és a tészta sem tapad a konyhapultra. A sodrófát lisztezd be, hogy ne ragadjon rá a massza. Mindenképp várd meg, amíg kihűl a töltelék, mielőtt a kinyújtott tésztára kennéd!A töltelék felét kend egészen a tészta széléig. A tészta két hosszabb oldalát egy ujjnyi szélességben hajtsd fel a töltelékre, és nyomkodd le. Szép szorosan tekerd fel a bejglit. A rudakat tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, nem túl közel egymáshoz. Kend meg villával felvert tojással a tetejét és várj kb. fél órát, amíg ez rászárad. Szurkáld meg villával a tésztát, majd légkeveréses sütőben 175 fokon süsd kb. 35 percig. A szeleteléssel érdemes megvárni,amíg kihűl a sütemény.